Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Vaduvia si metodele sale - Jules Gallez - partea a 3-a


17:49, Marti, 26.01.2010

 

Vaduvia si metodele sale
Intrebari si raspunsuri
Jules Gallez, partea a 3-a

 

8. Care este momentul cel mai potrivit, dupa incheierea perioadei de crestere a puilor, pentru a trece masculii la vaduvie?
Sfatul nostru este sa retragem femelele dupa ce au ouat a doua oara si au clocit intre 10 si 12 zile. Pentru ca toate femelele sa oua in acelasi timp, pe cele mai lenese la ouat trebuie sa le pacalim cu un ou de plastic. Si, dupa ce vom proceda astfel, probabil vor oua dupa 2-3 zile. Masculul va fi ridicat intotdeauna de pe oua, iar acest lucru il va impiedica sa mai goneasca la cuib. 

9. De ce nu sunteti de acord ca viitorii vaduvi sa cloceasca prea mult pe a doua serie de oua?
Cele 10 sau 12 zile de clocit sunt suficiente pentru vaduvi pentru a se odihni dupa ce au crescut un rand de pui si au obosit gonindu-si iar femela. In acest moment, pofta de mancare va creste datorita formarii laptelui de gusa, drept urmare vor prezenta un apetit sanatos in primele zile de vaduvie. Acesta este un lucru foarte important. Totusi, dupa 2-3 saptamani, se constata o slabire a vaduvilor din cauza faptului ca acestia nu vor manca suficient. Unii ii vor rasfata si vor incerca sa-i ademeneasca sa manance mai mult, oferindu-le seminte mici. Numai ca acest lucru nu va ameliora situatia, ci o va inrautati. Vaduvii isi pierd greutatea de zbor recomandata si singura solutie este sa-i reimperechem in mijlocul sezonului de zbor.


10. Se pot incepe zborurile cu vaduvii inainte ca femelele acestora sa fi depus a doua serie de oua?
Desigur. Multi crescatori care imperecheaza porumbeii de zbor mai tarziu recupereaza timpul pierdut incepand zborurile cu vaduvii atunci cand acestia au un pui mare. Dar ca acest sistem sa dea randament, crescatorul trebuie sa previna ca masculul sa inceapa gonirea la cuib pentru a doua oara. De aceea, femela trebuie retrasa imediat ce puii au atins varsta de 8 - 10 zile. In timpul zborurilor de antrenament, femelele trebuie aduse inapoi in crescatorie pentru a hrani puii in absenta masculilor. Unii masculi inregistreaza cele mai bune rezultate cand cresc un pui. Porumbeii care sunt supusi acestui tratament isi arunca prima pana ceva mai tarziu decat cei carora li s-a permis sa depuna al doilea rand de oua si sa cloceasca inca 10 zile. Dar acest lucru isi arata avantajele la sfasitul sezonului competitional.



11. Cum trebuie inceput cu porumbeii care nu au crescut nici un pui, inainte de a-i trece la vaduvie?
Asa cum am mentionat si mai inainte, femelele trebuie retrase dupa ce au clocit intre 10 si 12 zile. In acest caz, trebuie sa avem grija sa nu le reimperechem prea repede, pentru a le putea trece la vaduvie in a doua jumatate a lunii aprilie. Altminteri, nimic nu le va impiedica sa cloceasca al doilea rand de oua; prima oara 15 zile, iar a doua oara 10 zile. Sunt impotriva retragerii femelelor timp de o saptamana intre cele doua perioade de reproductie. In acest caz, se abuzeaza prea mult de conditia porumbeilor supusi unui astfel de tratament. E absolut prematur sa facem acest lucru iar pierderea de forma va fi destul de mare. Daca va antrenati porumbeii cand clocesc al doilea rand de oua, puteti face in asa fel incat sa-i concurati in duminica de dinaintea indepartarii femelelor, adica la 10 zile dupa depunerea oualor. Aceasta meetoda ofera rezultate bune la zbor.

 

12. Este o cerinta ca vaduvii sa fi schimbat prima pana inainte de a obtine rezultate in concursuri?
Absolut deloc. Totul depinde de maniera in care porumbeii sunt antrenati. Si la vaduvi si la porumbeii care zboara de pe pozitii de cuib naparlirea trebuie sa se desfasoare in mod normal. Asta este tot. Stim cazuri concrete de porumbei, vaduvi si nu numai, care au zburat mai bine inainte de a schimba prima pana. Ceea ce conteaza este ca, odata naparlirea declansata, acest proces sa se desfasoare normal. Printr-o naparlire normala intelegem ca un porumbel, care a fost imperecheat dupa data de 15 februarie si a crescut un pui, trebuie sa isi schimbe prima pana in timpul celei de-a doua perioade de imperechere sau la scurt timp dupa ce a fost trecut la vaduvie. Vaduvii care nu cresc pui vor naparli mai tarziu, cel putin in cazul primei pene.

13. Ce masuri trebuie sa luam referitor la data fixa de trecere la vaduvie?

Pentru crescatorul care foloseste si in anul in curs acelasi lot de vaduvi ca cel utilizat anul trecut, un sfat bun este acela de a incepe antrenamentele inainte ca femelele sa fie luate de pe oua sau de pe pui. Ca atare, acei porumbei isi vor intra deja in rol. Personal, am obtinut rezultate bune in urmatoarele situatii: In prima duminica, porumbeii au fost zburati pe oua de 8-10 zile. Si am procedat astfel: Imediat ce masculii erau separati, le luam ouale din cuibare, astfel incat femelele sa stie ca nu mai au cuib. Duminica dimineata, inainte de sosirea vaduvilor acasa, femelele erau scoase afara si plasate in alta voliera. Ouale erau puse din nou in cuib. Duminica, la sosire, masculii isi reluau clocitul. In seara aceleasi zile, din cuibar era luat un ou, iar luni dimineata, in timpul zborului de antrenament, era luat si al doilea. In seara urmatoare, cuibarele erau fie indepartate, fie intoarse cu fata in jos.

14. Porumbeii pot fi zburati la vaduvie si duminica urmatoare?
Desigur. Daca vaduvii se prezinta bine din punct de vedere fizic dupa prima cursa, atunci pot fi zburati fara probleme si in duminica urmatoare. Conditia principala ar fi ca pasarea sa fie bine motivata. In timpul primei saptamani, femelele sunt hranite dimineata, in voliera, cu seminte mici. Conditia lor joaca un rol important in concursul organizat in prima duminica.

 



Vaduvia si metodele sale - Jules Gallez - partea a 3-aVaduvia si metodele sale - Jules Gallez - partea 1O crescatorie sanatoasa este cheia succesului - de Jules GallezDate despre bolile porumbeilor - Sava Gruescu - partea 1Teoria aripii - partea 1 - articol de Jules Gallez
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.