Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Intrarea porumbeilor in crescatorie - articol de Craig Goode


09:28, Luni, 01.02.2010

 

Intrarea porumbeilor în crescătorie

 

Autor: Craig Goode

 

Intrarea porumbeilor în crescătorie este un aspect foarte important al concursului. Dacă pasărea se întoarce acasă, dar nu intră prin trapă, cursa nu s-a terminat. Pentru a câştiga curse, trebuie să deţineţi păsări care să intre la comandă. Pentru acest lucru e nevoie de pregătire. Când păsările sunt tinere, trebuie să le antrenaţi în continuu, astfel încât intrarea în adăpost să devină ceva firesc pentru ele. Nici măcar să nu se gândească, pur şi simplu s-o facă. 

 

  

 

Personal, încep acest antrenament imediat ce am înţărcat puii. Îi pun pe trapa de aterizare, cu oblonul tras. Îi las să privească împrejurimile pentru o vreme, după care deschid oblonul şi încep să-i împing înăuntru. În acest scop, folosesc o baghetă confecţionată de mine. E doar o crosă alungită, având ataşată în capăt o bucată pătrată de placaj. Colţurile sunt rotunjite şi bine finisate, astfel încât să nu rănească păsările. Folosesc acest băţ pentru a dirija păsările aflate pe trapă. În curând, puii încep să înveţe să treacă prin ea foarte uşor.  

 

Îi împing în interior, după care îi pun iarăşi pe trapă şi repet procedura. Fac acest lucru de câteva ori în prima zi, apoi o iau de la capăt zilnic, timp de o săptămână sau două. Vreau ca păsările să înveţe ce aştept de la ele şi să se obişnuiască cu prezenţa mea când le împing înăuntru, astfel încât să nu se sperie şi să zboare de pe trapă în momentul întoarcerii din concurs.   

 

De fiecare dată când le împing, fluier şi vorbesc cu păsările. Folosesc aceleaşi cuvinte în timpul comenzii: “Înăuntru, hai înăuntru.” Porumbeii învaţă să asocieze aceste cuvinte şi fluieratul cu intratul în adăpost. Odată ajunse în crescătorie, sunt recompensate deoarece acolo le aşteaptă mâncarea. În scurt timp, porumbeii ştiu că, atunci când fluier, vor fi hrăniţi. Se îngrămădesc pe trapă şi intră în porumbar. După care încep să mănânce.    

Când las păsările afară pentru prima oară sau de fiecare dată când le antrenez, fac acest lucru pe nemâncate. Administrez doar o masă pe zi, iar antrenamentul este efectuat înainte de servirea mesei. Fiind înfometate, păsările sunt nerăbdătoare să intre. Exemplarele care nu intră la comandă vor descoperi că n-a mai rămas nici un grăunte când se vor hotărî în cele din urmă să intre. Când vor ieşi la zbor data viitoare, aceste păsări vor fi primele care vor intra deoarece vor fi lihnite de foame. Astfel, îşi vor învăţa lecţia: ca să mănânce, trebuie să intre cînd le dau semnalul. 

 

 

 

 

În sezonul competiţional, rareori se întâmplă să am probleme cu păsările care nu intră prin trapă. Singurul moment când păsările mele nu se grăbesc să intre e atunci când, odată cu ele, mai soseşte şi porumbelul altui competitor. Acest pripăşit nu e obişnuit cu rutina şi, câteodată, îmi sperie păsările şi le induce în eroare. Dar asta se întâmplă numai de vreo două ori pe sezon şi nu-i o problemă mare.  

 

Un alt lucru care simt că mă ajută e faptul că porumbeii mei aterizează numai pe trapă. Nu am în jurul crescătoriei cabluri de tensiune pe care aceştia să aterizeze. Deasupra crescătoriei, am amplasat un gard din mini-ţăruşi, dispuşi în zig-zag, pentru a împiedica păsările să aterizeze pe acoperiş. Niciodată nu le permit să stea acolo dacă îşi însuşesc acest obicei ca pui. După ce îi dezvăţ, sunt gata să aterizeze pe trapă şi să intre imediat de la concursuri. Niciodată nu am pierdut curse din cauza faptului că păsările nu au vrut să intre.   

 

Sursa: www.pigeonracingpigeons.com

 

Traducere: Andrei – Silviu Oprea

 

Despre constructia crescatorieiZborul porumbeilor in timpul noptiiPovestea de succes a unui incepator in ale porumbeilor – domnul CHIRICA VIOREL, FCPR ConstantaDespre penajul porumbeilorAprecierea varstei porumbeilor
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.