Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

O crescatorie sanatoasa este cheia succesului - de Jules Gallez


03:22, Sambata, 26.09.2009

 

O crescatorie sanatoasa este cheia succesului

 

Autor: Jules Gallez

Editare: John Lambrechts

 

 



Am vizitat multe crescatorii in timpul calatoriilor mele jurnalistice, castigand astfel multa experienta. Am zabovit in cele mai moderne adaposturi, beneficiind de toate utilitatile, dar si in cele mai primitive, unde riscam sa-mi rup gatul.  

 

 

 

 

Ambele tipuri de crescatori aveau un stil aparte si ambele concurau modest, ceea ce demonstreaza ca nu luxul este secretul succesului. Solutia este urmatoarea: crescatorii sanatoase, populate cu porumbei de valoare. In lunile de iarna, selectam niste adaposturi proaste si porumbei prosti si mergeam in vizita. Apoi am catalogat drept porumbei buni niste pasari care zburau mediocru! Aceste pasari `bune` nu zburasera bine din cauza conditiilor de cazare necorespunzatoare. Mi se intampla adeseori cand vizitez o crescatorie sa constat ca lipsesc conditiile adecvate. Penaj spalacit si multa mizerie statuta. Nu-i de mirare ca acei porumbei nu zburasera bine pe timp de vara. De multe ori, sezoanele ratate sunt cauzate de ventilatia necorespunzatoare. Sunt multi crescatori care n-au facut rabat de la nici o cheltuiala, cumparand tot ce era mai bun, si totusi n-au ocupat in viata lor un loc de frunte in sportul columbofil.

 



Iarna trecuta, am vizitat mai multi astfel de crescatori pentru a-i ajuta, iar acestia mi-au acceptat sugestiile. Cateodata, esecul era cauzat de un management de slaba calitate, de o schema de hranire necorespunzatoare, de lipsa rabdarii, insa, de cele mai multe ori, cauza principala o constituia adapostul insusi. Unele crescatorii aratau nemaipomenit, insa conditiile necesare unei gazduiri corespunzatoare nu erau intrunite.   

 

A. Ventilatia
B. Iluminatul
C. Temperatura


Acesti 3 factori principali sunt influentati de materialele de constructie folosite, de pozitionare si de asamblarea adapostului. S-o luam cu inceputul: pozitionarea. In Belgia, cea mai buna orientare este catre sud-est. In zori, soarele lumineaza fatada crescatoriei, lucru important din punctul de vedere al temperaturii si al gradului de umiditate scazut. Crescatoriile pozitionate cu fata catre vest sau nord sunt adesea umede si igrasioase. Astfel de constructii necesita intotdeauna manevre speciale pentru a contracara inconvenientele provocate de pozitionarea nefavorabila. In lunile aprilie si mai, adaposturile se incalzesc. Asta se intampla si in ultimele saptamani de vara. Dar suntem foarte atenti ca temperatura sa nu atinga cote foarte inalte. Cel de-al doilea caz constituie intotdeauna o problema atunci cand avem de-a face cu adaposturi amplasate in podul caselor. Aceste crescatorii sunt foarte sanatoase atata vreme cat afara nu este prea cald. Sunt mai degraba caldute, chiar si pe timp de iarna. Devin chiar confortabile pentru porumbei atunci cand sunt scaldate de razele soarelui. Ca atare, porumbeii sunt in forma si zboara bine pana la sfarsitul lui iunie.     

 

 

 

 

Din acel moment, caldura insuportabila ii face sa-si iasa din forma. In aprilie si mai, adaposturile nu sunt niciodata prea incinse. Porumbeilor chiar le place aerul caldut. Acest lucru le poate incetini oarecum intrarea in forma, insa conditia lor va dura mai mult. E mai bine asa decat schimbarile majore. Primavara, cand vremea e racoroasa, ne tinem crascatoriile inchise. Aerul umed nu e lasat sa patrunda inauntru. Facem tot posibilul sa-i bagam in forma de timpuriu si sa-i mentinem asa. Chiar si in timpul zilei, la jumatatea sezonului, nu deschid niciodata prea multe ferestre, ci fac acest lucru doar cand vremea este intr-adevar calda si uscata. Pentru un crescator, secretul performantelor de top este sa tina ferestrele inchise cand vremea este rece si bate vantul. In special in cazul crescatorilor care locuiesc in partea de vest si de nord a tarii (n.t. a Belgiei). V-ati gandit vreodata cat de grijuliu este un bun manager sa tina ferestrele inchise cand atmosfera de afara este rece si umeda sau bate prea tare vantul? Are si motive intemeiate sa faca asta. Vantul rece si aerul umed le pot afecta conditia porumbeilor foarte repede, incetinind procesul de intrare in forma si cauzand o groaza de probleme de care nu avem nevoie.    

 

 

 

 

Cand vara si-a intrat cu adevarat in drepturi, puteti ventila un pic mai mult. Totusi, fiti cu bagare de seama. Imediat ce vremea se schimba, inchideti ferestrele. Temperatura oscileaza de la zi la noapte, iar variatiile bruste trebuie evitate cu orice pret. Schimbarile de temperatura sunt cel mai mare dusman al formei sportive a unei colonii. In crescatoriile noastre, incercam sa nu omitem nimic atunci cand vrem sa ne bagam porumbeii in forma la momentul oportun, sa le crestem forma ori sa o mentinem. Daca trebuie sa inchidem totul pe timpul noptii din cauza previziunilor nefavorabile asupra vremii, atunci actionam in consecinta. In compartimentul vaduvilor, intotdeauna este suficient aer proaspat, nefiind cazate prea multe pasari in el.

 

Materialul de constructie folosit este un factor important in reglarea temperaturii. Toata lumea stie ca acoperisurile din tigla si lemnul sunt conductoare de caldura. Astfel, cea mai buna solutie este sa construiti un perete dublu. Peretii din furnir (placaj) despartiti de un interval de 5 cm ar fi probabil cea mai ieftina solutie. Tigla ondulata este cea mai buna pentru acoperis. Pe timpul zilei, aceasta se incalzeste incet si ramane asa multa vreme, permitandu-va sa reglati temperatura din interior. Un acoperis din cherestea invelit cu tabla sau cauciuc nu e deloc bun. Tabla nu respira. Nici azbestul nu este indicat. Cei care utilizeaza azbestul folosesc doar tipul ondulat, pe interior aplicand carton. Prin spatiul dintre carton si acoperis se realizeaza ventilatia. O crescatorie amplasata intr-un hambar la etaj, sub un acoperis de tigla, beneficiind de mult spatiu si unde ventilatia este inteligent controlata, are avantajul de a nu se confrunta cu schimbari bruste de temperatura. Schimbarea se petrece gradual, aerul caldut ramane in interior mai mult timp, se evacueaza incet printre tigle, iar porumbeii se adapteaza la schimbare. Pasarile isi inmagazineaza aer cald intre pene si se racoresc mai incet.

 

Si lumina soarelui este importanta – soarele este sursa tuturor formelor de viata. In crescatorie patrund raze ultraviolete, care sunt indispensabile pentru acumularea si procesarea vitaminei D. Porumbeii care beneficiaza de lumina soarelui pot avea beneficii de pe urma ei. Vitaminizarea sterolilor din tesutul epidermic necesita prezenta luminii solare. Din acest motiv, lumina soarelui este indispensabila puilor aflati in plina crestere. In cartea `De Reisduif`, scrisa de Dr. J Lahaye si Dr. E. Cordiez, citim urmatoarele: `In cazul pasarilor, bolile de oase se manifesta sub forma de umflaturi, deformari si contorsionari la nivelul picioarelor. Alte forme: carena in forma de S, cifoza (n.t. deviatii ale coloanei vertebrale), emaciatie (n.t. slabire accentuata) si tararea picioarelor. In cazul femelelor mature din regnul animal, toate deficientele ce tin de coaja oului sunt puse pe seama carentei de vitamina D`. Cei doi medici au dreptate. Este de mirare ca nu va sfatuim sa va construiti adaposturi intunecate? Ar fi un incubator pentru toate tipurile de boli. Asa cum am spus si mai devreme, e nevoie de multe ferestre pentru a lasa soarele sa patrunda inauntru la primele ore ale dimineatii. Totusi, nu exagerati; sticla este un conductor rapid de caldura. Se incalzeste rapid, insa se raceste la fel de repede.        

 

 

    

 

Un alt factor la fel de important este OXIGENUL. Ventilatia joaca un rol deosebit in asigurarea sanatatii porumbeilor si introducerea lor in forma. La intrarea intr-o crescatorie, nici un miros nu trebuie sa-si faca simtita prezenta. De aceea este nevoie de un flux constant de aer proaspat. Un porumbel foloseste o cantitate impresionanta de oxigen in timp ce respira. Totusi, o ventilatie prea abundenta este daunatoare organelor respiratorii. Exista persoane care sustin ca puteti lasa deschis adapostul zi si noapte, chiar si pe timp de iarna. Acesti sclavi ai ventilatiei va sfatuiesc gresit! Cel care doreste sa-si cladeasca niste porumbei solizi, cu rezistenta naturala, ar trebui sa lase afara conditiile meteo nefavorabile! Repet, aerul proaspat este benefic atunci cand il reglati in functie de temperatura, insa evitati schimbarile extreme si curentii de aer. De dorit ar fi o schimbare lenta. La mine in crescatorie, aerul proaspat intra prin niste guri de aerisire localizate frontal, la aproximativ 30 cm fata de sol. Aerul viciat este evacuat incet prin tavan. Deasupra boxelor, pasarile sunt protejate de un tavan fals, lat de 1 metru. Restul tavanului este deschis. Porumbeii nu stau niciodata in curent. Nu uitati niciodata ca, in sportul columbofil, locurile de frunte sunt rezervate crescatorilor care nu lasa nimic la voia intamplarii si care analizeaza cu atentie toti factorii inainte de a pune in practica o metoda. Crescatorii atenti au observat de mult ca aceasta abordare constituie Regula de Aur a columbofilului.     

 

Sursa: www.pipa.be

Link : http://www.pipa.be/en/newsandarticles/reports/healty-loft-basis-success

 

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Teoria aripii - partea 1 - articol de Jules GallezO crescatorie sanatoasa este cheia succesului - de Jules GallezCare este marimea corporala ideala a unui porumbelVaduvia si metodele sale - Jules Gallez - partea a 3-aSisteme de crestere a porumbeilor - incrucisarea
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.