Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Site columbofil www.chinaxinge.com
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Despre sanatatea si selectia porumbeilor voiajori


23:18, Luni, 29.09.2008

 

Sănătatea şi selecţia
 
 
         Înainte de a sosi ora triajului anual, este important să ne amintim că sănătatea nu este aceeaşi la toţi subiecţii, nici la toate familiile. Acest lucru este valabil atât la porumbei cât şi la oameni. Este vorba despre familiile în care bătrânii mai traiesc şi care au trecut peste marile nenorociri de care vorbeşte istoria, rezistând la diferite boli precum pesta, holera sau tifosul.
         Există totdeauna oameni la care ficatul de exemplu este mai sensibil, alţii însă sunt predispuşi să sufere de reumatism, ba chiar de gută sau alte boli. În aceeaşi măsură se poate considera că la fel ca la oameni, în lumea animală există adesea subiecte mai puternice şi altele mai slabe. Iar pentru cei interesaţi de columbofilie, precizăm că anumite linii sunt mai puternice decât altele.
 
 
         Aprofundând sensul exemplelor, se poate face referire aici atât la exemplare de o vitalitate uimitoare care fac faţă condiţiilor dificile din iernile cele mai grele, cât şi la restul exemplarelor, mult mai numeroase, care imediat ce se apropie seara se cocoaţă pe odihnitori, cu capul ascuns în pene si stau marcate de un aer trist.
         Înţelegem aşadar că tot ceea ce se petrece în crescatoria noastră semnifică că există diferenţe. Aceste diferenţe ţin de sănătate, de afirmaţiile că sănătatea generală este în directă corelare cu sănătatea interioară, aceea a organelor, care îşi îndeplinesc funcţiile în raport cu posibilităţile lor, niciodată mai mult. Calitatea sănătăţii organice este ereditară. Astfel, viaţa subiectului va fi marcată de măsura puterii fizice oferite de sănătatea organică. Durata acestei vieţi, apoi puterea de reproducţie a masculului şi a femelei.
         Acestea sunt lucrurile care trebuiau spuse şi pe care fiecare columbofil trebuie să le cunoască. Ne aflăm la ora la care nu putem să nu tolerăm un porumbel bătrân în crescătorie dacă acesta face dovada unei mari valori. Fertil, până la vârsta la care ajunge chiar sa ne uimeasca. Îl amintim aici pe `Souillac` al faimosului campion Albert Gorin din Rameignes-Chin, mare specialist al curselor de fond. Acesta a fost un porumbel fertil pana la varsta de douăzeci de ani şi care încă zbura Barcelona la varsta de 12 ani. Acelaşi lucru putem spune şi despre strămoşul `Le Caramin` cumpărat la vârsta de 8 ani de catre Robert Fievez din Peronnes-les-Antoing care a reprodus până la varsta de 22 de ani.
         Astfel de rezultate sunt de neimaginat în zilele noastre, când totul se dezvoltă aşa de repede, iar sportul columbofil a cunoscut, de asemenea, aceeaşi acceleraţie deoarece acest material genetic care se spune că este dat de sute de ani şi care este transmis generaţiilor este acela care trebuie înţeles ca fiind dat de sănătatea organică.
 
 
         Columbofilul trebuie să vadă toate aceste lucruri pentru a avea posibilitatea să clădească peste ele. Este exemplul domnului Georges Cartens din Renaix, ultimul câştigător al Perpignan-ului, la care baza coloniei sale actuale se pune pe porumbei care au dat pui excepţionali până la o vârstă foarte avansată, cum ar fi `Bariole 452`, `Perpignan I`, `L’Ecaille 070` etc. Acestea explică toate marile performanţe, toate carierele de campioni, obţinute de  catre amatorii care isi consacră prea puţin din timpul lor pentru porumbei. Este vorba despre porumbeii cu o robusteţe superioară care au nevoie de mai puţină atenţie şi îngrijire. Tinerilor amatori le recomandăm să se gândească la alegerea momentului pentru a introduce un porumbel nou în crescătoria lor. Valoarea sportivă la un porumbel nu se exprimă niciodată prin posesia unei sănătăţi de fier. Preocuparea pentru o sănătate totală trebuie motivată imperativ prin a nu accepta exemplare slabe printre porumbeii sanatosi, robuşti, la momentul selecţiei de la începutul iernii.
         Repetăm că un porumbel nu poate fi unul de regularitate dacă nu este fizic sănătos şi dacă are nevoie de foarte multe tratamente pentru a-l menţine în condiţie. Fiecare exemplar se prezintă prin propriile sale mijloace. Pentru a preciza amploarea acestor mijloace, nu există altă posibilitate decât de a-l situa într-o suşă selectată judicios an de an. Şi cu cât această selecţie se apropie de perfecţiune, cu atât se regăseşte la porumbel mai multă robusteţe şi, de ce nu, longevitate.
         Întorcându-ne la cazul exemplarelor de porumbei care trăiesc în sălbăticie, trebuie să adăugăm că la aceştia selecţia naturală, în toată rigoarea sa, elimină exemplarele slabe, fie pe cele la care puterea organică nu este normală. Triajul raţional la porumbel poate atinge aceeaşi ţintă, cu toate că sunt puţini crescători care adoptă această metodă dură de selecţie. Pentru crescătorii amatori trebuie făcut cunoscut faptul că marii campioni practică o selecţie dură. Tot pentru informarea acestora trebuie decretate anumite reguli de bază ca de exemplu: ``Selecţia naturală nu cunoaşte sentimentalisme. Ea nu ţine seama de origine, nici de splendoarea coloritului animalelor sau al penelor păsărilor. Ea loveşte de moarte exemplarele slabe!``
 
 
         Aceste deficienţe se pot transmite la porumbei în bine sau în rău în cadrul liniilor şi ele ne dictează nevoia de a repera fără odihnă indivizii clădiţi pe un fundament trainic. Aceste selecţii trebuie realizate cu aceeaşi ambiţie de care avem nevoie pentru a reuşi în obţinerea performanţelor noastre. Să nu uităm şi să nu acordăm scuze. Sferturile de nobleţe pe care un porumbel le moşteneşte de la urmaşii săi nu trebuie să ne inducă în eroare dacă porumbelul nu-şi dovedeşte propria valoare. Luaţi-i în mâini. Studiaţi-i. Analizaţi cât mai mulţi porumbei şi comparaţii apoi cu tatăl lor, cu mama, cu fratele sau cu sora. Încercaţi apoi să aflaţi câte calităţi fizice trebuie să aiba pentru a realiza echilibrul perfect care trebuie sa existe la un porumbel înainte ca acesta să obţină un premiu mare.
         Toate detaliile pe care un crescator le face referitor la porumbeii din crescatoria sa pot avea valoare numai când provin de la cineva care cunoaşte ce înseamnă porumbei slabi şi porumbei puternici.
         Toate informaţiile despre un porumbel bun sunt în directă legătură cu informaţiile semnificative despre sănătate. Sunt aşadar multe lucruri care se pot observa la un porumbel si de care trebuie sa tinem seama daca dorim sa reusim in sportul columbofil.


Ce trebuie sa stie un columbofil incepator despre tricomonoza?Otetul de mere in dieta porumbeilorDetalii despre pasiunea columbofila a domnului ILIE COSTIN, UCPR DambovitaCateva cuvinte de prezentare despre pasiunea columbofila a domnului Bogdan Blaga, Bistrita-NasaudDespre marea dragoste pentru porumbei a lui Popescu Tiberiu, din Rm. Valcea


Comentarii

postat la 11:06, Duminica, 02.01.2011 de Ştefan T

Acest articol este valabil permanent.Trebuie făcută o selecţie de tip ,, spartan ,,.
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.