Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Opozitia avertizeaza! Comasarea alegerilor - cheltuieli in plus si inflatie de candidati


00:27, Marti, 25.10.2011



Opoziţia avertizează

Comasarea alegerilor: Cheltuieli în plus și inflație de candidați

 

Cotidianul, 23 oct. 2011

 

Liderii PDL nu renunță – vezi declarațiile din ultimele zile sunt sugestive – la ideea comasării alegerilor. De cealaltă parte, Opoziția vine și trage semnale de alarmă asupra consecințelor comasării. Una este chiar gravă: orașele mici și comunele ar putea fi conduse de oameni foarte slab pregătiți, iar comunitățile vor avea de suferit.

Nici vorbă de economii

Într-o declarație politică dată la Cameră, deputatul PNL, Radu Stroe, demonstrează că în situația comasării alegerilor, nu se vor realiza economiile clamate de către actuala Putere.

„Premierul Emil Boc și ministrul Traian Igaș susțin pe toate canalele media că prin comasarea alegerilor se economisesc 30 de milioane de euro. Nu știu la ce fel de calcule au apelat domnii Boc și Igaș, dar în realitate, nu se poate vorbi de realizarea unor economii din punct de vedere financiar. Din contră. Comasarea alegerilor presupune cheltuieli în plus", spune deputatul liberal.

Radu Stroe arată punctual care va fi situația în cazul în care se va ajunge la comasarea alegerilor. "În ceea ce privește consumabilele – hârtia pentru buletinele de vot – la prima vedere cheltuielile ar fi aceleași. Dar ținând cont de volumul foarte mare al materialului care urmează să fie tipărit într-un timp relativ scurt, va fi nevoie să se apeleze la mai multe tipografii, ceea ce presupune unele cheltuieli de transport în plus. Dacă alegerile locale și cele parlamentare s-ar desfășura normal, la termelene stabilite de legislația în vigoare, atunci, cabinele de vot și urnele utilizate la alegerile locale, ar fi urmat să fie folosite și în toamnă la alegerile parlamentare. În situația comasării alegerilor însă, numărul de cabine de vot și numărul de urne trebuie obligatoriu suplimentat. Deci, o nouă cheltuială în plus, și deloc neglijabilă. Nici măcar în ceea ce privește cheltuielile de personal nu se poate vorbi de o reducere a cheltuielilor. Pentru că, volumul de muncă în perioada alegerilor fiind dublu, numărul personalului trebuie suplimentat, la fel și timpul de lucru fiind și el mai mare decât în situația alegerilor la termene. Situația este identică și în ceea ce privește birourile electorale de la toate nivelele. Fără să fac vreun calcul matematic, rezultă că avem două situații în care se înregistrează cheltuieli suplimentare și două situații în care costurile sunt aceleași. Deci, nici vorbă de economisirea vreunui leu, fapt ce demonstrează că mult trâmbițata economisire a 30 milioane de euro, nu reprezintă altceva decât o declarație propagandistică a actualilor guvernanți".

Analiza deputatului PNL este corectă. S-a remarcat cu ocazia scrutinelor din 2004 și 2008 că foarte multe dintre materialele utilizate la alegerile locale – urne, cabine de vot etc – au fost utilizate și la alegerile parlamentare care s-au ținut în toamna anilor respectivi. Mai este de adăugat față de cele afirmate de liberal, că în situația în care se va ajunge la comasare, vor fi necesare și eventuale suplimentări de spații în ceea ce privește secțiile de votare și implicit suplimentarea aparaturii de supraveghere, a calculatoarelor etc, ceea ce de asemenea presupune un efort financiar mai mare.

Candidați slabi pregătiți pentru administrația locală

Tot în cadrul declarației politice, Radu Stroe mai pune pe tapet un aspect despre care nu s-a prea vorbit până acum: inflația și calitatea candidaților. " Comasarea alegerilor presupune o inflație de candidați. Ori, se știe, au astfel de lucru va permite ca să fie aleși – atât în structurile de putere locală, dar și la nivel central – a unor candiați mai puțin pregătiți, a unor candidați care nu vor avea capacitatea de a se ocupa de problemele administrației locale sau centrale", se arată în declarația politică.

Aici problema este extrem de gravă și s-ar putea să aibă consecințe în ceea ce privește viața comunităților, în special cele mici – orașe și comune. La alegerile precedente, partidele politice aveau posibilitatea să-și ruleze candidații. Pentru funcțiile importante: președinți de consilii județene, primari de localități importante, erau aruncate în luptă vedete politice, parlamentari sau chiar miniștri. În situația comasării alegerilor nu va mai exista opțiunea unor candidaturi pentru câte două demnități, partidele politice fiind obligate să arunce în bătălia electorală inclusiv persoane din afara portofoliului propriu de candidați. Ori acest lucru presupune – în special la nivelul consiliilor locale – că vor fi puși pe liste persoane fără pregătirea administrativă necesară dar care urmeză să decidă asupra problemelor comunităților. S-au gândit cumva actualii guvernați la acest aspect?

 

Lucian Gheorghiu

 

Opozitia avertizeaza! Comasarea alegerilor - cheltuieli in plus si inflatie de candidati
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.