Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ati participat in anul 2020 pe columbodroame? Si daca da, cu ce rezultate?
Foarte bune
Bune
Satisfacatoare
Nu am participat

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

90 de ani de la primul record mondial BMW


15:08, Marti, 21.07.2009

 

90 de ani de la primul record mondial BMW

 

Altitudinea de croaziera a aeronavelor moderne variaza astazi intre 10 si 12 kilometri. Este greu de imaginat insa cum un pilot a reusit sa atinga aceasta inaltime in urma cu 90 de ani, in perioada de pionierat a aviatiei. Un motor BMW a fost cel care, la 17 iunie 1919, l-a ridicat pe Franz Zeno Diemer la o altitudine de 9.760 metri. Superioritatea motoarelor BMW era astfel pentru prima data confirmata de un record mondial in vara anului 1919, pe aerodromul Oberwiesenfeld din Munchen. Nimeni nu mai reusise sa piloteze un avion la o altitudine atat de mare.

Cand Diemer a stabilit acest record de zbor la Oberwiesenfeld, la 17 iunie, avionul sau, DFW F 37/III - o aeronava de altitudine dezvoltata special de Deutsche Flugzeugwerke (Uzinele de Avioane din Germania) -, a fost propulsat de un motor BMW IV. Bazat pe versiunea BMW IIIa, deja incercata si testata, noul BMW IV (foto) avea alezajul si cursa marite cu 10 mm pentru ca puterea sa fie ridicata de la 185 la 230 CP. Vremea excelenta pentru zbor a asigurat, in acea zi de duminica, furnizarea unor performante constante din partea motorului, ceea ce i-a permis lui Diemer sa realizeze o ascensiune continua la cea mai mare altitduine atinsa pana atunci de om. Dupa 87 de minute, el a ajuns la 9.760 metri. Nici un alt avion nu se mai ridicase atat de sus. Ulterior, Diemer a povestit ca motorul mai dispunea de rezerve, dar el a fost cel care atinsese limitele pe care le putea suporta organismul sau. Nu trebuie omise doua amanunte semnificative: nu numai ca a fost nevoit sa suporte temperaturi care coborau pana la -50° Celsius, dar a trebuit sa faca fata si nivelului scazut al oxigenului din aer la acea altitudine.

Provocarea careia Diemer a trebuit sa-i faca fata in timpul zborului pentru record mondial a fost aceeasi problema majora cu care s-au confruntat motoarele tuturor avioanelor in timpul Primului Razboi Mondial: pierderea de putere la altitudine, datorita lipse de oxigen pentru combustie. Cum aviatia reprezenta deja o latura separata a armatei, puterea propulsoarelor devenea la fel de importanta pentru decolare dar si pentru performante la mare altitudine - spre exemplu, pentru o ascensiune rapida crucial pentru a scapa dintr-o confruntare cu escadrila adversa.

Totusi, o data cu cresterea altitudinii, densitatea aerului se reduce simtitor, ceea ce duce la o pierderea a puterii motorului. Cele doua concepte diferite erau urmarite in incercarea de a contracara pierderea de putere in aerul rarefiat. Unii producatorii - cum era Daimler - si-au indreptat atentia asupra alimentarii, astfel ca aerul era fortat in carburator prin intermediul unui compresor. Dar aceasta tehnologie era mult prea complexa pentru a fi gata de productie intr-un interval scurt de timp si nu a fost pregatita complet decat in anii 30. Pe de alta parte, directorul de design de la BMW, Max Friz, a optat pentru un propulsor de mare compresie cu diametrul alezajului mai mare decat lungimea cursei pentru primul motor BMW. Acesta era predecesorul agregatului BMW IV care avea sa stabileasca recordul mondial. Acest principiu de design a implicat o crestere a capacitatii cilindrice, precum si o marire a raportului de compresie. Pentru a se evita suprasolicitarea motorului, era necesara reducerea acceleratiei la decolare si la altitudini joase.Pentru a indeplini solicitarile de functionare la inaltimi mari, Max Friz a conceput un carburator special, care avea rolul de a furniza o presiune constanta de supraalimentare si de a asigura un raport consistent al amestecului aer/combustibil. Carburatorul era controlat prin doua manete, una pentru operare normala si una pentru altitudini mari. Prin intermediul acestor doua leviere, pilotul putea controla supapele-fluture ale carburatorului BMW in asa fel incat amestecul optim sa fie pregatit pentru a se potrivi, in orice moment, cu altitudinea avionului. Supapele-fluture erau deschise complet numai cand se atingea o altitudine cuprinsa intre 3.500 si 4.000 de metri. Aceasta configuratie insemna ca pierderea de putere a motorului IIa la altitudine era mult mai mica decat in cazul altor propulsoare.

Unul din pimii sustinatori ai acestui concept a fost Franz Zeno Diemer, un pilot cu experienta, care isi obtinuse brevetul inca din 1913. In timpul Primului Razboi Mondial, a fost pilot de teste pentru Bavarian Flying Corps (Escadrila Bavariei). Din aceasta postura a venit in contact cu BMW in 1917, cand a testat motorul de avion BMW IIIa. Zborul sau pentru record mondial din vara anului 1919 a primit recunoasterea internationala, chiar daca i s-a refuzat acceptarea oficiala. Toate recordurile de aviatie trebuiau confirmate de catre Federatia Aeronautica Internationala (FAI) pentru a putea fi ratificate. Chiar daca Germania era membru fondator, aceasta a fost exclusa din FAI ca urmare a Primului Razboi Mondial. Acesta este motivul pentru care realizarea lui Diemer nu a figurat niciodata pe lista recordurilor oficiale. Dar chiar si fara un certificat, ascensiunea la apoape 10.000 de metri a fost o dovada senzationala a potentialului pe care il aveau motoarele de avioane construite de BMW.

Sursa: BMW Group Romania (13 iulie 2009)

 

 
Mazda prezinta primul model cu sistem SCRPorsche Panamera - debut mondial la ShanghaiPrimul Ford Connect produs in Romania90 de ani de la primul record mondial BMWInterviu cu campionul mondial en-titre WRC - Sebastien Loeb - Citroen
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.