Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ati participat in anul 2020 pe columbodroame? Si daca da, cu ce rezultate?
Foarte bune
Bune
Satisfacatoare
Nu am participat

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Necesarul zilnic de apa al porumbeilor


02:13, Miercuri, 24.12.2008

 

Necesarul zilnic de apa al porumbeilor
 
 
 
Apa este elementul indispensabil vietii. Reprezentand in medie 70% din greutatea corpului, este lesne de inteles ca apa este componentul principal al sangelui si tuturor umorilor organismului; prin circulatia apei sunt transportate substantele nutritive, sarurile minerale, vitaminele etc. si este facilitata eliminarea deseurilor rezultate din catabolism. Prin circulatia sa, apa are rol si in reglarea termica, reglarea presiunii sangvine s.a.
Apa este elementul necesar bunei desfasurari a tuturor functiilor organismului. Nealimentarea prelungita cu apa duce la o sete puternica; prin pierderea de apa se ajunge la pierderea unei cantitati de 20-22% din apa de constitutie si porumbelul moare.
Necesarul zilnic de apa de baut la porumbei este de 30-60 ml, uneori chiar mai mult, variind in functie de rasa, varsta, greutate corporala, temperatura mediului ambiant, perioada de activitate sau de repaus, starea fata de cuib (ex. hranirea puilor) etc.
 
 
 
 
In timpul sezonului rece, care oarecum corespunde si cu perioada de repaus, un porumbel bea apa putina, cam 20-30 ml pe zi; primavara, crescand temperatura mediului, reluandu-se activitatea, necesarul creste la 30-40 ml pe zi, iar vara, in plina activitate, ca si in timpul cresterii puilor, cantitatea de apa necesara creste la 50-60 ml pe zi. Bineinteles, necesarul este mai ridicat la porumbeii de talie mare (1000 - 1200 grame), fata de rasele la care un exemplar atinge circa 250 grame.
Apa de baut trebuie sa fi intotdeauna proaspata, in care scop se va schimba de 2-3 ori pe zi, mai ales vara. La administrare ea trebuie sa aiba 8-12 grade Celsius. Sub 8 grade Celsius este prea rece, putand produce tulburari digestive, iar peste 15 grade Celsius nu potoleste setea. Tinand seama de temperatura optima necesara este recomandabil ca iarna apa sa fie tinuta in casa cateva ore inainte de administrare pentru a ajunge la 10-12 grade Celsius. De altfel, aceasta operatie este binevenita si din alt motiv; cunoscand ca in centrele populate apa este deseori tratata cu cloramina, mentinerea ei cateva ore la aer, in galeata, duce la eliminarea clorului in exces; evident ca in aceste situatii este bine sa se procedeze astfel nu numai in sezonul rece. Adapatorilor vor fi plasate astfel ca sa nu fie posibila murdarirea apei cu excremente si prin aceasta contaminarea ei cu eventuali microbi, ciuperci sau paraziti.
La stabilirea necesarului de apa trebuie sa avem in vedere si anumite cantitati pentru baia porumbeilor, curatenia, spalarea adapostului si a volierei.
 
 
I.Severeanu, N.Bizdrigheanu, M. Bilius, F. IvanaDespre penajul porumbeilor - IIIstoricul domesticirii si cresterii porumbeilorMotivatia porumbeilor - J.G.WilsonOtetul de mere in dieta porumbeilorHranirea porumbeilor la intoarcerea din concurs
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.