Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu columbofil cu domnul LUPOI CONSTANTIN, FCPR Piatra Neamt - partea a 3-a


02:38, Duminica, 15.04.2012

Interviu columbofil cu domnul LUPOI CONSTANTIN, FCPR Piatra Neamt

Partea a 3-a

 

 


 

RRP: Recuperarii porumbeilor dupa concursuri ce importanta ii acordati?



C. Lupoi: Am o ruda care lucreaza la o farmacie naturista si imi cumpar de acolo produse specifice, adica pe baza de uleiuri din seminte incoltite, presate la rece. Aceste produse le pun pe hrana.

RRP: Ceaiuri folositi la porumbei?

C. Lupoi: Da, si tot de la farmacia naturista mi le procur. Pentru ca sunt si mai bune calitativ si mai ieftine decat produsele importate. In opinia mea nu trebuie sa te ingropi cu multi bani in porumbei si imi da o mare satisfactie sa stiu ca am obtinut rezultate la fel de bune ca cei care folosesc tot ce e mai bun si mai scump. Nu imi doresc sa fiu in topul clasamentelor, ci doresc sa ma mentin pe pozitii de varf. Nu e bine sa fi nici prea sus pentru ca iti capeti invidie multa. Atunci cand rezultatele mari incep sa vina apar si problemele.

 


 

RRP: Ceaiuri le dati tot timpul anului? De cate ori pe saptamana si cu ce regularitate?

C. Lupoi: Le dau multe ceaiuri autohtone, dupa retete traditionale, care sunt foarte bune.



RRP: Iarna le serviti grau incoltit la porumbei?

C. Lupoi: Nu. Aceste uleiuri despre care v-am vorbit mai sus si pe care eu le pun pe hrana sunt foarte bune pe timp de canicula. Aceste uleiuri le reface foarte mult musculatura la porumbei si le servesc doua zile inainte si doua zile dupa concurs. Si dupa 2-3 zile simti porumbeii altfel.

RRP: Si la intoarcerea din concurs le dati porumbeilor mancare depurativa?

C. Lupoi: Depinde de concurs. Daca acesta a fost greu, porumbelul trebuie sa aiba acasa o masa foarte bogata.

RRP: Drojdie de bere si ulei de usturoi folositi?

C. Lupoi: Da. Si le dau si otet de mere. Dar sa stiti ca metodele de tratament, de recuperare, hranire, antrenament etc difera de la o crescatorie la alta. Este ideal daca reusesti sa iti pastrezi porumbeii intr-o stare perfecta de sanatate tot timpul sezonului. Sincer va spun, eu nu am avut niciodata cazuri de paramixoviroza in crescatorie. Eu puii ii vaccinez de paramixoviroza inca din cuibar.

 


 

RRP: De salmonella ii vaccinati?

C. Lupoi: Nu.

RRP: Dar ce alte tratamente le mai faceti la porumbei?

C. Lupoi: De dau pentru viermi intestinali o data pe an, la deparazitare, apoi pentru coccidioza, trichomonoza, apoi vaccinul. Tratamente generale le fac de doua ori pe an (inainte de imperechere si in perioada august-septembrie). La mine in crescatorie incepand cu data de 1 august nu se mai scoate nici un pui.

RRP: Dupa incheierea sezonului de concursuri separati porumbeii?

C. Lupoi: Ii las o perioada in voliera, afara, nu ii mai las pe boxe si nu am probleme cu ei cu ouatul, chiar daca afara este cald. Cred ca acesta a fost si un avantaj al meu, anume acela ca nu am incercat sa reproduc multi pui din porumbei, pentru a nu-i epuiza.

 


 

RRP: Un zburator bun dupa cati ani il introduceti la matca?

C. Lupoi: Dupa 4 ani. Va spun sincer ca am avut porumbei cu doua expozitii nationale si din care nu aveam nici un pui.

RRP: Considerati ca exista o legatura directa intre un porumbel bun zburator si acelasi porumbel bun reproducator?

C. Lupoi: Nu exista o legatura in acest caz. Uneori chiar ramai putin neplacut surprins de faptul ca cei mai buni zburatori nu au reprodus la fel de bine.

RRP: Ce preferati mai mult: un zburator foarte bun sau un reproducator foarte bun?

C. Lupoi: Un reproducator foarte bun.

RRP: Dar este adevarat ca un bun reproducator se regaseste de multe ori printre fratii unui campion?

C. Lupoi: Da, este adevarat si in multe din aceste cazuri acest bun reproducator a fost mai putin zburat si cu rezultate mai slabe. Acest lucru este unul confirmat.

 


 

RRP: Aveti anumite semne distinctive dupa care identificati porumbeii buni reproducatori?

C. Lupoi: Nu am. Si pana nu vezi produsii lor ca au confirmat.....nu cred in teorii. Aceste teorii sunt si ele bune, dar daca nu confirma....nu stiu pentru ce au fost create.

RRP: Primavara la ce data va puneti porumbeii de matca la pereche?

C. Lupoi: La aceeasi data cu porumbeii din lotul de zbor, adica in jur de 20 martie. Si cu cat etapele de concurs cu maturii se duc mai spre vara, cu atat imperechez porumbeii mai tarziu.

RRP: In timpul sezonului de zboruri tineti porumbeii in semi-obscuritate?

C. Lupoi: Nu. Iar daca stim sa reglam porumbeii putin din mancare cred ca nici cu naparlitul nu avem probleme. Un rol important il are si sangele porumbeilor pe care  ii ai in voliera. Eu am avut porumbei foarte buni zburatori care la data incheierii sezonului (la sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august) erau la a treia pana data jos. Pentru a tine sub control naparlirea pe timpul sezonului de concursuri trebuie evitat sa dam porumbeilor hrana cu multe proteine (la mine in crescatorie orzoaica nu lipseste din mancare). Cand porumbeii au pui li se da: prima masa cu putin porumb, apoi orzoaica. In plus de asta eu am folosit foarte mult propolisul amestecat cu mei (este o reteta buna si pentru recuperare). Iar daca folosesti foarte mult mancare bruta (cu multa floarea soarelui si canepa) porumbelul isi pierde din calitati.

 


 

RRP: Mazare le dati porumbeilor?

C. Lupoi: Da, pentru ca eu o consider o mancare mai mult depurativa. Din orice masa la mine mazarea nu lipseste. Daca au pui le dau mai multa mazare (in jur de 40%, inclusiv la zburatori).

RRP: Despre acuplarile porumbeilor de zbor ce ne puteti spune?

C. Lupoi: In cazul porumbeilor care vor concura la fond, eu pun la pereche un mascul tanar care zboara si de la care astept performanta, cu o femela mai in varsta, care sta acasa sau o zbor mai putin.  

RRP: Rezultate mai bune cu care dintre sexe ati obtinut?

C. Lupoi: Si cu masculii si cu femelele. Tot timpul eu am imperecheat un mascul batran cu o femela tanara si invers, ca sa pot sa joc. Si deobicei porumbelul care vine acasa nu ramane pe cuibar si nu hraneste, adica gaseste puiul satul. Asta ca sa nu fie un efort pentru el ca sa il hraneasca. Iar boxele mele sunt adaptate pentru un astfel de joc. Cand joc femela, cu 2-3 zile inainte de concurs ii arat puiul dar nu o las sa-l hraneasca, de pui ocupandu-se masculul. Sau o las sa il hraneasca o singura data.

 


 

RRP: Si procedati astfel cu toti porumbeii din lotul de zbor?

C. Lupoi: Nu, doar cu o parte dintre ei, cu cei care fac dovada ca sunt capabili sa obtina cele mai bune rezultate. Oricum aceste mici artificii necesita mult timp de stat printre porumbei. Dupa 2-3 etape de concurs poti sa iti alegi 10 porumbei din lotul de zbor cu care sa faci performanta la cel mai inalt nivel.

RRP: Celor care nu v-au confirmat asteptarile, le mai acordati sanse si in anul urmator?

C. Lupoi: Da, pentru ca sunt unii porumbei care isi arata adevarata valoare la 2-3 ani.

RRP: Si porumbeii care in final tot nu confirma il eliminati din crescatorie sau ii faceti cadou?

C. Lupoi: Ii elimin. Am scos din crescatorie si porumbei clasati 1-2 etape la distante de 850 km, de exemplu.

 


 

RRP: Pierdeti porumbei la zbor, domnule Costel?

C. Lupoi: Cine nu pierde?

RRP: Selectiei la mana ce importanta ii acordati?

C. Lupoi: Despre calitatile unui pui de la varsta intarcarii nu poti sa iti dai seama, deci nu ii elimin de la aceasta varsta. Dar dupa 1-2 luni de iesit afara isi mai formeaza putin osatura si musculatura si iti poti face o parere mai completa despre calitatile sau defectele lui. La pui trebuie sa le acordam sanse 1-2 luni, chiar si la primele cateva zboruri. Eu am eliminat pui chiar si dupa ce s-au incheiat concursurile toamna. Iar criteriul eliminator a fost dupa cum aratau la mana.

RRP: Va zburati toamna puii?

C. Lupoi: Da, cu asociatia, de la prima pana la ultima etapa. In anumiti ani am zburat puii pe sud, in alteori pe nord. Indiferent de directia de zbor, ca yearlingi zboara pe nord.

 


 

RRP: Zborurile de toamna cu puii sunt concludente pentru dvs. si pentru viitorul unui porumbel?

C. Lupoi: Nu. Face parte doar dintr-un proces de selectie. Ai totusi mai mare incredere intr-un porumbel care a fost miscat.

RRP: Toamna, inaintea inceperii concursurilor cu puii ii antrenati si privat?

C. Lupoi: Cam 1-2 etape pana pe la 20 km si nu intotdeauna pe directia de zbor. Am avut cazuri in care am zburat puii toamna pe directia sud, Vama Veche, aproximativ 400 km, si tot toamna i-am angajat si pe directia nord, in Polonia, pana la 650 km, cu o etapa intermediara la Darabani (150 km).

 


 

RRP: Distanta de 650 km pentru un pui cum vi se pare? Este prea mare?

C. Lupoi: Este cam mult, iar efortul pe care il face un pui ca sa strabata asemenea distante este mare. In anii trecuti, cand zburam pe nord cu puii, domnul Butucanu angaja femelele pana la 700 – 800 km si cele care se clasau bine le introducea la matca.

RRP: Pe yearlingi, in primul an de viata pana la ce distanta ii zburati?

C. Lupoi: Si pana la 800 km, indiferent de sex. Dar parca totusi femelele sunt mai bune zburatoare la varsta de 1 an.

 

 


Interviu cu domnul Constantin PURCARU - Comarnic - FCPR - partea a 3-aInterviu cu o tanara speranta a columbofiliei vasluiene, domnul Pana IonelDate despre crescatoria domnului Iacob Nicolae Liviu - FCPR Tecuci, jud. GalatiInterviu cu domnul Constantin Stoichitoiu – FRC, oras Voluntari, partea 1Tandemul columbofil Balan Madalin si Constantin Nicolae – Valea Ramnicului – judetul Buzau
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.