Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Istoricul Asociatiei Columbofile Suceava


22:36, Sambata, 09.05.2009

Istoricul Asociatiei Columbofile Suceava

 

 

Autor: Dr. Bilius Mircea

 

 

Despre o activitate columbofila unitara, bine organizata, putem vorbi abia in anul 1975. In iarna anului respectiv, mai multi pasionati de porumbei, pasari de curte, iepuri si animale mici de blana, pasari exotice, ne-am intrunit la Directia Generala Agricola Suceava unde am fondat Asociatia Judeteana a Crescatorilor de Pasari, Iepuri si Animale Mici de Blana (AVIROM). Din comitetul de conducere ales faceau parte ing.Chiriac Alexandru prescdinte, dr.Olteanu Hie, Sturza Nicolae si dr.Bilius Mircea vicepresedinti. Aceste date sunt intalnite in catalogul primei Expozitii de pasari si animale mici organizata la Suceava in data de 18-25 februarie 1978, intr-o cladire (actualmente demolata) situata langa Prefectura. In AVIROM, iubitorii de porumbei calatori faceau parte dintr-o Sectie Specializata Columbofila. Pana in momentul organizarii AVIROM- ului erau intalniti la `ZiuaRecoltei` organizata cu regularitate in perioada 1970-1975 in orasul Campulung-Moldovenesc, de catre Directia Generala Agricola. Lansarile noastre de porumbei calatori devenisera traditionale, fiind aplaudate cu caldura de vizitatorii bucovineni. Membrii nostri care aduceau porumbei erau recompensati cu boabe pentru pasari.Activitatea noastra in cadrul AVIROM - ului nu a durat mult pentru ca ne-am transformat din sectie specializata in Filiala Columbofila, independenta, afiliata la Asociatia Centrala din Bucuresti. Specificul activitatii noastre, sportul columbofil, si numarul mare de membri impunea acesta decizie.

Filiala  Columbofila nou constituta avea in componenta sa un numar de 15 cluburi sportive, cu peste 300 de membri cotizanti. Desprinderea din AVIROM, nu a insemnat o ruptura, pentru ca la toate expozitiile judetene organizate de Filiala Columbofila, participau si asociatiile crescatorilor cu pasari de curte, pasari exotice, iepuri si animale mici de blana.
Succesele expozitiilor noastre erau remarcabile, spre exemplu la cea de a Vl-a editie, organizata in anul 1987, pe perioada celor 8 zile cat a fost deschisa, la Muzeul de Stiinte Naturale, exponatele au fost admirate de peste 10.000 de vizitatori.

Retrospectiva vremurilor traite, imi apare acum asemeni luminii unui fulger, scanteie dintr-un blitz ceresc. Ce repede au mai trecut anii?....Incet, incet, in intimitatea gandurilor mele se developeaza caseta cu amintiri ale columbofiliei sucevene. Drumurile catre povarnisurile abrupte ale performantelor columbofile nu au insemnat atunci, pentru noi o simpla excursie, pe o alee neteda, imbelsugata cu flori, dimpotriva, au fost ani grei, plini de lipsuri, de nevoi si privatiuni. Hrana  pentru porumbei in sistemul de colectivizare al agriculturii, se procura foarte greu, nu existau ceasuri columbofile, iar problema transporturilor cu masini speciale pentru lansari in concursuri, constituia o adevarata himera. Dominanta acelor timpuri era insa pasiunea sufleteasca, ambitia, daruirea si inversunarea specifica la iubitorii de porumbei din Tara de Sus. Acum, privesc in urma cu nostalgie, la vremurile cand sambata seara ne adunam la club, la Craiescu Aurel, introduceam porumbeii in custi si cu o caruta, sau in cel mai fericit caz, cu ultimul autobuz ce se retragea la garaj, transportam pasarile 4 km pana la gara Itcani. Aici, in personalul de Cluj, de la ora 0.20, cu unul sau chiar doi delegati, expediam porumbeiicu vagonul de mesagerie, pentru a fi lansati de la Vatra Dornei, Ilva mica, Nasaud, Dej, Cluj Napoca. In lipsa ceasurilor constatatoare, sosirile porumbeilor nostri erau desigur un prilej de disputa apriga, mult contraversata.

Primele doua ceasuri constatatoare le-am procurat in primavara anului 1977. Dupa cutremurul violent din 4 martie 1977, columbofilii belgieni au trimis la Uniune un camion tir cu diferite ajutoare pentru columbofilii romani. Intre ajutoare s-au numarat si 30 de ceasuri constatatoare marca Plasschaeyt. Presedintele Uniunii Columbofile Bucuresti, ing.Tipu loan, ne-a repartizat si noua doua ceasuri constatatoare. Cu toate ca erau ceasuri de prin anii 1938-1939, bucuria traita in acele momente nu poate fi uitata nici astazi. A fost o adevarata sarbatoare. Intrucat semanau cu niste`flasnete` de altfel asa le-am si botezat, amintirea lor acum imi trezeste momente de ilaritate. Prin anii 1979-1980, tot gratie presedintelui Tipu loan, s-a reusit la nivel de Uniune, prima transa de importuri a ceasurilor `Junior`. Din acesta prima transa am adus la Suceava 5 ceasuri, iar din urmatorul import, inca 5.
 Procurarea ceasurilor constatatoare a deschis columbofililor nostri partiile necesare inregistrarii rezultatelor porumbeilor in concursuri, urmata apoi de prezenta noastra in expozitiile nationale. Prima participare o notam in 1980 la Expozitia Nationala de la Timisoara, bucurandu-ne mult pentru un porumbei clasat pe locul IV la Demifond si altul pe locul XI la categoria STANDARD.

Este o datorie de constiinta si ma simt onorat sa rememorez numele columbofililor cu care acum un sfert de veac, am nazuit si am trudit pentru a pune bazele de mai tarziu  al practicarii unei columbofilii moderne.Din nefericire, o parte dintre visatorii de atunci, au parasit intre timp scanteia vietii, trecand in noaptea intunecata a elernitatii. Noi nu i-am uitat si le purtam mereu in suflctcle noastrc o imagine nestinsa. 

Clubul columbofil din Burdujeni in urma cu 25 de ani il avea ca presedinte pe Mircea Mirvald, un talentat columbofil, un adevarat varf de lance in sportul judetean in perioada anilor 1975-1985. Membri in club erau Lucaci loan, fratii Rotaru, Alexandru si Constantin, Turcanu Gheorghe, Lucaci Florinel, Craiescu Aurel, Mateescu Stefan, Horn Petru, Nichita Gheorghe, Ancuta Vasile, Daniliuc Viorel, Gafencu Mihai, mai tarziu Iulian Negriuc, fost intr-o perioada si responsabil financiar al Filialei . La Itcani exista un club deosebit de activ, intre membrii reamintesc pe Marcel Munteanu, presedinte, Buliga Ion si Buliga Leon, Barzoi Leonid, Balint Vasile, Slevoaca Simion, Hritcu Gheorghe, Stelmach Adolf, Boris Simionovici, Bogatoaie Mihai, Grigoriciuc Mircea, Barzu Mircea, Ursu M., si cel mai tanar Buzincu Radu, actualul presedinte.

Cele mai mari dispute columbofile in acele vremuri se produceau intre suceveni si radauteni. La Radauti existau membri cu multa experienta, aici aflandu-se si singurul ceas constatator din judet, in proprietatea d-1 Trufin Vasile, el avand meritul de a fi achizitionat prima pereche de porumbei originali belgieni, din linia Delbar. Presedinte al clubului era prof. Boca Aurel, fiind precedat de prof.Hulubas Liviu. Reamintim pe unii membri de atunci ca Botezatu Aristide, Grimi Arnold, Baltei Mihai, Condratov Ion, Rasputneac Mihai, Ducra Gheorghe, Prelipceanu Vasile, Buliga Gheorghe, Simionese Dumitru, Gabor Vasile, Chichirita Vasile.

La Dornesti exista un club cu echipa omogena, ne reamintim de Ciomei Manole, presedinte, Ghenici Vasile, Gherman Vasile, Olinici Vasile.Presedintele Lupasteanu Gheorghe din Fratauti era omul nelipsit de laconcursurile columbofile si de la adunarile noastre generale. La Fratautii Noi, Dnehluta Aurel, cu porumbelul sau argintiu 157496-77, o adevarata mangaiere a ochilor si a sufletului.    Un club valoros si puternic il constituia echipa de la Falticeni. Evidentiem meritul acestora de a organiza in luna februarie 1982, cea de a III-a editie a Expozitiei Judetene Columbofile. Protagonistii clubului erau Rusu Ion si apoi Prisecariu Petru-presedinti, Ailincai Vasile, Buta Gheorghe, Nicodim Aurel, JoraMircea, Jarcau Petru, FanicaNucu, Andrei Mihai, Otrocol Vasile s.a.

Cu toate greutatile si dificultatilor cresterii porumbeilor in zona montana, trebuie sa evidentiem si sa cinstim memoria profesorului octogenar in acele vremuri, Paduraru Teofil, presedintele clubului. Scund de statura dar cu o nemarginita dragoste pentru lumina sufletului sau, porumbeii calatori. Tot aici ne amintim de membrii ca Siminiuc Vasile., dr.Oniga Leon, Griboveanu V., Niculita Dumitru, Kiss Alexandru, presedintele actual al clubului. Existau pe intinsul judetului cluburi mici, insa cu crescatori pasionati, citez in acest sens pe Lucaci Mihai, Varvaroi Mihai, de la Berchisesti, pe prof.Seredenciuc T.si Nemtoiu V.,de la Emil Botnaras, pe Elisei Gh. de la Gura-Humorului.

Un moment important in columbofilia suceveana la constituit cooptarea ca membru la clubul Burdujeni in anul 1978-1979 a dr.Usurelu Romeo. Mirvald Mircea, fostul presedinte de la clubul Burdujeni a avut acest merit. Impreuna cu dr.Usurelu Romeo, ing.Beguni Gheorghe, un alt castig pentru Filiala, devenit membru in anul 1981, la care s-a alaturat Marcel Munteanu, Apetrei Stelian, am reusit sa punem la punct baza tehnico-materiala care ne-a oferit posibilitatea organizarii si efectuarii de concursuri columbofile.

Intre anii 1983-1985 acest grup s-a ocupat de confectionarea a doua rulote pentru transport iar de la Filiala Alba s-a achizitionat o masina echipata special pentru dcplasarea porumbeilor la distante mari. In scurt timp Suceava avea sa devina pentru multi ani “Mecca` columbofiliei de pe intinsurile meleaguri moldovene. De aici saptamanal porumbeii imbarcati, plecau in Polonia la Prczsmyl, Lublin, Radom, Varsovia, Dzaldowo, Torun, Suwalki, Gdansk, Gdynia, localitati de unde se efectuau lansari in concursuri pe diferite distante de zbor. Concursurile cele mai asteptate erau cele de la categoria de Mare Fond, lansarile efectuandu-se de la Gdansk sau Gdynia. Nu dupa mult timp eforturile noastre au fost incununate de performante remarcabile. Au aparut  “varfuri` columbofile, campioni nationali, iar unii laureati internationali la Spartachiade si Olimpiade columbofile. Imi face placere sa mentionez pe prof.Vasiliu Mihai de la Botosani, prof.dr.Savu Paul si Cupa Mihai de la Iasi, Moraru Petrica de la Bacau, s.a. In anul 1985 in sezonul sportiv, am reusit sa efectuam doua etape de concurs de la Varsovia si trei etape de la Gdansk. Practic, atunci am inceput munca de selectie a porumbelului calator, realizandu-se in timp o pasare cu o constitutie fizica capabila sa reziste la zborurile de la Mare Fond. Un porumbel usor, suplu, un adevarat fluture in zbor. Pasarile respective acopereau distante cuprinse intre 900-1.000 km, in prima zi de zbor. In anul 1987 am organizat nu mai putin de 15 etape de concurs, lansarile toate efectuandu-se din Polonia. Cinci etape de Fond si Mare Fond in 1989, prin lansari de la Varsovia, Dzaldowo si Gdansk. Consider insa ca cel mai reusit sezon sportiv, al acestui sfert de veac din columbofilia suceveana, performantele realizate fiind  si astazi invidiate, a fost cel din anul 1990. Programul de concursuri a inclus 4 etape de Mare Fond, toate lansarile efectuandu-se de la Gdynia, de pe malul Marii Baltice, distantele aeriene variind intre 900-1.000 km pentru asociatiile moldovene. Cu exceptia primei etape, in toate celelalte lansari de la Gdynia, s-au inregistrat multi porumbei sositi in prima zi de zbor. Trebuie sa reliefam meritul sucevenilor de a reusi sa fie prezenti in expozitiile nationale care s-au organizat in perioadele 1980-1992, 1994-1996, 1999-2000. Din succesele columbofile ale ultimului deceniu remarcam concursurile efectuate in anul 1996, membrii nostri participand cu porumbeii la un zbor de la Radom-Polonia, Sopron-Ungaria si Linz-Austria. Cu toata dificultatea si variabilitatea traseelor de zbor, porumbelur'Senator` al Asociatiei sucevene a reusit sa se claseze in toate etapele, obtinand performante foarte bune. In anul 1999 Asociatia Suceava a reusit perfornanta de a se clasifica pe locul III pe tara la Fond in Expozitia Nationala de la Cluj-Napoca, performanta realizata de altfel si in anul 1986, clasandu-se pe acelasi loc trei la Expozitia Nationala de la Arad. Evidentiem columbofilul Chiriac Marinica clasat pe locul I pe tara la categoria Fond, rezervata Yarlingilor in Expozitia Nationala organizata in municipiul Cluj-Napoca din 1999. Marele Premiu al Concursului National de Fond de la Gdansk, 6 iulie 2000, a revenit unui columbofil din asociatia noastra, membru in clubul Siret, d-1 Vasile Iavorenciuc, el clasandu-se pe locul I pe tara. A fost premiat de organizator cu o frumoasa cupa si importante sume de bani.

Contabilizand zborurile organizate de suceveni in perioada 1983-2000, inregistram peste 80 de concursuri, toate lansarile porumbeilor fiind efectuate din diferite localitati poloneze. Trebuie sa arat ca in toate actiunile intreprinse pe linie de asociatie, un sprijin deosebit 1-am primit de la regretatul nostru colaborator si prieten, d-1 Lucaci loan, fost secretar si responsabil financial`. El a urmarit cu scrupulozitate destinele economice ale Asociatiei si a avut meritul ca in momentele de restriste si de convulsii, ma refer la perioada din 1993-1996, sa fie un adevarat catalizator. De o mare distinctie si delicatete sufleteasca, a mediat in permanenta si a convins ca dragostea pentru porumbei este singura motivatie adevarata in indeletnicirea noastra.

Cu franchete trebuie sa arat ca in munca noastra rezultatele au fost posibile si datorita sprjinului oferit de unele personalitati ale Uniunii Columbofile cum au fost presedintii Tipu loan si Savu Paul. Prof.Vasiliu Mihai, un adevarat apostol al columbofiliei din Romania, prin calitatea sa de presedinte al Comisiei Nationale Sportive, ne-a sprijinit si indrumat in permanenta.  

 

Scurta prezentare a pasiunii columbofile a domnului Pacuretu Alin, UCPR DambovitaCele 10 porunci columbofile ale campionului maratonist olandez ARJAN BEENSScurta prezentare a pasiunii columbofile a domnului Daniel MACOVEI, FCPR Prahova“Cupa Colegiului Medicilor Veterinari Suceava” pentru medicul sucevean Mircea BiliusScurta prezentare a pasiunii columbofile a domnului Costea Alexe, FCPR Olt


Comentarii

postat la 23:02, Joi, 28.05.2009 de george

mi -ar place sa citesc astefel de istorii pentru fiecare asociatie columbofila judeteana .cred ca ar fi interesante
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.