Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Cupe-medalii-For-Champions
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Produse columbofile Corabia
Site columbofil www.chinaxinge.com
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Controlul respiratiei la porumbei


21:52, Vineri, 10.10.2008

 

Controlul respiratiei la porumbei
 
 
De-a lungul mai multor ani am studiat, realizat si notat observatiile mele asupra controlului respiratiei la fiecare porumbel, inainte de angajarea acestuia intr-un concurs. Tehnica consta in luarea porumbelului in mana, asteptand pana in momentul in care acesta s-a linistit si relaxat, ajungand la un ritm respirator normal. Am masurat ritmul respirator urmarind secundarul unui ceas de mana agatat intr-un cui si, intre timp, am numarat respiratiile simtind miscarile din treimea superioara a sternului, toate acestea tinand porumbelul in mana.
Masuratorile le-am facut timp de 15 secunde. Si rezultatul il inmulteam cu 4 pentru a afla ritmul respirator/minut. Pentru obtinerea unor rezultate reale se urmareste ritmul respirator in mai multe sferturi de minut, asteptand ca pasarea sa fie cat mai calma.
In general, pasarile obosite, sau cu organismul epuizat, au un ritm respirator ridicat, cu respiratii rapide si superficiale – in unele cazuri de pana la 70-130 respiratii/minut. Pasarile sanatoase au un ritm respirator de 30-50 respiratii/minut, dar ritmul respirator sanatos nu este un indiciu referitor la calitatile de buni zburatori sau reproducatori. Pasari cu ritm respirator ridicat au reprodus pasari cu respiratii normale. In schimb, conturul respiratiei, al formei orificiului respirator, ne poate arata care dintre porumbei este uzat in urma concursurilor din sezonul anterior si, deci, nu merita sa fie angajat din nou. Asadar ritmul respirator alert poate fi un criteriu de selectie (eliminare) a porumbeilor care pot fi angajati in sezonul urmator.
 
 
 
Cunoscand, asadar, cele mai importante caracteristici ce influenteaza performanta sportiva: vitalitatea, calitatea musculaturii, ochiul si forma capului (expresia fetei), echilibrul corporal, putem alege cu destul siguranta, din diferite crescatorii, pe cei mai buni dintre cei buni, pe cei buni dintre cei medii. In Belgia stiinta selectiei este mai putin cunoscuta, mai ales din cauza unor interese. Pentru ca reproducerea sa aiba efecte pozitive ea trebuie corelata cu o selectie riguroasa pe criteriile mai sus enumerate, motiv pentru care am si explicat pe larg aceste criterii.
Celelalte criterii de selectie enumerate sunt determinate de caracteristici care intregesc realizarea performantei si pot fi urmarite mai temeinic prin observatii facute in propriul adapost. Cunoasterea acestor caracteristici ne ofera o imagine de ansamblu asupra valorii porumbeilor nostri.
De-a lungul expunerii mele de pana acum am accentuat de cateva ori ca nu trebuie sa evaluam calitatea unui porumbel numai pe baza unora dintre caracteristici sau sa-l evaluam necorespunzator datorii calitatii slabe a uneia dintre caracteristici. Porumbelul are clasa daca media calitatilor enumerate mai sus are o valoare ridicata, astfel incat o caracteristica foarte buna poate ameliora o caracteristica mai slaba. Stiinta selectionerilor consta tocmai in capacitatea de a alege cel mai bun porumbel pe baza mediei valorice a insusirilor acestuia. Cel care a studiat temeinic capitolele legate de ameliorarea porumbeilor isi va dezvolta o reteta proprie dupa care se va orienta in continuare.
Trebuie sa subliniez faptul ca daca la porumbeii de doi ani sau mai multi se poate spune cu precizie de 80% de ce sunt capabili: rapiditatea, numarul de kilometri in care pot fi angajati, capacitatea de lupta etc. in schimb la pasarile tinere se poate gresi in apreciere.
Spuneam ca expresia fetei ne poate da indicatii privind calitatea unui porumbel, dar la cei tineri trasaturile nu sunt desavarsite, ceea ce poate duce la aprecieri gresite.
 
 
Alfonz Anker
 


Tanarul BEKE ANDOR, FCPR Covasna - o dragoste enorma pentru porumbei si primele rezultateIntrarea porumbeilor in crescatorie - articol de Craig GoodeDespre marea dragoste pentru porumbei a lui Popescu Tiberiu, din Rm. ValceaProba apasarii la porumbeiDomnul STOICA IONUT, din Carbunesti, judetul Prahova, si marea sa dragoste pentru porumbei
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.