Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul Denis SENCIUC – FCPR Piatra Neamt - partea a 3-a


15:45, Joi, 09.09.2010

 

Interviu cu domnul Denis SENCIUC – FCPR Piatra Neamt

Partea a 3-a

 

 

 

 



RRP: Puteti sa imi dati in continuare cateva detalii despre motivarea porumbeilor dumneavoastra de zbor in timpul saptamanii? In ce consta ea?

D. Senciuc: La vaduvi ceea ce conteaza mai mult este sa ii antrenezi bine, sa ai constanta in antrenamente.

RRP: Le aratati femelele inainte de imbarcare?

D. Senciuc: Da, mai ales inainte de concursurile mai grele, de fond, consider ca este necesar ca masculul sa isi vada femela. Si la intoarcerea acasa din antrenamentele private ii lasam sa se vada cateva minute.

 

 



 

RRP: Folositi aceleasi metode de motivare in fiecare saptamana?

D. Senciuc: Nu. De fiecare data inainte de concursuri urmarim prognoza meteo si mai facem si antrenamente private intre etape, cam pana la distanta de 50 km.

RRP: Faceti aceste antrenamente private numai pe vreme buna?

D. Senciuc: Nu imi este teama sa ii antrenez pe distante scurte chiar daca ploua putin.

RRP: Aveti anumite semne distinctive la porumbei pentru a-i depista pe cei care se afla intr-o forma mai buna decat altii? Ii urmariti in acest sens?
D. Senciuc: Da, ii urmarim atent cum se comporta in jurul crescatoriei atunci cand formam echipa. Adica sa fie mai calm in crescatorie si mai plin de viata atunci cand zboara afara.

 

 

 

 

 

RRP: Antrenamentele din timpul zilei cate sunt?

D. Senciuc: Ii antrenam dimineata si seara in jur de o ora. Din pacate nici unul dintre noi nu are posibilitatea sa antreneze porumbeii dis-de-dimineata si atunci ne antrenam porumbeii incepand cu ora 8.30 dimineata.

RRP: Primava yearlingii pana la ce distanta ii zburati?

D. Senciuc: La noi yealingii trebuie sa participe la vreo 5 etape de fond, pana pe la 700 – 800 km.

RRP: Si trebuie sa si claseze in aceste etape?

D. Senciuc: Nu, la aceste etape nu iau in calcul rezultatele porumbeilor aflati la varsta de 1 an. Ce ne intereseaza este ca acesti porumbei sa capete cat mai multa experienta de zbor.

 

 

 

RRP: Sunteti niste persoane rabdatoare cu porumbeii? Cati ani le acordati incredere ca sa confirme?

D. Senciuc: In general avem rabdare, dar nu le acordam mai mult de 3 ani pentru a-si dovedi valoarea. Iar porumbeii pe care ii indepartam din crescatorie ii facem cadou. Asta nu inseamna ca porumbeii nu au valoare, pentru ca ei pot proveni din familii deosebite, doar ca nu se ridica la standardele noastre si in alte crescatorii pot fi de folos.

 

 

 

RRP: Ce importanta considerati ca are norocul in sportul columbofil?

D. Senciuc: Are o importanta mare, dar fara munca si fara o familie puternica de porumbei nu mai are importanta norocul. Sa zic ca in proportie de aproximativ 20-30% este nevoie si de noroc.

RRP: Dar ca sa ajungi in topul clasamentelor nationale, ce considerati ca are mai mare importanta: valoarea porumbeilor sau pregatirea pe care le-o asigura crescatorul?

D. Senciuc: Sunt sigur ca exista foarte multi crescatori care au cheltuit bani multi pe porumbei si cu porumbeii si ar avea tot dreptul sa fie campioni ani de-a randul. Dar consider ca in multe cazuri diferenta o face timpul pe care fiecare crescator il poate asigura porumbeilor sai si motivatia. Si bineinteles experienta lor columbofila.

 

 

 

RRP: Ce crescatori romani aveti ca si modele, ca si idoli?

D. Senciuc: Idoli in columbofilie nu am, nici in Romania si nici in strainatate. Ii apreciez insa mai mult pe crescatorii care obtin rezultate mari cu porumbei mai putini si imi este teama de anumite crescatorii care au rezultate foarte bune la anumite etape si la alte etape nu se mai vad in clasamente.

RRP: Ce parere aveti de nastere FRSC? Cum vedeti viitorul acestui proiect columbofil?

D. Senciuc: Este un proiect columbofil care sper sa fie real si sa fie serios, pentru ca daca oamenii care conduc in acest moment aceasta federatie vor fi seriosi si federatia va avea un viitor frumos.

 

 

Exemplare deosebite din lotul de reproductie

 

RRP: Din strainatate aveti vreun crescator pe care il apreciati mai mult?

D. Senciuc: In apreciez mult de domnul Gaby Vandenabeele si pe domnul Ad Schaerlackens. Amandoi mi se par a fi niste crescatori care cer mult de la porumbei si obtin mult in acelasi timp. Mie mi se pare ca porumbeii de la cei doi crescatori amintiti mai sus au confirmat cam prin toate crescatoriile in care au fost dati. Din aceasta categorie nu i-as putea elimina, de exemplu, pe Eric Limbourg sau pe George Carteus, dar pe primii doi ii simt eu ca fiind cei mai valorosi creatori ai unei familii de porumbei. Apreciez in aceeasi masura si pe alte legende alte sportului columbofil cum ar fi: Ryjkarert, fratii Janssen, Vanbruane care sunt niste colosi in acest sport.

 

 

 

RRP: Voi participati cu porumbei la columbodroame? Ce parere aveti de porumbeii de la columbodroame?

D. Senciuc: Am o parere buna despre columbodroame daca sunt serioase. Am participat si am avut chiar si rezultate: in Bulgaria, la Ruse, am castigat un premiu in urma cu doi ani, si aici la Piatra Neamt am avut un porumbel in primii 10 la etapa derby. La columbodrom are importanta si valoarea porumbeilor, dar conteaza mult sa ai si noroc pentru ca deobicei porumbei sosesc de la concursuri mai grupati si iti trebuie putin noroc ca al tau sa intre primul.

 

 

 

 

 

RRP: Credeti ca la columbodroame crescatorii isi trimit puii din perechile cele mai valoroase?

D. Senciuc: Nu cred asta. Mai degraba cred ca la columbodroame cauta sa trimita porumbeii care au obtinut rezultate de top la anumite etape sau porumbei de valoare medie. Eu cel putin asa procedez.

RRP: Si de ce procedati asa?

D. Senciuc: Simt eu ca porumbeii cei mai valorosi trebuie sa ma ajute pe mine acasa. Prefer sa trimit la columbodroame nepoti din perechile mele cele mai valoroase pentru ca stiu ca am sanse la fel de mari.

 

 

 

RRP: Considerati ca in Romania exista porumbei voiajori de valoare?

D. Senciuc: Da, consider ca in Romania sunt foarte multi crescatori si porumbei de valoare. Sunt convins ca porumbeii din Romania nu sunt cu nimic mai prejos, din punct de vedere al rezultatelor, decat porumbeii din strainatate.

RRP: Si atunci de ce suntem tot timpul tentati sa mergem si sa ne aducem porumbei de acolo, din Belgia, Olanda, Germania, de exemplu ?

D. Senciuc: Eu nu sunt tentat sa fac acest lucru. Cred ca in Romania exista si aceasta moda a crescatorilor cu bani de a merge si a-si achizitiona porumbei de afara.

 

 

 

RRP: Dar ce ati prefera sa va achizitionati in crescatorie: un porumbel cu rezultate deosebite in Romania, dar fara un pedigree fantastic, sau un pui cu pedigreu deosebit de la un crescator cu nume mare din strainatate?

D. Senciuc: As prefera sa imi iau un porumbel cu rezultate deosebite din Romania, dar care sa aiba in spate o familie de porumbei care au zburat foarte bine. N-am sa cumpar niciodata un porumbel de locul 1 national daca acesta nu provine dintr-o familie serioasa de porumbei. Cu alte cuvinte sa aiba in spate porumbei care au realizat palmarese, cu stramosi zburati si cu rezultate. Nu am incredere in porumbeii de la crescatori nu nume mare si care provin din parinti fara rezultate. Sunt convins ca in Romania exista foarte multi porumbei importati care se cumpara doar pentru numele crescatorului si mai putin pentru valoarea lui sau a parintilor lui.

 

 

 

RRP: Sunteti amabil sa ne oferiti cateva detalii despre rezultatele dvs. columbofile la nivel judetean si national din ultimii ani?

D. Senciuc: La nivel national am urcat pana pe la locul 50 si vrem ca anul acesta sa urcam in primii 20.

RRP: La ce categorii?

D. Senciuc: La categoria Fond Tineret. Am ajuns pe la locul 90 la categoria Palmares Fond. Anul acesta avem sanse mari sa coboram sub locul 50 pentru ca avem un porumbel care a facut norma, la Tineret, in jur de 30 de puncte si mai are in jur de 140 de puncte in cinci clasari la categoria AS Fond.

 

 

 

 

 

 

Interviu cu maestrul emerit al sportului columbofil, domnul Nicu Bizdrigheanu - FRC - partea a 4-aInterviu cu domnul Vasile Muntean - FCPR Sibiu - partea 1Interviu cu domnul Laurentiu SPINU – Campina – FCPR Prahova - partea a 2-aInterviul cu domnul Teodorescu Ioan - Bucuresti - partea a 3-aPorumbeii voiajori - marea pasiune a domnului Draghici Daniel Stefanita, din Bucuresti


Comentarii

postat la 06:47, Sambata, 11.09.2010 de siminica

porumbelu asta negru din ultima poza ce are in el ?

postat la 02:31, Miercuri, 03.11.2010 de Denis Senciuc

E 200014-96 M- % J.Rijkaert via M.Vasiliu / Botosani

postat la 17:48, Duminica, 12.02.2012 de Anthony

evident, si eu am luat-o putin pe aarruta fata de postul tau. am si generalizat (ceea ce nu-mi place). dar am si eu frustrarile
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.