Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Mazda mizeaza pe modelele cu alimentare pe hidrogen


10:21, Marti, 11.08.2009

 

Mazda mizeaza pe modelele cu alimentare pe hidrogen

 

 In 1991, Mazda a prezentat la Salonul Auto de la Tokyo modelul HR-X, primul vehicul echipat cu un motor rotativ pe hidrogen. Acesta era inceputul unui lung sir de inovatii, compania japoneza dezvoltand in anii 90 alte 5 modele capabile sa functioneze pe combustibil alternativ. In prezent Mazda produce doua modele care utilizeaza hidrogenul drept combustibil - Mazda RX-8 Hydrogen RE si Mazda5 Hydrogen RE Hybrid, ambele fiind prezente pe drumurile publice, in Japonia si, recent, in Europa.

Mazda a ales motorul rotativ pentru a integra tehnologia pe hidrogen datorita arhitecturii unice, ideala pentru acest tip de combustibil. Energia degajata de arderea unei cantitati de hidrogen este mai mica decat cea similara de benzina, dezavantaj compensat de design-ul camerei de ardere si de sistemul de injectie directa ale motorului rotativ. Totodata, ciclul de ardere mai lung al motorului rotativ ajuta la combustia eficienta a hidrogenului.

Primul model concept RX-8 care folosea pe langa benzina si hidrogenul drept combustibil a fost testat in 2004, iar la doar doi ani mai tarziu primele vehicule comerciale erau livrate catre clienti. Initial dezvoltat in Japonia, modelul a fost adaptat pentru piata din Norvegia, unde este deja utilizat in cadrul proiectului HyNor (destinat crearii unei infrastructuri bazate pe hidrogen). Versiunea pentru Europa este echipata cu o transmisie manuala cu 5 trepte, optiunea de comutare in mers intre cele doua tipuri de combustibil si elemente specifice modelului RX-8 facelift de serie. Intrucat infrastructura pe hidrogen se afla inca la inceput, Mazda a ales sa nu produca un model care foloseste exclusiv hidrogen pentru alimentare. Mazda RX-8 Hydrogen este echipat si cu un rezervor de benzina, acesta asigurand necesarul de combustibil acolo unde alimentarea cu hidrogen nu este disponibila.

Pe langa sistemul `dual-fuel` din echiparea RX-8 Hydrogen, Mazda5 integreaza si tehnologie hibrida, combinand motorul rotativ pe hidrogen cu un generator electric. Pe langa generator, sistemul mai include un invertor si o baterie. Spre deosebire de RX-8, in cazul acestui model, motor utilizat pentru deplasare este cel electric, unitatea pe hidrogen furnizand energia necesara pentru generarea electricitatii. Bateria are mai multe functii. Aceasta stocheaza energia produsa de motorul pe hidrogen, capteaza energia rezultata din franare si alimenteaza motorul electric. Sistemul este controlat in mod automat, interventia soferului fiind minima. Autovehiculul decide daca este necesara pornirea sau oprirea motorului pe hidrogen si incarcarea sau utilizarea bateriei. Pasagerii pot observa prin intermediul indicatoarelor de la bord modul in care este utilizata energia si starea fiecarui element al sistemului.

Sursa: Mazda CSEE (15 iulie 2009)

Mazda mizeaza pe modelele cu alimentare pe hidrogenMazda MX-5 in versiune SuperlightMazda CX-7 - SUV-ul anului 2010 in RomaniaMazda prezinta primul model cu sistem SCRNoua Mazda3 i-STOP - lansata oficial in Europa
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.