Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Mark Vandaele - raspunsurile specialistului la intrebarile RRP


15:46, Sambata, 07.11.2009



 

Campionul belgian Mark Vandaele –

raspunsuri interesante la intrebarile <Romanian Racing Pigeons>

- partea 1 -

 


1. Ce părere aveţi despre utilizarea pe scară tot mai largă a medicamentelor? Nu ar trebui să folosim mai multe produse naturale?

 

În privinţa medicamentelor, lucrurile sunt foarte simple pentru mine. Porumbeii mei sunt controlaţi de medicul veterinar în fiecare lună. Dacă totul este în regulă, nu administrez nici un medicament. Dar, dacă apare vreo problemă, îi tratez corespunzător. În fiecare an, îmi vaccinez porumbeii împotriva salmonelozei şi cred că acest vaccin îi face mai sănătoşi. De când vaccinez împotriva salmonelozei (paratifoza), niciodată nu am avut probleme cu „boala păsărilor tinere” (Adeno coli). Lucrul de care mă tem cel mai mult şi pe care îl consider „mama tuturor bolilor” este tricomonoza (cancerul). Dacă păsările sunt infestate cu această bacterie, rezultatele vor scădea foarte rapid. Pentru a preveni apariţia tricomonozei, îmi tratez puii la fiecare trei săptămâni la începutul sezonului de zbor. Deci sfatul meu ar fi următorul: folosiţi medicamente doar dacă este strict necesar şi numai sub îndrumarea medicului veterinar.  

 

 

 

 

2. Cât de departe mergeţi cu medoda văduviei în timpul sezonului competiţional? Sau, altfel spus, după a câta etapă schimbaţi sistemul şi treceţi la zborul „la natural”?   

 

Văduvii mei sunt împerecheaţi la sfârşitul lunii martie. Îi las să stea împreună doar câteva zile şi nu le este permis să depună ouă. După aceasta, intră în perioada de văduvie pentru întreg sezonul. Adică rămân văduvi de la începutul lui aprilie până în august. În luna august, văduvilor le este permis să crească un rând de pui. După care sunt trecuţi în voliere pentru perioada de năpârlire şi rămân acolo până la începutul lui martie. Cred că acest sistem de găzduire în volieră pe timpul iernii îi face mai sănătoşi şi mai puternici. 

 

 

3. Cum vă motivaţi păsările zburate la văduvie? Utilizaţi o metodă anume sau totul depinde de fiecare porumbel în parte?

 

Motivarea văduvilor este foarte importantă. Întotdeauna acord o atenţie deosebită felului în care se comportă în boxă. Trebuie să fie foarte grijulii şi să-şi apere boxa oricând. Un văduv care este dat afară din boxa lui (şi i se dă alta) este un porumbel aproape terminat! Acesta nu va mai înregistra nici un fel de rezultat! Deasemeni, în timpul antrenamentelor, văduvii trebuie să fie foarte entuziaşti şi să cutreiere văzduhul. Dacă aveţi 20 de văduvi, trebuie să fie ca şi cum aţi avea 40, deoarece împânzesc tot cerul cu zborul lor. Acesta e un semn că sunt în mare formă. Se lasă pe acoperiş preţ de câteva secunde, după care îşi iau zborul din nou, bătând puternic din aripi. Văduvii mei se antrenează de două ori pe zi, câte o oră. După antrenament, sunt hrăniţi, apoi trebuie să se odihnească. La începutul săptămânii, le administrez ca hrană un amestec foarte uşor: `Vandenabeele Mix`, produs de firma Beyers. În cazul ultimelor patru mese înainte de îmbarcare, concentraţia amestecului creşte treptat: adaug porumb, floarea-soarelui decorticată, ovăz decorticat, seminţe de cânepă şi ceva alune. În ziua îmbarcării, văduvii trebuie să se simtă la mână tari şi puternici. Penajul trebuie să fie moale şi mătăsos, iar nările curate şi albe. Niciodată nu le prezint femelele înainte de îmbarcare deoarece consider că văduvii devin mult prea agitaţi şi îşi irosesc energia în coş. Îmi place să fie calmi atunci când sunt introduşi în coşul de concurs. Sunt convins că văduvii ştiu că femela va fi acolo, în boxa lor, când se vor întoarce din cursă.

Belgianul Ivan Van Den Bossche raspunde la intrebarile RRP.ROBelgianul Yves Samain raspunsuri la intrebarile RRP.ROCampionii belgieni Robert si Chris Dobbelaere – raspunsuri la intrebarile RRP.ROSfaturile specialistului in privinta bolilor porumbeilorCampionul belgian Marc De Cock raspunde la intrebarile RRP
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.