Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu columbofil cu domnul LUPOI CONSTANTIN, FCPR Piatra Neamt - partea a 4-a


02:46, Duminica, 15.04.2012

Interviu columbofil cu domnul LUPOI CONSTANTIN, FCPR Piatra Neamt

Partea a 4-a

 


 

RRP: Primavara, cand va formati perechile de matca, dupa ce criterii va ghidati?

C. Lupoi: Personal consider ca sa obtii un cuplu de matca foarte bun iti trebuie si putin noroc.



RRP: Dar consultati si pedigreele?

C. Lupoi: Daca imi cunosc porumbeii nu mai este nevoie de pedigree.

RRP: Mergeti pe relatii de consangvinizare la porumbeii de matca? Cam cat de apropiate faceti perechile?

C. Lupoi: Am mers si pana la incest de genul: tata x fiica. Puii proveniti din perechi super-consangvinizate ii zbor mai putin, in schimb cei din perechi mai slab consangvinizate ii incerc pe distante mai mari pentru ca si acestia trebuie sa faca dovada calitatilor de buni zburatori.

RRP: Considerati ca sunt anumite suse de porumbei care se maturizeaza mai greu decat altele?

C. Lupoi: Da, si poate chiar unii porumbei din aceeasi linie se maturizeaza mai greu decat altii.

 




In mijlocul unor prieteni columbofili din Piatra Neamt si Bucuresti

 

RRP: Aveti vreun crescator din Romania, poate fi chiar si mai tanar decat dvs., pe care il apreciati mult pentru stiinta cu care isi cultiva (sau si-a cultivat) porumbeii si de la care considerati ca ati avut multe lucruri de invatat?

C. Lupoi: Personal il apreciez mult pe domnul Mihai Vasiliu, din Botosani, si imi place cum si-a construit linia de porumbei si s-a mentinut ani de zile in topul national. De asemenea il apreciez si pentru faptul ca este foarte cinstit in cele ce spune. Si in prezent detin in crescatorie un mascul gut, din 1996, care se trage din linia dansului.

 


 

RRP: Din strainatate aveti vreun crescator preferat?

C. Lupoi: De afara sunt multi preferati, dar este mai greu de ajuns la ei. Il apreciez mult pe Emiel Denys pentru constanta in rezultate.

RRP: Considerati ca in Romania exista porumbei voiajori de valoare?

C. Lupoi: Avem foarte multi porumbei de valoare.

RRP: Si atunci de ce exista printre majoritatea crescatorilor romani acest miraj al porumbeilor adusi din Belgia, Olanda, Germania etc.? Au acestia metode mai bune de selectie, de hranire, de antrenament etc. decat au crescatorii romani?

C. Lupoi: Reclama face diferenta. Si la noi sunt rezultate foarte bune obtinute in timp la diversi crescatori cu porumbei care au fost importati, in timp, de catre nume mari precum: Cretulescu Corneliu, Valcu Constantin, Vasile Stanuca etc. Din pacate insa aceste rezultate si acesti porumbei campioni (cu 3000 – 4000 km zburati intr-un an) nu au fost si nu sunt mediatizati corespunzator.

 


 

RRP: Domnule Lupoi sunteti la curent cu segmentarea fenomenului columbofil din Romania si existenta celor 3 federatii columbofile? Care este opinia dvs. referitoare la acest aspect?

C. Lupoi: Deja eram impartiti pana acum in doua federatii columbofile la nivel national, acum suntem impartiti in trei. Ideal ar fi ca cele trei entitati columbofile sa se uneasca si numarul porumbeilor angajati in concursuri sa se adune, nu sa se fragmenteze. In opinia mea, nu se va ajunge prea curand la unificarea miscarii columbofile din Romania.

RRP: Domnule Costel, considerati ca vreo anume categorie se zboara mai greu decat alta?

C. Lupoi: In opinia mea zborurile de fond si mare fond sunt cel mai greu de pregatit din partea crescatorului. In plus de asta, parca satisfactiile obtinerii unui succes dupa un zbor de fond sau maraton sunt mai mari decat dupa un zbor de viteza. Pentru mine un concurs care se incheie prea repede parca nu are farmec.

 


 

RRP: Crescatoria actuala din cate compartimente o aveti formata?

C. Lupoi: La matca am 20 de cupluri si consider ca deja este prea mult. In lotul de zbor am aproximativ 50 de cupluri si consider ca deja sunt multi porumbei. Anual reproduc in jur de 50-60 de pui. Prima serie de pui de la matca o opresc, iar din a doua serie nu imi opresc decat din perechile care ma intereseaza. La matca este ideal sa ai 3-4 cupluri bune.

RRP: Va pastrati cuplurile de matca de la un an la altul?

C. Lupoi: Niciodata. Doar dupa 2-3 ani pot sa trag o concluzie despre reusita unui cuplu de reproducatori. Personal nu consider ca dintr-un cuplu poti obtine produsi cu rezultate excelente 2-3 ani la rand.

RRP: Ati identificat pana acum un “cuplu de aur” in crescatoria dvs.?

C. Lupoi: Am avut cateva cupluri foarte bune de reproducatori, in timp, care mi-au dat si porumbei campioni la nivel national.

 


 

RRP: In continuare interviului nostru o sa am rugamintea la dvs. sa ne oferiti cateva detalii despre rezultatele columbofile obtinute de dvs., in ultimii ani, la nivel judetean si national.

C. Lupoi: Pot sa va vorbesc despre rezultatele obtinute in ultimii 6-7 ani pentru ca in intre timp am fost plecat din tara si nu am mai zburat porumbeii. Doi ani consecutiv pe tara am ocupat locul 3 national la categoria Fond Palmares Crescator, locul 5 National Fond, locul 12 National, locul 14 si 21 National Palmares. Timp de 5 ani la rand am avut porumbei in primele 20 de locuri pe tara.

RRP: Am inteles ca pentru o anumita perioada de timp a trebuit sa renuntati la porumbei pentru ca ati plecat din tara. In momentul in care va aflati pe punctul sa obtineti o anumita contanta la nivel national si sa obtineti locuri de top ca cele mentionate mai sus, considerati ca aveati formata o susa personala de porumbei?

C. Lupoi: Imi formasem mai mult o linie proprie, de suflet. Daca nu reusim sa obtinem in timp un anumit grad de rudenie intre porumbei si bineinteles cu care sa avem si niste rezultate bune, nu o sa existe constanta in timp. Vor exista doar cateva rezultate sporadice, de moment.

 


 

RRP: In prezent porumbeii pe care ii detineti in crescatorie din ce linii se trag?

C. Lupoi: In general se trag din liniile vechi (Ryjkaert, Fabry, Stichelbout, Cattrysse, Dordin) dar mai nou am introdus, cu ajutorul domnului Denis Senciuc, si porumbei din linii mai noi ca sa ii numesc astfel.

RRP: In obtinerea unor performante columbofile de varf la nivel national, ce considerati ca are o mai mare importanta: valoarea unui porumbel sau pregatirea pe care i-o asigura crescatorul in timpul sezonului de concursuri si nu numai?

C. Lupoi: In obtinerea unor performante deosebite la nivel national conteaza foarte mult linia porumbeilor, in sensul ca este de preferat sa avem in spate o linie de porumbei cu rezultate bune mai mult timp, adica 6-7 ani. Dar si pregatirea pe care i-o asigura crescatorul este la fel de importanta. Eu cred ca sunt crescatori adevarati care cu porumbei de valoare medie pot invinge in concursuri.

 


 

RRP: Domnul Costel, in cariera dvs. columbofila ati avut sustinerea familiei in cresterea porumbeilor?

C. Lupoi: Da, familia m-a sustinut foarte mult.

RRP: Daca v-ati mai naste a doua oara v-ati mai apuca de porumbei?

C. Lupoi: Cred ca da.

RRP: Unui tanar care in acest moment ar dori sa se apuce de crescut porumbei, ce sfaturi i-ati da?

C. Lupoi: Atat pe columbofilii incepatori cat si pe cei cu mai multa experienta ii sfatuiesc sa isi aleaga maxim doua-trei crescatorii de unde sa isi procure porumbeii. Sfatul meu ar fi sa se inceapa cu achizitionarea unor pui pe care sa ii zboare serios si doar dupa ce acestia confirma calitatile de buni zburatori sa se reproduca din ei. Ideal ar fi sa incepi cu porumbei consacrati, care au obtinut rezultate bune in decursul timpului, cu care sa iti formezi o matca de valoare, dar acestia sunt mai scumpi. Parerea mea este ca in Romania exista porumbei foarte valorosi, cu rezultate deosebite mai multi ani, si care se vand la preturi bune. Cu toate acestea multi crescatori prefera sa isi achizitioneze pasari de afara, cu pedigree mai bune si rezultate la zbor mai modeste.

 


 

RRP: Considerati ca existe secrete in columbofilie?

C. Lupoi: Daca ai pasiune si putina intuitie.....

RRP: Dar considerati ca un mare campion are nevoie si de putin fler?

C. Lupoi: Da, iti trebuie putin fler si putin talent, ca in oricare alt sport. Un porumbel daca nu sti sa il cresti de mic, daca nu sti sa il educi, nu cred ca ai mari sanse. Chiar daca respectivul porumbel se trage din cei mai mari campioni. Conteaza mult si linia porumbelului, dar “mana” crescatorului este in final cea care face diferenta.

RRP: In prezent sursele dvs. de informare columbofila care sunt?

C. Lupoi: Internetul este principala sursa. Deoarece am lucrat mai multi ani in strainatate, sunt obisnuit sa navighez mult pe internet si sa citesc tot ce apare despre porumbei. Parerea mea este ca din articolele columbofile de specialitate care apar pe internet se pot invata multe lucruri folositoare. Doar ca trebuie sa sti foarte bine ce anume doresti sa afli de pe net. Ma uit si la site-urile columbofile din Romania: unele imi plac, dar altele imi par deja scandaloase si nu fac bine sportului columbofil.

 


 

RRP: Credeti ca valoarea in columbofilie trebuie sa astepte numarul anilor? Cu alte cuvinte, inainte sa ajungi campion national trebuie sa ai o experienta columbofila mare, de mai multi ani?

C. Lupoi: Consider ca este bine sa treaca si ceva timp, sa capeti si ceva experienta, pentru ca jocul isi urmeaza cursul. Eu cunosc prea putini columbofili care au ajuns campioni peste noapte.

RRP: In cariera dvs. columbofila ce ati cheltuit mai mult pentru porumbei: bani, timp, sudoare, nervi etc.?

C. Lupoi: Cred ca timp.

RRP: Cat timp alocati porumbeilor in timpul sezonului de concursuri?

C. Lupoi: Poate si o jumatate de zi. Eu cred ca multe din rezultatele pe care le-am obtinut in timp au fost obtinute prin munca adevarata.

 


 

RRP: Ce preferati: sa va aduceti in crescatorie porumbei din linii recunoscute sau sa va creati propria dvs. susa?

C. Lupoi: Intotodeauna m-au interesat porumbeii cu valoare in spate pentru ca este mai usor de lucrat cu ei in continuare. Daca pasarile nu au in spate un bagaj genetic serios pe care sa il transmita puilor este greu sa faci mare performanta.

RRP: Domnule Costel aici punem punct interviului nostru nu inainte de a va multumi pentru amabilitatea de care ati dat dovada si a va dori, din inima, mult succes in viitor !

C. Lupoi: Va multumesc ei eu la randul meu si va mai asteptam prin zona noastra.

 

 


 

Interviu cu domnul OVIDIU DIACONU, localitatea Cocorastii Misli, FCPR Prahova - partea a 3-aInterviu cu domnul Gabi IONESCU, partener in cadrul tandemului Ionescu+Fanaca - FCPR Bucuresti, partea 2Crescatoria campionului FLORIN GARBACEA, FCPR Busteni, judetul PrahovaDomnul George Chivu, FCPR Bucuresti - cateva dintre rezultatele ultimilor ani si o parte dintre porumbeii saiInterviu cu domnul doctor COZMA CIPRIAN, FCPR Focsani, judetul Vrancea, partea a 2-a


Comentarii

postat la 10:47, Duminica, 15.04.2012 de ioan vardohlip

un crescator de succes si cu rezultate constante an de an ..sa ne traiesti nea Costele

postat la 11:22, Duminica, 15.04.2012 de CRISTIAN

sincere FELICITARI DOMNULE COSTEL pentru rezultate apoi pentru porumbei si pentru omenia dumneavoastra

postat la 11:23, Duminica, 15.04.2012 de tocitu ghe

sinteti un adevarat fondist si lucru asta se vede si dupa pasari pe care le aveti

postat la 23:35, Marti, 17.04.2012 de panaitescu

foarte frumos acest interviu si foarte instructiiv pentru noi care sintem columbofili mai incepatori si cu multe lucruri de invatat

postat la 11:28, Miercuri, 18.04.2012 de Ardeleanu N.

domnule costel cu cit vindeti o pereche de pui din cei mai buni porumbei de fond ai dumnevostra ?

postat la 21:55, Sambata, 21.04.2012 de zavate

felicitari COSTEL sa-ti aduca 2012 un trofeu national chiar si mai multe.vant in pene
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.