Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul RADU ROSU, FCPR Cluj, partea 1


23:56, Sambata, 14.05.2011

Interviu cu domnul RADU ROSU, FCPR Cluj

Partea 1

 

 

Domnul Radu Rosu

 



RRP: Astaza ma aflu in crescatoria domnului Radu Rosu, din municipiul Cluj Napoca, columbofil inscris in cadrul FCPR. Buna ziua domnule Rosu. Ce varsta aveti?

R. Rosu: Am 32 de ani.

RRP: Si de cand cresteti porumbei?

R. Rosu: Din anul 2007.

RRP: Deci putem spune ca sunteti aproape un incepator in ale porumbeilor.

R. Rosu: Putem spune si acest lucru.

RRP: Dar microbul columbofil nu il aveti din copilarie?

R. Rosu: Ba da, am mai crescut porumbei si in copilarie.

RRP: Sa inteleg ca sunteti membru columbofil cu acte in regula doar incepand cu anul 2007?

R. Rosu: Mai exact din anul 2008 am inceput sa imi zbor porumbeii.

 

 

 In crescatorie, intr-unul din compartimentele porumbeilor de zbor

 

RRP: In concluzie putem afirma despre dvs. ca sunteti mai exact un incepator....precoce.

R. Rosu: Exact.

RRP: Primii porumbei de calitate (nu vorbesc aici de copilarie) cu care ati inceput sa zburati in anul 2008, de unde proveneau?

R. Rosu: Primii mei porumbei provin de la domnul Antal, din Cluj. Ulterior mi-am adus in crescatorie, de la mai multi columbofili din zona, aproximativ 120 de pui. Pe acestia i-am zburat in toamna anului 2007 si in 2008 am inceput sezonul de zboruri cu aproximativ 80 de yearlingi.

 

 

 Vedere partiala cu crescatoria

 

RRP: Acesti porumbei pe care i-ati achizitionat de la dl. Antal, din ce suse proveneau?

R. Rosu: Mai mult din susa Marcel Desmet si Braakhuis, deci porumbei de fond-maraton. Tot in anul 2007 mai mi-am adus porumbei de la domnul Szigeti Attila, tot din Cluj, mai exact 48 de pui. Apoi toti yearlingii care mi-au ramas i-am zburat foarte dur la varsta de 1 an, pana la peste 1000 de km. La finalul sezonului de zboruri am ramas cu 28 de porumbei. In anul 2009, din cei 28 de porumbei zburati in 2008, am ramas cu 22 de porumbei. Iar in 2010, dupa ce am zburat cu ei etapele de fond si maraton, am ramas cu 13 bucati.

RRP: Ce alte linii de porumbei mai aveti in crescatorie?

R. Rosu: Pe langa cele doua enumerate mai sus mai am porumbei din susele: Desmet Matthys si Schellens.

 

 

 O parte dintre femelele de zbor

 

RRP: La matca dupa ce criterii va imperecheati porumbeii? Am inteles ca aveti putine perechi la matca. Cate?

R. Rosu: Doar 8 perechi. Doar jumatate din lotul porumbeilor mei de matca sunt invatati la mine. Perechile le stabilesc in principal dupa cum arata la mana si dupa principiul “Bun” cu “Bun”.

RRP: Folositi aceasta metoda chiar daca porumbeii sunt inruditi ca si sange?

R. Rosu: Eu nu prea consangvinizez porumbeii. Uneori ii mai intorc inapoi stranepoti cu bunici, dar mai aproape nu ii imperechez. Eu consider ca porumbeii se pierd mai usor la zbor daca sunt prea consangvinizati.

 

 

 

 

RRP: Ati folosit aceasta metoda vreodata?

R. Rosu: Doar o singura data si nu am avut rezultate. Mai exact am pierdut puii la antrenamente, la Carei.

RRP: Credeti in calitatea puilor tardivi? Reproduceti pui tardivi toamna?

R. Rosu: Da, mai scot, chiar daca nu ii mai pot zbura toamna pentru ca sunt prea mici.

RRP: Si in primul an, ca yearlingi, zburati acesti pui tardivi?

R. Rosu: In primul an ii tin acasa, nu ii zbor. Nu le fac decat antrenamentele private, in tara.

RRP: Cam de cate ori duceti tardivii la zbor in anul urmator nasterii lor? Si pana la ce distante?

R. Rosu: Cam de 4-5 ori, pana la aproximativ 200 km, la Carei.

RRP: In primul dvs. an de zbor, cati porumbei ati avut in lotul de zbor?

R. Rosu: 40 de bucati.

 

 

 

 

RRP: Zburati dupa sistemul vaduviei sau natural?

R. Rosu: La natural. Pentru ca un am un program fix, eu le deschid dimineata voliera, le pun apa si mancare, iar seara ii inchid. Deci la mine in crescatorie porumbeii sunt liberi toata ziua.

RRP: Lasati porumbeii sa scoata pui in timpul sezonului de zboruri?

R. Rosu: Pe porumbeii din lotul de zbor nu ii las sa scoata pui. Cu alte cuvinte, ii las sa scoata pui, dar la varsta de aproximativ doua saptamani ii sacrific. Nu ii las sa scoata un pui decat pe porumbeii mei foarte buni din lotul de zbor. Iar la maratoane nu ii las decat pe oua.

RRP: Recuperarii porumbeilor din lotul dvs. de zbor, ce importanta ii acordati?

R. Rosu: Cea mai mare importanta. La intoarcere folosesc produsul MUMM. In seara intoarcerii eu folosesc miere de albine si polen, desi multi crescatori folosesc Avifarm. Iar a doua zi le dau de trichomonoza, coccidioza – o data la doua saptamani. Mai exact le dau Gambacoxin, care combate tot.

 

 

 

 

RRP: In ce zi a saptamanii le dati acest produs?

R. Rosu: Incep a doua zi dupa-amiaza. Le dau acest tratament timp de 3 zile si nu mai au probleme. Pentru capitolul vitamine folosesc Gerwit.

RRP: Mierea de albine si polenul cand le administrati?

R. Rosu: De obicei folosesc aceste produse impreuna cu drojdia de bere, pentru refacere.

RRP: Drojdie de bere de cate ori le dati pe saptamana?

R. Rosu: De doua ori. Mai exact a doua si a treia zi de la intoarcerea din concursuri.

RRP: Ulei de usturoi folositi?

R. Rosu: Nu. Eu folosesc ulei de floarea soarelui peste care adaug drojdia de bere si calciu mineralizat. Folosesc aceste produse si pentru porumbeii de matca si vreau sa va spun ca puii mei sunt crescuti foarte bine.

 

 

 

 

 

 Intr-una din incaperile masculilor de zbor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviu cu domnul Dumitru Petrescu, UCPR Dambovita, partea a 4-aInterviu cu domnul Claudiu Roman, FCPR Sibiu, partea a 3-aInterviu columbofil cu domnul Silviu SPIRIDON - FCPR Piatra Neamt, partea 1Interviu cu domnul Procop Nicolae, FCPR Constanta, partea a 2-aInterviu cu domnul Oprea Gabriel – FCPR Constanta - partea a 3-a


Comentarii

postat la 18:03, Marti, 01.11.2011 de Anonim

Domnule presedinte Bilan si domnule ing. Marius Tunduc, va scriu acest articol cu speranta ca fiind niste oameni corecti care iubesc adevarul si corectitudinea veti lua masurile necesare ce se impun asupra unor aspecte care incalca grav RNS. La Asociatia Columbofila Bacau activeaza columbofilul Mocanu Andrei care cei drept are rezultate exceptionale la nivel national (4 podiumuri nationale), dar nu multi stiu ca aceste rezultate au fost facute prin incalcarea grava a RNS. Mocanu A. desi este inscris la Asociatia Bc in anul 2011 si chiar 2010 a imbarcat porumbeii la Asociatia Bc dar la desigilare (nu l-am vazut afland) a desigila cand la Bacau cand la Piatra Neamt, fara a putea fi observat de membrii asociatiei din care face parte si fara acordul acesteia. La un moment dat am sesizat Asociatia Neamt ca un om de-al nostru desigileaza la Piatra Neamt, iar unul din conducere mi-a zis zambind ca nu-l prea intereseaza caci cupele nu le ia de la Neamt ci de la voi de la Bacau (era vorba de cupele de la Asociatia Bc). Dar timpul a trecut si Mocanu A. a ajuns din neglijenta noastra a tuturor, campion national. Sa nu credeti ca la Bc nu este corectitudine, eu pt un minut intarziere am fost eliminat. Tot anul competitional nimeni nu s-a gandit sa trimita o comisie sa-i verifice porumbeii la sosire. Domnule Tunduc ce ar zice lumea daca dvs ati imbarca porumbeii si dupa bunul plac ati desigila la Cluj, ce credibilitate ati avea in randul colegilor? Conform RNS art. 32 litera D columbofilul desigileaza la centrul la care a fost desemnat intregul sezon ( Asociatia Bc) cu exceptia desfiintarii clubului in contitiile RNS. Mocanu avea varianta sa desigileze la buhusi la 2 km departare de crescatorie, sau Bc fiind mai aproape decat Piatra Neamt. Cei predispusi la vanarea unor rezultate de tipul acesta ar trebui sa retina mai intai ce inseamna cinstea si respectul fata de ceilalti colegi si apoi sa gandeasca la rezultatele de nivel national. Poate n-ar fi trebuit sa amintim aceste lucruri dar situatia se perpetueaza si Mocanu A. In doar 3-4 ani de membru columbofil, prin aceste metode a ajuns sa reprezinte Romania, natiunea romana si peste hotar , iar prin spate ne rade in nas: ” Ehh, niste prosti i-am fraierit! (o tara intreaga). Va rog sa verificati fisele de imbarcare, de pornire a ceasurilor si punctul de disigilare pt dovedirea celor aratate. Daca avem RNS sa-l respectam! \r\nP.S Domnule Tunduc vreau sa avem campioni credibili sau sa fie respectati datorita valorilor atat in tara cat si peste hotare. Si columbofilia reprezinta Romania! Va multumesc!
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.