Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Aprecierea varstei porumbeilor


02:17, Miercuri, 24.12.2008

 

Aprecierea varstei porumbeilor
 
 
 
Metodele clasice cuprind totalitatea modificarilor morfologice si fiziologice exterioare de la ecloziune si pana la varsta adulta.
Ciocnirea si iesirea din ou (ecloziunea) dureaza aproximativ 24 de ore. In momentul ecloziunii puii sunt mici, golasi, slabi si au pleoapele lipite.
Dupa 5 zile puii deschid ochii. In primele 8-10 zile de viata acestia sunt acoperiti de parinti, pentru a-i feri de curentii de aer si de frig.
`Imbracarea` cu pene incepe de la varsta de 6 zile, odata cu aparitia tuleelor de pe spate, apoi in a 7-a zi pe abdomen, iar in a doua saptamana de la ecloziune apar penele.
Puii sunt hraniti de catre mascul, mai ales pana in a 35-a zi de viata, iar la 4-5 saptamani acestia parasesc cuibul si incep sa se hraneasca singuri.
La tineret penajul este fara luciu, mat, iar `fluierele` picioarelor au o culoare rosie mata si de aceea pentru columbofili deosebirea porumbeilor tineri de adulti nu reprezinta nici o greutate.
La porumbeii adulti aprecierea varstei se face in practica ceva mai greu, la acestia o apreciere exacta a varstei se va face prin aplicarea de inele matricole sau CIP (implantari electronice).
 
 
Aprecierea varstei la porumbeii adulti, dupa exteriorul pasarii, va tine cont de urmatoarele:
- fluierele picioarelor – au culoarea rosie–vinetie;
- umflaturile de la baza ciocului sunt mai incretite (zbarcite), mai ales la masculi;
- la unele rase pigmentate sau pestrite recunoastem adultii dupa pigmentarea sau mai ales depigmentarea penajului, dar aceasta modificare depinde foarte mult si de rasa.
 
Schimbarea remigelor secundare. La fiecare an la porumbel se schimba o remige secundara, iar cea noua apare mai lucioasa, mai scurta si mai rotunda la varf.
Metodele de inregistrare (monitorizare). Daca aprecierea varstei la porumbei – pe baza modificarilor morfologice – este aproximativa si presupune din partea columbofilului cunostinte capatate in decurs de ani de zile, in cresterea acestor pasari metodele noi de inregistrare sunt mai exacte si de aceea in columbofilia actuala acestea sunt preferate.
Prin aplicarea inelelor matricole obligatorii si a implanturilor electronice (CIP) se face o recunoastere individualizata (varsta, sexul, proprietatea) a fiecarui porumbel.
 
 

I.Severeanu, N.Bizdrigheanu, M. Bilius, F. IvanaDespre sanatatea si selectia porumbeilor voiajoriPovestea de succes a unui incepator in ale porumbeilor – domnul CHIRICA VIOREL, FCPR ConstantaIstoricul domesticirii si cresterii porumbeilorNecesarul zilnic de apa al porumbeilorArticol despre pregatirea acuplarii porumbeilor


Comentarii

postat la 01:07, Sambata, 08.11.2008 de Alex Durdan

Este Foarte adevarat !!!!!!
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.