Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul Eugen TRIFAN – FCPR Prahova - partea a 4-a


11:40, Sambata, 19.06.2010



 

Interviu cu domnul Eugen TRIFAN – FCPR Ploiesti, judetul Prahova

Partea a 4-a

 

 

 

RRP: In timpul sezonului de concursuri apelati si la antrenamente private?

E. Trifan: Da si ii antrenez pe o directie pe care as dori eu sa imi vina porumbeii. Si merg cu ei pana pe la 50 km, adica Sinaia. Asta in timpul saptamanii si ii duc chiar si in ziua imbarcarii pana pe la 15-20 km. Iar rezultatele la antrenamentele private din ultimele doua zile inainte de concurs imi dau indicii relevante despre porumbeii care intra la echipa.

 

 

Aici alaturi de doi buni prieteni columbofili

 



 

RRP: Sunteti un crescator rabdator cu porumbeii?

E. Trifan: Da, trebuie sa fii un tip rabdator, nu ai ce face. Asta este columbofilia. Si dovada sta “Vila Rabdarii” a lui Pierre Dordin.

RRP: Dar iti trebuie si putin fler ca sa ajungi campion national?

E. Trifan: Da, iti trebuie si putin fler. Daca ar fi asa usor cum cred unii, atunci toti am ajunge campioni nationali si acest lucru nu este posibil. Iti mai trebuie si putin noroc.

 

 

Exemplare de o deosebita valoare din punct de vedere al bazei genetice detinute

 

 

RRP: Porumbeii cum vi-i motivati, domnule Trifan? Folositi aceleasi metode de fiecare data?

E. Trifan: Nu. Metodele trebuie schimbate cam tot timpul. Motivatia trebuie facuta pentru un anumit porumbel atunci cand ai identificat un foarte bun zburator. Metodele pot fi diferite: gelozie, schimbatul boxei, cu un alt porumbel, cu o a doua femela etc. Sunt o mie si una de trucuri pe care le poti incerca cu porumbeii, dar bineinteles ca porumbelul trebuie sa se si preteze. Daca porumbelul nu se preteaza, atunci il strici sau il poti scoate chiar si din forma.

 

 

O aripa de fondist

  

RRP: Dupa atatia ani de experienta columbofila ce sfaturi ati da unui tanar care acum se apuca de porumbei?

E. Trifan: In primul rand sa isi achizitioneze porumbei de la un crescator serios si consacrat care sa aiba rezultate bune multi ani la rand. Isi mai poate achizitiona porumbei si de pe internet dar aici trebuie ca crescatorul sa aiba si ceva cunostinte. Din pacate in ziua de astazi tinerii columbofili nu prea citesc. Internetul le ofera aceasta posibilitate de a afla foarte multe lucruri interesante despre porumbei. Eu am citit foarte mult la viata mea si am foarte multa literatura columbofila. Tot timpul ai cate ceva de citit in columbofilie, nu poti sa spui ca sti totul.

 

 

 

 

RRP: Vorbiti-ne acum putin despre rezultatele dvs. columbofile din ultimii ani.

E. Trifan: Rezultatele mele la nivel national nu sunt extraordinar de multe, in schimb pe plan judetean (Prahova- n.n.) sunt destul de bine cunoscut. Lupt in special nu pentru locul 1, ci pentru a-mi forma o familie de porumbei, o susa a mea. Doresc sa imi formez o linie de porumbei constanta, care sa imi zboare etapa de etapa tot sezonul. Foarte important este si numarul de clasari. Ideal este sa ai 100% clasari din porumbeii angajati, dar undeva in jurul la 60-70% porumbei clasari din cei angajati am reusit sa ajung.

 

 

 

 

RRP: Va place sa creati porumbei?

E. Trifan: Asta si incerc sa fac, sa creez un tip al meu de porumbel, care sa ma reprezinte. Ca sa creezi o susa de porumbei (vorba domnului Valcu Constantin) precum au procedat Delbar, lui Dordin, Van Spitael, le-a trebuit o viata. Janssenilor le-a trebuit vreo 70 de ani.

RRP: Considerati ca in Romania exista porumbei voiajori de valoare?

E. Trifan: Sunt destul de multi.

 

 

Doua femele valoroase din lotul de zbor

 

 

RRP: Si atunci de ce exista printre crescatorii romani acest miraj al porumbeilor adusi de afara?

E. Trifan: Este la fel cum a fost si cu standardul la porumbei. Printre cei care au cedat ispitei in fata porumbeilor de standard am fost si eu. Aici este o mica povestioara care se intampla prin anii 1978-1979 cand am ajuns in crescatorie la domnul Corneliu Cretulescu pentru prima data. Pe vremea aceea dansul nu m-a primit in curte, din cauza unor divergente pe care dansul le avea la acea vreme cu dl. Iliuta Dumitrescu, vecinul sau si un alt crescator valoros al vremii respective. Atunci as fi vrut sa achizitionez de la dl. Cretulescu niste porumbei din liniile Dordin si Sion si cred ca daca as fi reusit sa achizitionez acei porumbei pe care mi-i doream, nu m-ar mai fi lovit acel miraj al porumbeilor de standard care m-a cuprins ulterior. In prezent cred ca s-a ajuns la febra jocului si se pare ca zborurile la categoriile I si a II-a au devenit foarte atractive, de aici si importul acesta masiv al porumbeilor adusi din vestul Europei, mai exact din Belgia, Olanda. Acesti porumbei care se importa se pare ca sunt specializati pe aceste doua categorii de viteza si cei care ii cumpara reusesc mult mai usor sa ajunga cu ei in varf, cred eu. Cu toate ca se  pierd si multi produsi din porumbeii importati, partial si din cauza lipsei aclimatizarii. Parerea mea este ca la un porumbel importat ii trebuie cel putin 5 ani ca sa se aclimatizeze perfect si acest lucru il stiu de la domnul Cretulescu.

 

 

 

 

RRP: Dar au belgienii si olandezii metode mai bune de selectie, antrenament etc. decat noi?

E. Trifan: Da au, pentru ca s-a ajuns exact ca si in fotbal. In Belgia si Olanda premiile columbofile au ajuns foarte mari si atunci atrag foarte multi crescatori si multe interese. La un concurs de 100.000 de porumbei angajati, de exemplu, asa cum sunt unele in Belgia si Olanda, este suficient sa castigi locul 100 si deja esti un crescator bogat. Plus publicitatea care ti se face. Eu am fost in strainatate si am vazut cum se procedeaza in lumea columbofila de acolo.

 

 

 

 

RRP: Aveti vreun model de crescator strain pe care il apreciati mult?

E. Trifan: Da, acesta ar fi Gaby Vandenabeele. Eu am preluat un porumbel de la el prin anii 1978-1979, cand nu era chiar in topul clasamentelor, si cu produsi din acest porumbel imperecheat cu exemplare de top de la mine din crescatorie am obtinut rezultate deosebite in perioada urmatoare.

RRP: Dar din Romania aveti vreun crescator pe care il apreciati mult?

E. Trifan: Da, domnul Corneliu Cretulescu pot sa spun ca are marele merit de a fi importat multi porumbei de valoare in Romania si cu care ulterior a obtinut rezultate deosebite si la nivel international, fiind prezent cu ei in expozitiile si olimpiadele internationale. Alti crescatori de top la vremea respectiva au mai fost domnii: Valcu Constantin, Stanuca, Ludu Vasile care a ajuns campion olimpic la standard (cu porumbei care la origine se trageau tot din susa Dordin) etc. In prezent cred ca unul dintre profesorii columbofiliei romanesti este domnul Iordache Lucian din Bucuresti. Si in Ploiesti avem cativa baieti care s-au ridicat foarte mult in ultimii ani: Iancu Daniel este unul dintre ei, un prieten de-al meu care in ultimii ani si-a format o familie de porumbei, apoi Cosmin Olteanu care si el a importat foarte multi porumbei.

 

 

 

 

RRP: Domnule Trifan, pentru dvs. sportul columbofil este unul profitabil?

E. Trifan: Nu as putea spune asta.

RRP: Pentru cei interesati, vindeti porumbei din crescatorie?

E. Trifan: Da, vand, dar banii obtinuti din vanzarea porumbeilor se intorc tot in porumbei.

RRP: In cei aproximativ 36-37 de ani de experienta columbofila pe care o aveti, ati intalnit in crescatorie “cuplul de aur”?

E. Trifan: Da, am avut astfel de cupluri. Unul din ele a fost “Varsovianul” cu “Popeasca”, un altul a fost masculul “8” cu femela de la Mirita Nicolae, din Mizil. La un moment dat din aceasta pereche aveam in crescatorie 27 de produsi, foarte buni zburatori, porumbei de locul 1 pe timp urat, cu catastrofe. Din aceasta pereche de porumbei, imperecheati cu exemplare din crescatoriile domnilor Valcu si Cretulescu am obtinut porumbei cu rezultate deosebite cam la toate categoriile.

 

 

 

 

RRP: Daca v-ati mai naste a doua oara, v-ati mai apuca de porumbei?

E. Trifan: Cu siguranta.

RRP: Aici punem punct interviului nostru, nu inainte de a va multumi pentru amabilitatea de care ati dat dovada si a va dori in continuare mult succes in sportul columbofil.

E. Trifan: Cu multa placere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O parte dintre trofeele si diplomele castigate in ultima perioada 

 

 

 

Interviu columbofil cu domnul DAN PRUSU, FCPR Constanta, partea 1Interviu cu domnul Daniel IVANOV - Campina - FCPR Prahova - partea 1Domnul MAFTEI ADRIAN, din Galati, si marea sa dragoste pentru porumbeiInterviu columbofil cu campionul FCPR, domnul Dr. SORIN STANESCU, FCPR Bucuresti - partea a 2-aInterviu columbofil cu domnul LUPOI CONSTANTIN, FCPR Piatra Neamt - partea 1


Comentarii

postat la 02:37, Sambata, 19.06.2010 de Bozesan

FELICITARI JENELE SI MULT SUCCES IN CONTINUARE !

postat la 04:00, Duminica, 20.06.2010 de Dorin

Felicitari pentru interviu d-le Eugen!!.Ne-am cunoscut prin 1987,eram in interes de serviciu la Ploiesti, si v-am vizitat de cateva ori crescatoria.Mi-ar face placere sa mai discutam, drept care daca si dv. doriti, va rog sa-mi lasati aici un nr. de telefon. Multumesc anticipat , Dorin.

postat la 04:39, Marti, 22.06.2010 de marian

flelicitari janika!!

postat la 04:43, Marti, 22.06.2010 de marian

pt dlDorin nr de telefon al lui trifan este 0766302101

postat la 07:34, Marti, 22.06.2010 de Dorin

Multumesc dl. Marian!

postat la 08:53, Marti, 22.06.2010 de Romeo Turluianu - Tg Neamt

Un articol deosebit, care cuprinde esenta columbofiliei de la un adevarat profesionist! Felicitari, dragul meu prieten.

postat la 21:15, Luni, 28.06.2010 de Balalia

Felicitari...ne auzim in curind.
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.