Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Fratii Janssen - articol despre antrenamentul pasarilor tinere


22:10, Joi, 04.03.2010

 

Fraţii Janssen - Antrenamentul păsărilor tinere

 

 

Editare: Silvio Mattacchione

 

Puii

Când puii sunt înţărcaţi, aceştia stau timp o zi în compartimentul rezervat lor pentru a se acomoda. A doua zi, sunt scoşi afară şi puşi pe trapa de aterizare pentru a vedea împrejurimile cât mai curând posibil. Această operaţiune se face zilnic, fraţii Janssen considerând că astfel vor pierde mai puţine păsări. Când puii sunt înţărcaţi prea târziu, adesea se rătăcesc pentru că ies la zbor şi nu cunosc împrejurimile pentru a se întoarce la crescătorie. În primele zile, cei trei fraţi supraveghează foarte atent puii deoarece aceştia pot cădea şi nu se mai pot înălţa în zbor până pe acoperişul casei pentru a se întoarce pe policioara de aterizare. La început, puilor li se permite să zboare în jurul crescătoriei între orele 13.00 şi 16.00.   



 

Fraţii Janssen îşi opresc 60 de pui reproduşi iarna şi 40 de exemplare reproduse vara. Toate păsările sunt înţărcate în acelaşi compartiment, măsurând 2,5 x 2 m. Fraţii nu sunt de părere că aceste condiţii ar fi ideale, adică să ţii laolaltă mai multe serii de pui, însă nu au altă alternativă din cauza lipsei spaţiului. Când puii scoşi în vară sunt înţărcaţi, aceştia primesc o raţie suplimentară de hrană când puii reproduşi iarna sunt afară, antrenându-se. Fraţii se mai confruntă cu o problemă atunci când puii mai în vârstă îi iau cu ei în zbor pe cei mai mici, aceştia din urmă având la activ doar câteva zboruri în jurul crescătoriei. Iar când vremea se încălzeşte, Charel spune că puii scoşi vara sunt mai predispuşi îmbolnăvirii.

 

Păsările tinere primesc acelaşi amestec ca şi puii de cuib, doar porumbul normal este înlocuit cu porumb de floricele sau porumb franţuzesc cu boabe foarte mici. Acest lucru se întâmplă doar în primele două săptămâni, astfel încât puii învaţă repede să mânânce porumb. Este foarte important ca puii să mănânce toate grăunţele.

 

 

 



 

Fraţii Janssen acordă o îngrijire deosebită puilor deoarece ei sunt viitorul coloniei. Pe lângă acest lucru, prin contact cu păsările, ei încearcă să pună bazele unei prietenii cu ele, prietenie care să dureze pentru tot restul vieţii. Puii sunt învăţaţi să intre înăuntru cu ajutorul unui fluier de arbitru, astfel încât să intre de îndată ce îi aud sunetul. Ori de câte ori puii sunt hrăniţi, este folosit fluierul. În aceeaşi manieră, fluierul este utilizat şi pentru a chema păsările când se întorc dintr-o cusă. Jef se pricepe cel mai bine la fluierat. “Trebuie să fii foarte priceput ca să fluieri aşa cum o face Jef”, spune Charel. “Jef fluieră la fel cum o făcea celălalt frate al nostru, Jan, cu mult timp în urmă.”  

 

În timpul hrănirii, îşi ating toate păsările, una câte una, ca acestea să se obişnuiască cu mâinile crescătorului. De asemenea, încearcă să facă păsările să le mănânce din palmă din acelaşi motiv. Un alt lucru pe care fraţii îl fac este să vorbească tot timpul cu porumbeii lor. Păsările Janssen sunt atât de blânde încât zboară şi se aşează pe umerii stăpânilor, ciugulindu-i de urechi. Fraţilor Janssen nu le plac păsările timide. E o plăcere să stai printre porumbei lor deoarece se vede că îşi iubesc stăpânii. Când îi vezi pe fraţii Janssen cum îşi îngrijesc porumbeii, imediat îţi dai seama cât de mult îi iubesc.  

 

Porumbeilor li se permite să se antreneze în jurul crescătoriei de două ori pe zi până în momentul începerii sezonului competiţional. Antrenamentul constă doar în 3 lansări de la 15 km distanţă. După aceea, sunt duşi la 5 antrenamente cu maşina clubului, la o distanţă de 38 km. Dacă păsările sunt sănătoase iar năpârlirea nu e foarte avansată, acestea trebuie să zboare toate etapele.

 

Fraţilor le place să-şi concureze păsările tinere pe cuib. Imediat ce observă că s-a format o pereche, le pun un cuibar chiar lângă locul unde acel cuplu şi-a construit cuibul. Păsările tinere care sunt concurate pe cuib trebuie să zboare bine. Dacă nu se întâmplă acest lucru, sezonul următor nu le va mai prinde în crescătorie. Fraţii Jansse spun că păsările tinere concurează foarte bine şi zburate fără pereche şi cuib. După sezonul competiţional, porumbeii trebuie să năpârlească foarte repede. Nu e şi cazul tardivilor, pentru care nu e obligatorie năpârlirea completă. În ce priveşte păstrarea unui tânăr care nu a fost concurat, fraţii Janssen spun că nu prea fac acest lucru, excepţie făcând situaţia când o pereche foarte bună îmbătrâneşte şi le e teamă că nu va mai scoate pui. Ca atare, păstrează unu-doi pui pentru ca acea linie să nu dispară.

 

 

 

 

 

Sfat: Supravegheaţi atent compartimentul puilor. Spre exemplu, dacă un pui îşi alege o odihnitoare foarte înaltă, daţi-i o boxă amplasată la aceeaşi înălţime când va fi yearling. Vă va răsplăti concurând foarte bine.  

 

Antrenamentul păsărilor

Antrenamentul în jurul crescătoriei trebuie făcut în fiecare zi la aceeaşi oră. Păsările vor rămâne înăuntru când e ceaţă, ploi în averse şi zăpadă. Cu mult timp în urmă, fraţii îşi antrenau păsările foarte des. Charel le ducea la 20 km iar Adriaan le asista la întoarcere. În ziua de azi, tinerii şi maturii sunt antrenaţi doar de 3 ori înainte de începerea antrenamentelor organizate de club. Porumbeii care sunt antrenaţi mai târziu în timpul sezonului sunt trimişi la cluburile din împrejurimi, fiind antrenaţi în permanenţă.  

 

Sfat: Charles crede că este foarte important ca păsările să fie asistate la întoarcerea de la un antrenament pentru a fi învăţate să intre rapid după aterizare. Dacă nu este nimeni acasă, puneţi-le nişte mâncare în hrănitori, pe care să o consume imediat după sosire.  

 

Sursa: www.silvio-co.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Date despre bolile porumbeilor - Sava Gruescu - partea a 3-aRolul apei in viata porumbeilor - articol de Ad SchaerlaeckensDespre navigatia porumbelului voiajorDespre managementul porumbeilor din crescatorie - Ovidiu GradinaruJohann Mehler - Germania - aprecieri despre cresterea de iarna a puilor
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.