Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Porumbeii sportivi zboara pe urmele marilor atleti ai lumii - articol PROSPORT - 8 iunie 2010


10:23, Marti, 08.06.2010 

SPECIAL – Porumbeii sportivi zboara pe urmele marilor atleti ai lumii

HAGI ZBOARA LA MARATON

 

Articol publicat de Mirela Basescu

 

 

 

 

 

Stau tot anul în cantonament, nu fac nazuri la antrenamente şi comunică perfect cu antrenorul. În plus, nu sunt fitoşi şi acceptă chiar să stea la gramadă, niciunul neavând aere de vedetă. Fac şi ei sacrificii, joacă bine pe orice vreme, luptă cu adversari de calibru, precum şoimii şi vulturii, şi nu au probleme cu dopingul. ProSport vă spune povestea celui mai perfect atlet, porumbelul sportiv, care formează cea mai tânără Federaţie Sportivă autohtonă, cea Columbofilă. Urziceniul nu este numai oraşul care a dat lumii fotbalului o campioană a României. Este şi locul unde istoria balonului rotund se rescrie continuu, reunindu-i în aceiaşi echipă pe Dumitrache, Dobrin, Hagi şi Adrian Ilie. Terenul de joc se află în curtea unei case frumoase, aflată pe o străduţă îngustă la intrarea în localitate. O crescătorie modernă, unde cei peste 500 de porumbei sunt împărţiti în două categorii: pentru concurs şi pentru reproducere. Sunt despărţiţi de culoare lungi, unde domneşte semiobscuritatea. Este ora prânzului, ora la care porumbeii sportivi îşi fac siesta, pregătindu-se pentru al doilea antrenament.

 

 

Joaca bine pe orice timp

Porumbelul “Dobrin” este mândria crescătoriei lui Nicu Brizdigheanu, este "campionul de suflet", cum îi place tatălui să-şi alinte copilul înaripat. Născut pentru a fi campion, în doi ani, “Dobrin” "a jucat" 29 de concursuri şi le-a clasat pe toate: viteză, demifond şi fond, devenind campion la categoria AS, la expoziţia de la Constanţa. "I-am dat acest nume pentru că joacă la fel de bine ca marele Dobrin, indiferent că e ploaie, vânt sau soare. Întotdeauna a dat totul şi a venit printre primii", explică Bizdrigheanu. Vorbeşte cu drag despre fiecare porumbel sportiv şi, încet-încet prind contur poveştile de podium. Dobrin” are 10 ani, nu mai concurează şi a trecut în reproducţie pentru a crea descendenţi la fel de valoroşi. Nu este singur pentru că îl are în echipă pe campionul “Hagi”, tot în vârstă de 10 ani şi “Adi Ilie”, care, la cei 12 ani ai lui, este fotbalistul veteran al crescătoriei. 

 

 

“Gabi Szabo”, performante de top la maraton

Speranţele de aur se învârtesc acum în jurul lui Patzaichin, care a urcat deja pe podium în debutul sezonului competiţional. "O vedeţi pe asta mică? Este subţirică, numai fibră, plină de ambiţie. I-am zis “Gabi Szabo”, pentru că are exact calităţile marii noastre campioane", spune columbofilul despre o porumbiţă, vicecampioană naţională la maraton. Dar cum ajunge un porumbel sportiv campion? Răspunsul e simplu şi depinde atât de calităţile atletului cu aripi, cât şi de îndemânarea antrenorului de a interacţiona cu sportivul. Drumul spre performanţă porneşte la o lună după ce puii au ieşit din ouă. Atunci ies pentru prima dată pe casă şi înregistrează astfel parametrii locaţiei unde s-au născut, stabilindu-şi reperele.Antrenamente pentru cresterea efortului

La trei luni deja încep junioratul şi primele antrenamente. Sunt transportaţi în coşuri speciale, cu maşina, la 10 km de crescătorie, şi sunt lansaţi. Se întorc acasă, se odihnesc două-trei zile şi antrenamentul se reia, mărindu-se, gradual, distanţa. Din luna august, juniorii ies în concursuri. Li se ataşează un cip electronic, montat pe picioruş la debarcare, accesoriu ce comunică timpul exact în momentul în care porumbelul a atins trapa de intrare în crescătorie. Timpii sunt comparaţi la final şi este declarat câştigător porumbelul cu viteza cea mai mare. Primul sezon competiţional este numai de încălzire, pentru că treburile serioase încep abia anul următor, la seniori. Aflaţi permanent în cantonament viitorii sportivi de performanţă se adaptează perfect la programul monoton: antrenament, odihnă, concurs şi recuperare. "La şapte dimineaţa e primul antrenament. Timp de o oră survolează crescătoria, după care urmează mâncare şi apă, totul bine cântărit, şi orele de odihnă, în semiobscuritate. La ora 17:00 ies din nou la un antrenament, program ce se repetă zilnic, toate alternând în funcţie de obiectiv", dezvăluie Bizdrigheanu.

 

 

Mancaruri de elita pentru maratonisti

Campionatul începe în luna mai şi cuprinde 15 concursuri de viteză şi demifond, şase de fond şi două de maraton. Ca în orice concurs, porumbeii sunt specializaţi pe categorii de distanţă. Primele şase concursuri le joacă toţi, pentru a-şi forma musculatura, după care urmează separarea: cei de viteză şi demifond concurează săptămânal, iar cei de distanţă mare aleargă bilunar, pentru că organismul se reface mai greu. "Cel mai greu e să recuperezi un porumbel ce aleargă la maraton, pentru că pierde aproape 200 de grame în timpul celor 12 ore de zbor. Trebuie să elimine toxinele, de aceea nu le dăm mâncăruri grase sau ciorbă, ci doar mâncăruri de dietă, miere şi polen şi un pic de apă", dezvăluie crescătorul. Mai mult, după cursele lungi se mai fac şi băi calde şi se masează musculatura.

Viaţa de sportiv nu e uşoară, apar accidentări, alţii sunt prinşi de răpitoare. "Nu ştii niciodată ce se poate întâmpla, îl lansezi şi nu se mai întoarce acasă. Anul trecut l-am pierdut aşa pe Luţu", spune Brizdigheanu. Departe de vorbele vizitatorilor, în crescătorie, porumbeii sportivi îşi continuă siesta visând la următorul concurs. O lansare cu vânt favorabil din spate, cu vreme bună, departe de ochii răi ai prădătorilor.

 

"Sunt onorat să am un porumbel care să-mi continue performanţele. L-am văzut doar la tv şi sper să-i fac galerie la un concurs", Ivan Patzaichin, preşedinte de onoare al FRSC.

- 300 de milioane anual costă întreţinerea porumbeilor din crescătoria lui Nicu Brizdigheanu

- 20 de mii euro a costat cel mai scump porumbel sportiv cumpărat de un columbofil român, sumă record pentru România.

 

 

Porumbeii sportivi s-au adunat in Federatie

Federaţia Română de Sport Columbofil coordonează activitatea columbofililor din ţară şi oferă o identitate sportivă fiecărui practicant, dorind transformarea cursele de porumbei într-o disciplină sportivă. Până acum sunt în jur de 50 de cluburi afiliate la forul de specialitate. "Porumbeii sunt evidenţiaţi într-o bază de date. Inelele genealogice de pe picior sunt inscripţionate cu acronimul federaţiei şi am delimitat astfel statusul porumbeilor sportivi de cei comunitari sau alţi porumbei decât cei ai FRSC", a declarat Cezar Sinca, preşedintele federaţiei.

 

 

 

Un porumbel traieste intre 19 si 25 de ani

- La cinci-şase zile după ce au ieşit din ou, fiecare porumbel sportiv primeşte un inel genealogic care are imprimat pe el o serie unică, acesta contând pentru pedigree.
- Înainte de debutul fiecărui concurs, porumbeilor li se ataşează pe picior un cip electronic, în momentul când ajung la crescătorie şi aterizează pe trapă, se comunică electronic seria cipului şi timpul.

- Porumbeii pot să zboare cu performanţe până la şase ani; la viteză viaţa este mai scurtă, iar la maraton etape mai puţine - longevitate mai mare.

- La fel ca la marii atleţi, musculatura diferă de la o probă la alta, astfel, porumbeii ce iau startul la probele rapide au în jur de 500 de grame, sunt mari, cu multă masă musculară, în timp ce sportivii de cursă lungă, au în jur de 350 de grame, sunt ţâri, cu o musculatură elastică.

- Porumbeii sportivi se lasă numai pe crescătoria lor, a nu fi confundaţi cu cei comunitari.

- Felul în care se orientează porumbeii, ştiind să se întoarcă exact la locul de unde au plecat, rămâne un mister.

- Porumbeii sportivi mor din cauze naturale.

FRSC Ialomita - planurile de zbor cu porumbeii maturi si puii pe anul 2012"Nativitate si selectie columbofila" - articol de dr. Geronimo Branescu aparut in Jurnalul National`Istorie si sacrificiu` - un nou excelent articol pe teme columbofile scris de catre Dr. Geronimo BranescuFRSC - club Voluntari - etapa imbarcare porumbei pentru concursul de la Roman - 14 mai 2010FRSC Prahova - clasamente zboruri fond porumbei maturi 2010

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.