Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Despre adenovirus cu Henk de Weerd


10:03, Marti, 22.09.2009



 

Adenovirus

 

Dr. H.J.M. de Weerd

 

 

 



 

Pe la inceputul anului 1991, am intalnit o noua boala cumplita, in special in cazul porumbeilor adulti, rata mortalitatii ajungand pana la 30% intr-o crescatorie. Boala loveste foarte repede. Dimineata, nu se observa nimic deosebit, totul e normal. Dupa-amiaza, porumbeii nu vor sa manance ori sa bea apa si dau semne de boala. Dejectiile incep sa devina galbui (cateodata verzi). A doua zi diminata, porumbeii mor pe fondul unei respiratii ingreunate, totul durand 24 de ore. Restul efectivului pare in ordine, dar cateva zile mai tarziu pot aparea noi victime. In a doua jumatate a anului 1991, am vazut si am auzit vorbindu-se de mii de porumbei morti in sud-vestul Olandei. Din pacate, nu exista nici un vaccin disponibil sau vreun tratament eficient, ca in majoritatea cazurilor cand avem de-a face cu o boala provocata de virus.

 

 

 

In timpul autopsiei, am descoperit ca ficatul era distrus in mare proportie, iar splina umflata. Traptat, problema a disparut, insa a revenit incet, incet, raspandindu-se si mai mult, neavand vreo legatura cu o perioada anume a sezonului. Si tot mai multe pasari tinere erau afectate de acest sindrom. Cunosteam asa-numitele enterite E-coli ce afectau porumbeii tineri, acestia prezentand simptome ca: voma, diaree verzuie si vascoasa, slabire pronuntata etc. etc. Intervenind rapid si aplicand o terapie cu NFZ sau furaltadone, combinat in special cu polimixine, aceste enterite E-coli pot fi tratate.     

 



Acum intalnim cazuri mult mai grave ale acestei boli, cu o rata mare a mortalitatii in randul pasarilor tinere. Acest lucru inseamna o combinatie intre Adenovirus si bacteria E-coli. Cazurile respective pot fi tratate mult mai bine decat versiunea acuta a adenovirusului prezent la porumbeii maturi, desi avem de-a face cu mai multe imbolnaviri in randurile tineretului. In cadrul terapiei cu 4 in 1 mix, rehidratarea este de asemenea foarte importanta, din cauza pierderilor masive de tesut lichid.

 

 

 

Sindromul adeno-coli prezent la pasarile tinere isi atinge punctul culminant la scurt timp dupa primele etape. Probabil folosirea Cortizonului (un hormon de tip steroid) pentru a impiedica naparlirea (penelor primare) cauzeaza aceasta problema. Intre timp, am vizitat multe crescatorii unde nu se folosea cortizonul, acestea confruntandu-se totusi cu problema amintita.


In multe crescatorii, am aplicat tratamentul
4 in 1 mix si am descoperit ca un anumit numar de porumbei bolnavi au supravietuit si chiar au dat un randament bun in curse. In comparatie cu alte boli la originea carora se afla un virus, cum ar fi varsatul sau paramixoviroza, acest nou sindrom adeno (coli) reprezinta o problema imensa din moment ce nu exista vaccin impotriva lui. Unii medici veterinari incearca vaccinul E.D.S. impotriva asa-zisului sindrom al caderii ouatului la gaini, cauzat de un alt tip de adeno virus. In orice caz, producatorul vaccinului neaga faptul ca acesta ar putea fi eficient in cazul porumbeilor. Universitatea din Gent, Belgia, este cel mai bun institut de cercetare din lume in materie de porumbei. Sa speram ca va putea emite niste repere dupa care industria farmaceutica veterinara sa se ghideze in elaborarea unui vaccin specific.

 

 

 

O alta boala importanta a porumbeilor este ornitoza, o combinatie complexa intre un virus si bacteriile clamidia si micloplasmoza. Am obtinut rezultate bune folosind diferite combinatii de medicamente (Orni Special sau combinatia cu W.N.). Ornitoza este principala cauza a lipsei de forma si a rezultatelor proaste din timpul sezonului competitional. In special aici (n.t. in Olanda), observam simptome usoare precum: mai putin puf in jurul excrementelor, pene uscate, fulgi ridicati in jurul urechilor, entuziasm scazut in timpul antrenamentelor. Si, nu in ultimul rand, se observa prezenta virusului Herpes, un alt aspect important in cazul ornitozei. Insa uneori este considerat principalul ucigas, in special al pasarilor tinere, cu varste cuprinse intre 6 si 10 saptamani. Simptomele sunt urmatoarele: probleme respiratorii, pasarile se simt foarte rau, nu mai mananca si nu mai beau apa, dejectiile au culoare verzuie iar ochii sunt tinuti inchisi (pleoapele sunt lipite una de alta), in cioc si in gat facandu-si aparitia niste pojghite galbui. Porumbeii mor in interval de o saptamana. Acest fenomen este intalnit cu regularitate in lumea columbofila internationala, insa nu ataca foarte multe crescatorii.    

 

 

 

 

 

Sursa: www.belgicadeweerd.nl 

Link: http://www.belgicadeweerd.nl/news/adeno_virus.html

 

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Doamna Gabriela Petrache, din Calarasi, ne scrie despre boala porumbelului danseiDespre vaccinul de paratifozaDespre virusul gripei porcineDespre adenovirus cu Henk de WeerdDiverse despre porumbei - Dr. Catalin Tudoran
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.