Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Date despre bolile porumbeilor - Sava Gruescu - partea a 3-a


14:47, Joi, 12.02.2009

 

OPINIA SPECIALISTULUI
- partea a 3-a -
 
 
dl. Sava Gruescu - Resita
 
 
     - PUPILA – La o pasare sanatoasa se strange imediat la expunere la lumina. O strangere lenta indica oboseala, o afectiune sau o boala primara a ochiului.   
     - PENAJUL:  
- USCAT – este asociat cu o sanatate precara. Toate penele corpului naparlesc anual, cu exceptia celor din partile joase ale corpului. Aceste pene se gasesc in principal deasupra partilor laterale ale corpului si in zona superioara a coapselor si cad atunci cand pasarile se simt bine. Fulgii din zona inferioara care se dezintegreaza formeaza o parte din pudra pasarii care lubrifica si face penele matasoase. Cand nu mai exista o productie de pudra, penele devin uscate si aspre.  
- ROS – un defect ce apare de-a lungul nervurii si uneori in structura de fire, si indicand ca a existat o deficienta in nutritia foliculului penei in acest stadiu de dezvoltare a ei. Se asociaza cu o nutritie si antrenamente inadecvate, medicamente nepotrivite, precum unele antibiotice si vermifuge dar si frigul la pui.      
- INCARUNTIT- aparitia unor pigmenti albi si rosii sunt vizibili uneori pe penele unor pasari ce nu poseda aceste culori. Fenomenul poate fi de natura genetica sau asociat cu medicamentatia sau alti factori ce impiedica furnizarea de nutrimente catre foliculul penei in perioada de crestere a acesteia .   
- PENELE DE ACOPERIRE SUNT CIUPITE – de obicei este vorba despre un defect genetic.   
- MEMBRANELE PENEI PERSISTENTE – indica ca ceva nu este in regula in ingrijirea pasarii, in special este asociata cu prezenta unui circo-virus; totusi poate fi mostenita genetic. 
- GAURI DE GENUL AC DE GAMALIE – un sir intreg de linii in structura unei pene, datorita faptului ca mustele porumbeilor si-au introdus trompele in foliculul de crestere pentru a suge sange .    
- ZONA CHEALA – exista zone fara pene ce se intind pe tot corpul si se datoreaza capuselor. O zona fara penej din centrul pieptului, desi uneori e provocata de capuse, este de cele mai multe ori cauzata de frecare, spre exemplu de marginea unei hranitori. Candva se credea ca e legat de infectiile fungice.  
- LINII ALBE PE PENELE DE ZBOR – semne lasate de pudra pe pene de-a lungul zborului, anumite urme de frictiune sunt adesea observate la pasarile in forma.   
                        - ZBURLIT – este o incercare a pasarii de a crea un strat de aer cald in jurul corpului. Apare mai ales cand pasarea este obosita, bolnava sau nemancata.    
- VARFURI UZATE - se datoreaza unei vatamari ale foliculului penei aflate in dezvoltare. Apare mai ales la penele de capat ale puilor fortati sa zboare in perioada cand pana iese din foliculul sau.  
- O NAPARLIRE NEREUSITA LA ANUMITE PENE – asociata cu vatamare sau infectie a foliculului penei. Daca pana veche cade, in acest caz pana noua va fi deformata datorita acestei vatamari.  
 
 
 
 
- PICIOARE:  
- RASFIRATE – deformitate a puilor la care unul sau ambele picioare se dezvolta anormal incat pasarea nu le poate aduna sub ea ca sa-si suporte greutatea proprie. Poate avea cauze genetice sau nutritionale dar este asociata de incapacitatea de a furniza sprijin fizic puiului in cuib, in timpul dezvoltarii lui.  
- PIELE PLIATA – poate insemna o infectie cu capusa Cnemidocoptes.   
- EXCRESCENTE IN CALCAI - datorate varstei.  
- CALDE SI CURATE –pasarea este intr-o forma buna, indiferent daca afara este cald sau frig.  
- UMFLATURI GALBENE - abcese ale picioarelor asociate de obicei cu infectii stafilococice, dar care apar mai degraba datorita unei podele dure, aspre, cu neregularitati.  
- NODULI ALBI SUB PIELE – Guta, acumulari de acid uric sub piele care poate fi asociata cu o dieta hiper – proteica, boli de rinichi sau pot apare spontan la o pasare sanatoasa dar batrana.
 
- PIERDERI IN CURSE:                                                                                                                                    
MINORE - ne gandim la forma fizica, la hrana, grit si boli minore, precum E- coli si ciupercile.   
- MAJORE – ne gandim la boli serioase. Se compara procentajul intarzierilor si al porumbielor ce nu s-au intors cu a celorlalte pasari.
  
 - PLEOAPA:   
- CU NODULI –leziuni de variola, tumori induse de radiatiile ultra violete, acumulari de tesut inflamat datorita atingerii repetate (adesea identificate la pasarile batrane cu pleoape extrem de dezvoltate), vatamari ale pleoapelor incomplet vindecate. Celulele de pe marginea pleoapelor ce produc un mucus ce ajuta la umezirea globului ocular cu secretie lacrimala pot fi afectate, si de aici provine reactia la aceasta vatamare .  
                         - A TREIA PLEOAPA ESTE PROEMINENTA – porumbeii au si o a treia pleoapa, numita conjuctiva. In cazul infectiei respiratorii sau a altei iritatii, conjuctiva se umfla facand dificila inchiderea acesteia in raport cu celelalte doua. Pot trece cateva saptamani pana la vindecare, chiar si cu tratament adecvat. Unii crescatori au raportat ca a treia pleoapa tremura atunci cand pasarea este intr-o forma foarte buna.   
- CLIPIRE LENESA – este vorba de oboseala si deshidratare, mai ales la puii proaspat intarcati.  
 
- POSTULA:   
- PINGUIN - cand porumbelul sta sprijinit in coada si isi da capul pe spate, arcuindu-l. Asociata cu dureri in zona inferioara a gusei sau la proventric (primul compartiment al stomacului) reprezinta o incercare a pasarii de a recapata starea de bine (pasarea se simte confortabil in aceasta pozitie); adesea postura este asociata cu tricomonoza.  
- ORIZONTALA – cand linia spatelui pasarii este paralela cu solul. De obicei este datorata durerilor abdominale: observam si alte semne precum penele de pe abdomen zburlite. Apar in cazul prezentei E- coli si a viermilor.
 
   - RETICENTA LA ZBOR – pasarile sanatoase si in forma ar trebui sa explodeze din adapost la inceputul exercitiilor. Reticenta la zbor indica o problema de mediu, de adapost, de ingrijire sau in alte cazuri o boala sau oboseala. 
 
 
 
 
 
   - REZULTATE SLABE IN CONCURSURI – daca este vorba de o singura cursa trebuie revizuite practicile de management, alimentatia, antrenamentele si masurile de ingrijire a sanatatii din cursul saptamanii anterioare cursei. Daca este o problema pe termen lung va trebui sa revizuim mediul din adapost, sa reluam in considerare potentialul genetic, sistemul de motivare si managementul general; trebuie sa aflam si sfaturile unor crescatori de succes si al unui veterinar.  
 
 - STRANUTURI - indica iritatii nazale sau ale sinusurilor. Acestea pot avea ca si cauza infectii respiratorii, capusele sacilor de aer, praful, fumul. Deseori sunt insotite de alte gesturi precum scarpinaturi la nas si frecarea capului de incheietura aripii. 
 
   - TRAHEEA:  
- DESCHIDERI ELONGATE – indica starea de sanatate.  
- DESCHIDERI ROTUNDE - atunci cand deschiderea traheei devine rotunda se inbunatateste miscarea aerului crescand usurinta in respiratie. O trahee rotunda este de aceea asociata cu dificultatile respiratorii. Poate fi cauzata de acumularile de grasime si diferite alte mase din cavitatea abdominala care impiedica umflarea sacilor de aer (spre ex, un ou sau tumorile) de asemenea de infectiile respiratirii.
  
 - TREMURUL COZII – pasarile in forma isi scutura adesea coada (la fel ca un evantai).
 
 - UMFLATURI:  
- LA CLOACA - o masa tare sub pielea de la cloaca la pasarile prepuberale – este o infectie in Bursa lui Fabricius (o zona cu tesut asemanator celui amigdalian aflat in podeaua clocala) de obicei provocata de tricomonoza. O masa cu carne roz aici poate fi prolapsul cloacal, in care cloaca eviscereaza datorita unor eforturi intense asociate cu diareea sau expulzarea oualor.  
- LA OMBILIC - o umflatura rorie sau galbena aici indica o infectie ombilicala, adesea asociata cu tricomonoza .   
- SUB PIELEA DE LA GAT – mase tari,  mobile, de dimensiuni variate, de obicei sunt noduli de tricomonoza. 
- IN INGUSTIMEA SPATELUI – poate fi o infectie, chist sau tumoare glandulara.  
- LA INCHEIETURA ARIPII - un alt loc comun pentru dezvoltarea unui fibroliptom.  
- UMFLATURI DE INCHEIETURI – apar la aripi si la picioare. Se pot datora unei infectii bacteriene, in special cu specii de Salmonella (paratifoida).
 
 - VOMA – provocata fie de iritatiile mucoasei gusei si ale stomacului (in caz de tricomonoza, forme de infectii respiratorii, invectii bacteriene si fungice,  ale peretilor gusei, ca urmare a ingestiei de substante toxice sau iritante) fie de boli interne severe.  
 
 - ZBOR:   
- NESIGUR – pasarile care pot zbura dar au o traiectorie asimetrica,  de obicei au o vatamare minora a aripii asociata cu lezarea ligamentului ptagial. Acest ligament se intinde de-a lungul marginii aripii si este strans sau exista atunci cand aripa extinsa este fortata fizic sa se deplaseze inapoi spre partile laterale ale pasarii.  Spre exemplu, atunci cand o pasare in viteza loveste un cablu sau creanga unui copac. Apare si la pasarile cu forma articulara a paratifozei.  
- PUTERNIC SI RAPID - semn de sanatate.  
- PLAPAND SI INCET – felul in care zboara o pasare care nu se simte bine cand este fortata sa zboare.    
 






Dr. Wim Boddaert - despre sanatatea porumbeilor`Aripile si zborul porumbeilor` - articol de Les J. ParkinsonDate despre bolile porumbeilor - Sava Gruescu - partea a 3-aGhid rapid al posibilelor cauze de aspect ale dejectiilor la porumbeii voiajori - de Sava GruescuRolul apei in viata porumbeilor - articol de Ad Schaerlaeckens


Comentarii

postat la 07:47, Duminica, 09.01.2011 de rochian ovidiu

am o porumbita si la incheetura aripi penele sunt galbene si miroase ciudat ce are si ce pot sa ii dau
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.