Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu maestrul emerit al sportului columbofil, domnul Nicu Bizdrigheanu - FRC - partea 1


23:31, Sambata, 17.10.2009 

Interviu cu maestrul emerit al sportului columbofil, domnul Nicu Bizdrigheanu

 – Urziceni – Federatia Romana Columbofila

- partea 1 -

 

 

Domnul Nicu Bizdrigheanu, in fata crescatoriei

 

RRP: Domnule Bizdrigheanu cand v-ati apucat de porumbei? Va mai amintiti data exacta?

N. Bizdrigheanu: In anul 1957, la varsta de 7 ani, atunci mi-am cumparat primii porumbei dintr-o suta de lei gasita pe marginea santului, intr-o cutie de chibrituri. Asa am inceput eu columbofilia. Cu porumbei comuni. Am mers cu un var de-al meu care nu mai traieste, Dumnezeu sa-l odihneasca, sa-si cumpere el niste porumbei. Eram un copil mic, in clasa intai. Si el mi-a spus atunci: pana imi aleg eu porumbeii, tu mergi si cumpara o sticla de bors. Pe marginea santului am gasit o cutie de chibrituri in care se gasea o suta de lei. Cu acei bani mi-am cumparat primii mei 10 pui gutani. Mai apoi am inceput sa cumpar porumbei jucatori, porumbei de ornament etc.

 

 

 

 RRP: Dar primii dvs. porumbei voiajori de unde proveneau?

N. Bizdrigheanu: Primii mei porumbei voiajori i-am cumparat din piata de la Bucuresti. Acestia proveneau de la reputatul columbofil Oracescu (un mare crescator de porumbei de standard la acea vreme).

RRP: Si zburati pe vremea aceea?         

N. Bizdrigheanu: Da, zburam, dar putin. Din 1977 pana in anul 1992 eu am jucat numai porumbei de standard si pot sa spun ca am obtinut rezultate bune cu ei: am fost campion national, am obtinut locul 1 la olimpiada etc. Unul dintre rivalii mei, desi el nu era adeptul porumbeilor de standard, era Radu V. Ion.  Presedinte pe acea vreme la uniune era domnul Raileanu. In acei ani in expozitiile nationale porumbeii de standard nu se mai arbitrau si atunci am luat decizia sa ma las de porumbeii de standard si sa trec la cei de sport. Avand relatii bune cu domnul Alexandru Dinicu acesta mi-a facut cunostinta cu domnul Ion Carmazan. Asta se intampla in anul 1991. Atunci eu ii spun domnului Carmazan ca vreau sa ma apuc de porumbeii de sport si dansul imi face cadou un pui de porumbel mic de patru zile. La una dintre intalnirile noastre ulterioare i-am facut si eu cadou vreo 10 porumbei de standard. Atunci dansul m-a sfatuit ca daca vreau sa ma apuc serios de porumbei de sport cel mai indicat ar fi sa imi construiesc un columbodrom. Si ceea ce vedeti aici este prima constructie care a gazduit columbodromul meu. In anul 1992 domnul Carmazan aduce primii porumbei pe columbodrom, mai exact doua perechi de la Robert Venus. Si cu domnul Alexandru Dinicu am convenit ca toti crescatorii romani de top sa trimita porumbei la columbodrom. Unii au raspuns afirmativ, altii au respins invitatia. In primul an am strans pe columbodrom aproximativ 130 de porumbei. La primul concurs, organizat la Dorohoi, pe ploaie, surpriza mare: nici un porumbel nu a sosit in prima zi. Toate pariurile s-au anulat si a ramas o comisie la mine acasa peste noapte. A doua zi dis de dimineata, la ora 7, au sosit doua femele. Una era de la Robert Venus din Belgia, a doua provenind de la dl. Liviu Stefanescu. In anul urmator domnul Carmazan a mai adus la columbodrom inca 24 de porumbei din Belgia, 24 din Spania si peste 100 din Romania. Din acestia am inceput s ascot pui, dar vreau sa va spun ca se piedeau pana la Buzau. Atunci m-am consultat cu domnul Carmazan si am dat toti porumbeii pe care ii aveam. Nu am pastrat decat porumbeii de la Robert Venus, Silvere Toye si trei porumbei din Romania: unul de la dl. Visalom Constantin, un altul de la dl. Popescu Mihai si al treilea de la dl. Florea Ion din Bucuresti. Cu produsii din acesti porumbei am ajuns sa ating baremurile pentru participarea la olimpiada.

 

 

 

 

RRP: Din cate observ, aveti inascut acest feeling pentru porumbei.

N. Bizdrigheanu: Este din nastere si nu voi renunta la aceasta pasiune atata timp cat voi fi in viata.

RRP: Domnule Bizdrigheanu, crescatoria actuala din cate compartimente o aveti formata?

N. Bizdrigheanu: Sunt vreo 24 de compartimente. Pentru reproducatori am 4 compartimente. La mine in crescatorie sunt trei categorii de porumbei reproducatori: una numai cu porumbei originali si fii de originali, al doilea compartiment este cu porumbei care au facut performanta si i-am retras la matca si al treilea compartiment este format numai din porumbei tardivi. Vreau sa va spun ca in fiecare an intr-un compartiment eu opresc 6-7 pui tardivi din perechile mele de varf si cu care am obtinut cele mai bune rezultate.

 

 

 

 

RRP: Cati porumbei detineti intr-un an in crescatorie?

N. Bizdrigheanu: Acum am 500 de porumbei si consider ca sunt multi. Ca sa poti juca toate categoriile, de la viteza pana la maraton trebuie sa ai peste 100 de porumbei zburatori.

RRP: Cam cate linii de porumbei detineti in prezent in crescatorie?

N. Bizdrigheanu: Am 5-6 linii. Am inceput cu porumbeii de la Robert Venus si Silvere Toye, cu acele trei infuzii din Romania, apoi am mai oprit de la Carmazan vreo 6 bucati, dupa care am mai introdus in crescatorie porumbei de la Eric Limbourg, Vanbruane. Mai de curand mi-am adus porumbei de Hagens, Brugemann, Wijnands care au la baza porumbei de Aarden. Dar cei mai multi porumbei noi introdusi de mine in crescatorie sunt de la Eijerkamp.

 

 

 

 

RRP: De care dintre acesti porumbei sunteti cel mai multumit?

N. Bizdrigheanu: De porumbeii de la Robert Venus. Sunt porumbei super. Sunt multumit si de porumbeii de la Silvere Toye pentru ca acesta, in anul 1993, a avut la mine pe columbodrom doi porumbei. Amandoi acesti masculi au ramas in finala: unul s-a clasat pe locul 9 si celalalt pe locul 10. Iar la ora actuala la mine in crescatorie si la foarte multi crescatori in Romania, din acesti doi porumbei ai lui Silvere Toye au iesit campioni. Din porumbelul meu `Toye baltat` la ora actuala sunt 3 fii, 3 nepoti si 5 stranepoti care au participat la olimpiada. Nu exista reproducator de demi-fond mai bun decat acest mascul, `Toye baltat`, care este un porumbel pe linie de Verheye. `Toye baltat` se afla in prezent la mine in crescatorie, dar nu mai reproduce. A fost la Paul Sorescu, la Cosmin Olteanu, la Toncu Stefan si acum l-am adus acasa ca sa il impaiez cand va muri.

 

 

 

 

RRP: Dupa ce criterii va imperecheati porumbeii de la matca, domnule Bizdrigheanu? Apelati la consangvinizari?

N. Bizdrigheanu: Da si acest lucru l-am practicat si la porumbeii de standard. In primul rand, pentru a pastra sangele de valoare apelez uneori la consangvinizare pana la nivelul de tata cu fiica sau chiar doi frati intre ei. Produsii reprodusi din aceste perechi foarte consangvine nu au nici un fel de rezultate la zbor (le creste valoarea dar le scade rezistenta), in schimb imi opresc un pui pentru reproductie din astfel de perechi. Acest pui obtinut din perechi consangvine imperecheat cu un porumbel provenind dintr-o alta linie imi da produsi super valorosi.

 

 

Un reproducator de valoare

 

 

RRP: Dar linia celuilalt porumbel cu care il imperecheati trebuie sa fie la fel de consangvina ca a lui?

N. Bizdrigheanu: Nu neaparat. De exemplu anul acesta am obtinut locul 1 la maraton jucand cu Bucurestiul, Brasovul, Focsaniul cu urmatoarea combinatie: masculul era Robert Venus pur (`Majestic` consangvin cu `Super Krack` consangvin) combinat cu o fiica din `Toye baltat` si o cuca de Vanhee. Cu aceasta porumbita am castigat locul 1 la Terespol, 850 km,  locul 3 la ultimul concurs si probabil va fi campioana la fond si maraton pe FRC.

 

 

 

 

RRP: Pe `Toye baltat` cand l-ati botezat asa si din ce motiv?

N. Bizdrigheanu: Pentru ca este baltat la culoare si provine din crescatoria lui Silvere Toye. Am mai avut un mascul de la Sylvere Toye care era gut la culoare. Vreau sa va spun ca din acest al doilea mascul in primii doi ani nu mi-a ramas nici un pui in zborurile scurte de pana la Buzau pe care le-am facut. Ulterior mi-a dat dl. Carmazan o femela de Marc Roosens cu care l-am imperecheat. Dupa doi ani cu produsi din aceasta pereche am obtinut locul 1 la Chelm, cu sosire a doua zi, in zborul cu Bucurestiul. Urmatorul porumbel sosit in Capitala de la acest concurs a fost la ora 10.00 a.m. Si atunci am inceput sa prind curaj in porumbeii mei. Ei bine, din acel mascul Olteanu Cosmin a avut campion pe tara la Fond Palmares, tot cu o fiica din acel porumbel Olteanu Cosmin a castigat concursul de la Atena etc. Si la ora actuala, pe unde se gasesc produsi din acesti doi masculi performanta este la ea acasa. Ulterior si eu si Cosmin Olteanu am mers la Silvere Toye si am mai cumparat alti porumbei, dar ca cei doi masculi pe care acesta i-a trimis pe columbodrom nu au mai fost porumbei. Daca ar fi sa sfatuiesc pe cineva care acum se apuca de acest sport ar fi sa ia startul cu porumbei achizitionati de la licitatiile de porumbei zburati la columbodroame. Toti crescatorii trimit varfuri la columbodroame. Daca se intampla sa fie vreun porumbel mai slab sau bolnav, atunci acesta se pierde. Dar ce ramane sunt valori.

 

 

 

 

RRP: Ce importanta acordati selectiei la mana a porumbeilor?

N. Bizdrigheanu:  La inceput acordam mult mai multa atentie. Acum nu. In urma cu multi ani selectia la mana era pe primul loc, acum sunt dusmanul selectiei la mana. Si viata mi-a demonstrat ca porumbelul se intoarce acasa ajutat de cap. Acum singurul criteriu de selectie al porumbeilor il reprezinta cosul de zbor. Nu mai scot porumbei din crescatorie pe criteriul ca nu arata bine, pentru ca daca va arat campioana de anul acesta o sa ramaneti surprins. Este o porumbita mica, osoasa, dar a invins in cursa de la 850 km pe o vreme caniculara. Pe aceasta tema am avut discutii ani de-a randul cu dl. Cosmin Olteanu. Totdeauna lui i-au placut porumbeii puternici si ososi. In timp i-a scos pe toti ceilalti, adica pe cei mici si usori si incet, incet performantele lui au inceput sa scada. El imi argumenteaza ca a fost in Belgia si Olanda si toti campionii de fond de acolo erau de talii mari. Acest lucru se intampla dar cu porumbei de 6-7 ani, care sunt introdusi la matca. Intr-adevar, la aceasta varsta porumbeii se mai ingrasa, se maturizeaza etc. Dar nu se poate ca un porumbel sa zboare bine la 900 km si sa fie masiv ca talie, cu o masa musculara mare pe care trebuie sa o care in timpul concursurilor.

 

 

 

Un mascul de matca foarte apreciat

 

 

 

 

Un pui tardiv ce promite mult

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scurta prezentare a porumbeilor si crescatoriei domnului MIHAI DINU, UCPR GiurgiuInterviu cu domnul Marius Tunduc - FCPR - localitatea Grosi - Bihor - partea a 2-aInterviu columbofil cu domnul LUPOI CONSTANTIN, FCPR Piatra Neamt - partea a 4-aInterviu cu domnul Eugen TRIFAN – FCPR Prahova - partea a 3-aInterviu cu domnul Daniel Cobzaru - Tecuci, jud. Galati - partea a 2-a


Comentarii

postat la 02:49, Sambata, 11.09.2010 de vali

respect domnule Bizdrigheanu sa ne traiti inca o suta de ani ca avem ce invata de la domnia voastra.

postat la 16:19, Miercuri, 23.01.2013 de alex

as dori si io domnul Bizdrighenu o pereche de pui de la dumneavoastra daca se poate
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.