Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul MARIAN JILAVEANU, FRSC Baicoi, judetul Prahova, partea 1


00:15, Marti, 03.05.2011



Interviu cu domnul MARIAN JILAVEANU, FRSC Baicoi, judetul Prahova

Partea 1

 

 


Domnul Marian Jilaveanu, in fata crescatoriei sale

 

RRP: Astazi este 26 martie 2011 si ma aflu in orasul Baicoi, judetul Prahova, in crescatoria domnului Marian Jilaveanu, columbofil afiliat la clubul din Baicoi al FRSC. Buna ziua domnule Jilaveanu. Imi puteti spune, pentru inceput, de cand cresteti porumbei?

M. Jilaveanu: De la varsta de 12 ani.

RRP: Si ce varsta aveti in prezent?

M. Jilaveanu: 47 de ani.

RRP: Va mai amintiti cu ce porumbei ati inceput?

M. Jilaveanu: La acea vreme luam porumbei de la crescatorul Georgica Ionescu, din Baicoi si de la domnul Vasílica Valcus, tot din Baicoi. Imi aduc aminte ca domnul Valcus avea porumbei adusi din Bistrita, de la domnul Tavi, iar domnul Ionescu avea porumbei de Bricoux adusi de prin Ploiesti. Mai tarziu am cumparat porumbei de Bricoux si de pe la Bucuresti, porumbei care imi zburau ca pe vremea copilariei mele.

 

 



Crescatoria - jos porumbeii de matca, la etaj porumbeii de zbor

 

RRP: Mosteniti microbul columbofil din familie?

M. Jilaveanu: Tatal meu a avut porumbei dar nu a concurat niciodata cu ei.

RRP: Dar asta inseamna ca dansul v-a incurajat sa cresteti porumbei si sa practicati acest frumos sport.

M. Jilaveanu: Da.

RRP: Si asa mai serios cand v-ati apucat de porumbei?

M. Jilaveanu: Eu am vrut sa fie serios chiar de la inceput dar nu aveam cunostinte, nu stiam ca porumbelul trebuie sa manance in afara de porumb si grau si altceva. Ca trebuie sa mai aiba un energizant sau o vitamina in apa. Pot spune ca ceva performante am inceput sa am dupa ce l-am cunoscut pe domnul Marian Tanasoiu, din Baicoi.

 

 


 

 

RRP: Am inteles ca sunteti chiar prieten bun cu domnul Tanasoiu.

M. Jilaveanu: Da, suntem foarte buni prieteni.

RRP: Si ati facut schimb de porumbei?

M. Jilaveanu: Nu pot spune schimb de porumbei pentru ca eu nu aveam ce sa ii ofer dansului. Eu am luat porumbei numai de la dansul.

RRP: Personal am auzit ca domnul Tanasoiu este un crescator bun.

M. Jilaveanu: Va pot spune cu mana pe inima ca domnul Tanasoiu este un crescator extraordinar, care cunoaste foarte multe la porumbei, are o experienta columbofila bogata dobandita in Belgia si Olanda, unde a trait foarte multi ani si a vazut foarte multe crescatorii, fiind prieten cu multi campioni europeni. In plus, cred ca domnul Tanasoiu i-a insotit pe aproape toti marii crescatori romani in primele lor vizite pe care acestia le-au facut la columbofilii mari din vestul Europei de unde si-au achizitionat pasari de valoare. Atunci cand domnul Tanasoiu s-a mutat prima data in Baicoi a inceput sa zboare cu niste pui pe care i-a scos in acel an. Si toti crescatorii din zona noastra ne tot intrebam de ce ne bate pe toti in concursuri cu cel putin 10-15 minute avans? Ulterior ne-am dat seama de ce ne tot invingea de fiecare data. Mai tarziu ne-am imprietenit, poate i-am intrat eu pe sub piele si dansul mi-a oferit niste porumbei de valoare si atunci au inceput sa apara si la mine rezultatele. De fiecare data cand nu stiu ceva, cand mi se imbolnaveste un porumbel, cand ma incurc in anumite tratamente, il sun si domnul Tanasoiu ma sfatuieste de fiecare data.

 

 


 Una dintre incaperile porumbeilor de zbor

 

RRP: La ce categorii de zbor ati obtinut cele mai bune rezultate in concursuri, domnule Jilaveanu?

M. Jilaveanu: Deci cand zburam la UCPR, cele mai bune rezultate le-am obtinut la categoria <General>. Reuseam sa particip cu niste porumbei in expozitia nationala. Atat si nimic mai mult. Cupe nu reuseam sa iau. Am mai luat niste produsi dintr-o porumbita care provenea de la fratii Santens, tot de la prietenul meu Marian Tanasoiu. Doi dintre acesti produsi au ocupat locul 9 si 24 pe judetul Prahova si au fost prezenti in expozitia nationala. Ulterior am trecut la FRSC si acolo am obtinut rezultate mai bunicele. Mai ma maturizasem din punct de vedere columbofil, invatasem mai multe...Cel mai bun rezultat al meu a fost obtinut in primul an la FRSC: locul 3 National la categoria <General Crescatori>. Pot spune ca a fost din an in an mai bine, iar in 2010 am obtinut 16 cupe la nivelul judetului Prahova si 3 cupe la nivel National. Ceea ce ma bucura cel mai mult este faptul ca la categoria <AS Palmares Porumbel> am fost singurul crescator care am putut realiza categoria. Altcineva din judetul Prahova nu a mai reusit aceasta performanta.

 

 


 

 

RRP: Cat timp alocati pe zi porumbeilor?

M. Jilaveanu: Aici trebuie sa ii multumesc in mod deosebit si mamei mele care le face curatenie tot timpul la porumbei, ea ii hraneste, de multe ori ii si antreneaza, apoi sotiei care ma intelege. In medie cred ca aloc in jur de 3 ore pe zi porumbeilor.

RRP: Indiferent ca este sezon de concursuri sau extra-sezon?

M. Jilaveanu: Indiferent. In acest sens am invatat un lucru foarte important de la domnul Marian Tanasoiu si acela este: daca vrei sa ai rezultate cu porumbeii vara, atunci trebuie sa te ocupi  de ei iarna.

 

 


 

 

RRP: In prezent lotul de zbor din cati porumbei il aveti format?

M. Jilaveanu: Din 50 de bucati.

RRP: Si dupa ce sistem zburati?

M. Jilaveanu: Dupa sistemul vaduviei.

RRP: Si masculi si femele?

M. Jilaveanu: Da.

RRP: Ne puteti detalia putin cum va antrenati porumbeii din lotul de zbor?

M. Jilaveanu: Da. Deci masculii ies afara, la zbor, la rasaritul soarelui, si zboara o ora, cu trapele inchise. Apoi masculii intra la mancare  si dau drumul afara la pui care stau afara pana in jurul orei 12.00 – 13.00. Seara, la ora 18.00 scot din nou masculii la zbor si la sfarsit scot si femelele la zbor. Si de multe ori am surprize pentru ca femelele imi inving masculii.

 

 


 Marea campioana a crescatoriei

 

RRP: Inaintea inceperii sezonului de concursuri cu porumbeii de zbor, reproduceti pui din ei?

M. Jilaveanu: Da, scot un singur pui din ei, apoi ii las sa mai oua inca o data si dupa 8-10 zile ii despart.

RRP: La ce data puneti porumbeii de zbor la pereche?

M. Jilaveanu: In jurul datei de 1 februarie.

RRP: Aceasta data este in functie de data la care incep concursurile?

M. Jilaveanu: De obicei eu ii pun la pereche in jurul datei de 1 februarie.

RRP: Si porumbeii de matca?

M. Jilaveanu: La aceeasi data.

 

 


 Campioana, fiica din "Olimpicul" domnului Tanasoiu

 

RRP: La matca cate perechi aveti?

M. Jilaveanu: 15 perechi.

RRP: Din ce linii va provin porumbeii de matca?

M. Jilaveanu: Am o pereche dintr-un porumbel care a zburat foarte bine la domnul Marian Tanasoiu, mai exact din porumbelul “Olimpicul” al domnului Tanasoiu. Mai am o femela foarte buna zburatoare, tot din “Olimpicul” domnului Tanasoiu, care are locul 1 la categoria “AS Palmares Porumbel”. Aceasta femela a castigat in anul 2010 nu mai putin de 5 cupe in conditiile in care a zburat numai un an. Domnul Tanasoiu mi-a recomandat sa o zbor in continuare.

 

 


 O parte dintre femelele de zbor

 

RRP: Si nu aveti tendinta sa opriti porumbita la matca?

M. Jilaveanu: As avea eu, dar....prefer rezultatele.

RRP: Dupa ce criterii va imperecheati porumbeii de matca, domnule Jilaveanu?

M. Jilaveanu: Am un criteriu pe care numai eu il respect: il chem pe domnul Tanasoiu si dansul ma ajuta in proportie de aproximativ 20% sa imi finalizeze perechile.

 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 

 


Interviu cu campionul national FCPR, domnul Gica STANCA - Constanta - partea a 4-aAndre Vermote - Belgia - partea a 2-aInterviu cu domnul Tanasa Ionut – FCPR Suceava - partea a 2-aInterviu cu domnul Badea Iulian, UCPR Caracal, judetul Olt - partea a 2-aGeorges si Fabian CARTEUS - Belgia - partea 1


Comentarii

postat la 22:47, Marti, 03.05.2011 de postelnicu ION

porumbelu asta OLIMPICU da care scrieti in articol din ce linie se trage????ca am auzit si la alti baieti din prahova da el,se vorbeste ca de un mare reproducator
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.