Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul Petre Petre, localitatea Floresti, FRSC Giurgiu - partea a 2-a


16:10, Joi, 03.06.2010

 

Interviu cu domnul Petre Petre, localitatea Floresti, FRSC Giurgiu

Partea a 2-a

 

 

 

In compartimentele porumbeilor de zbor



 

RRP: Despre antrenamentele porumbeilor dvs. ce ne puteti spune?

P. Petre: Ii antrenez zilnic de doua ori, dar de fiecare data la alta ora. Porumbeii trebuie sa zboare aproximativ 1 ora de fiecare data. Zbor fortat, cu steagul, avand in vedere ca sunt concurati la natural. Tin in schimb foarte mult la sanatatea porumbeilor mei.

 

 

 

 



 

RRP: Tratamente generale de cate ori pe an le faceti?

P. Petre: Doar iarna, dar vreau sa va spun ca daca porumbeii sunt sanatosi si nu au nevoie, atunci nu ii tratez cu antibiotice nici iarna. Doar vaccinul de paramoxiviroza il fac anual. Antibiotice folosesc in timpul anului doar daca este absoluta nevoie. Folosesc mai mult produse naturiste, dar fara ceaiuri. Pentru recuperare, de exemplu, folosesc doar produse specializate care se gasesc acum din abundenta pe piata, pe care le cunosc si care stiu ca sunt de calitate. Folosesc foarte mult insa otetul de mere in apa, de 2-3 ori pe saptamana. La intoarcerea din concursuri folosesc timp de doua zile electroliti si in rest vitamine daca mai este nevoie. Energizante la porumbei nu folosesc. Eu doresc sa imi creez un tip de porumbel in crescatorie care sa zboare cat mai bine dar intr-un mod cat mai natural.

 

 

 

Hrana zilnica se cantareste foarte atent

 

 

RRP: Selectiei la mana a porumbeilor ce importanta ii acordati?

P. Petre: O importanta foarte mare. Daca un pui nu imi place cum arata, nu mai apuca sa mearga la zbor, ci il elimin. La varsta de 3 saptamani imi dau seama imediat care este viitorul unui pui.

 

 

 

Un pui deosebit, dintr-o familie de super-reproducatori

 

 

RRP: Va plac porumbeii cu penaje mai bogate sau mai saracacioase?

P. Petre: Imi plac porumbeii cu penaje mai bogate. Daca un porumbel nu are un penaj bogat si matasos, nu este in stare sa obtina rezultate deosebite intr-o cursa de fond, care este preferata mea. Tin de asemenea mult si la plutirea porumbeilor. Imi plac pasarile cu plutirea bogata, mare. Si bineinteles porumbeii cu antebratul cat mai scurt posibil, dar puternic in acelasi timp.

 

 

 

 

 

RRP: Ce va plac mai mult, domnule Petre, porumbeii frumosi sau porumbeii valorosi?

P. Petre: Va raspund la aceasta intrebare tot printr-o intrebare: “Ati vazut dvs. porumbei valorosi si urati?” Aici o sa va dau un exemplu pe care l-am trait personal: prima data cand am mers in vizita la campionul Eric Limbourg, acesta mi-a dat in mana pe trei dintre campionii sai si vreau sa va spun ca am ramas in mod deosebit impresionat de cat de frumosi si perfecti erau la mana. Eu un porumbel mai perfect decat “Blue As” al lui Eric Limbourg nu am intalnit pana acum si vreau sa va spun ca am vizitat multe crescatorii la viata mea.  Fiecare porumbel valoros are ceva deosebit in el, are ceva care te impresioneaza. Un porumbel campion nu poate fi un porumbel cu defecte fizice pentru ca daca are aceste defecte fizice nu poate ajunge campion. Iar in cazul in care as avea un porumbel campion dar acesta nu ar fi frumos, vreau sa va spun ca l-as indeparta din crescatorie pentru ca eu tin foarte mult la aspectul fizic al porumbeilor. Mie imi plac foarte mult porumbeii cu ciocurile albe, cu geana alba.

 

 

 

O parte din hrana porumbeilor

 

 

RRP: Aveti vreo talie preferata la porumbei, vreun calapod pe care il cautati?

P. Petre: Imi plac porumbeii de talie mijlocie spre mare, dar ruta noastra actuala de zbor care este pe Moldova nu cere aceasta talie de porumbei. Cei mai rezistenti pe ruta de zbor Moldova – Polonia sunt porumbeii de talie mijlocie.

RRP: Este singura ruta de zbor pe care ati incercat-o, aceasta pe Moldova?

P. Petre: Nu. Am zburat pe toate rutele. Am zburat si pe Ucraina, si pe Polonia si pe Ungaria – Cehia.

 

 

 

 

 

RRP: Si care dintre cele trei rute de zbor vi se pare mai dificila?

P. Petre: Din cate mi-am dat seama, rutele de zbor pe Polonia si Ungaria-Cehia sunt mai dificile. Si cred ca ruta de zbor ideala pentru noi,  pentru crescatorii din zona Bucurestiului, este cea pe Ucraina. Pe aceasta ruta poti afla valoarea adevarata a unui porumbel. Pe ruta Polonia nu, pentru ca pe aceasta ruta un porumbel in drumul lui de intoarcere spre casa poate sa intalneasca trei anotimpuri.

RRP: Aveti culori preferate la porumbei?

P. Petre: Da, culoarea albastra si porumbeii cu ochi albi spre culoarea indigoului. Bineinteles pupila porumbeilor trebuie sa fie cat mai mica.

 

 

 

 

 

RRP: Ne puteti descrie in cateva cuvinte cum ar arata in viziunea dvs. un ochi perfect la un porumbel?

P. Petre:  Nu stiu daca dvs. ati apucat sa vedeti cum aratau porumbeii importati in Romania de la domnul Joseph Mohr. Acei porumbei aveau un ochi alb-albastru, culoarea indigoului si cu mici punctulete negre in ochi. Au fost ochii care pe mine m-au impresionat cel mai mult. Referitor la marimea cercului de valoare la porumbei nu am preferinte. Mie ochiul porumbelului trebuie sa imi inspire o vitalitate a lui. Eu mai pun un accent deosebit pe corpul porumbelului, pe musculatura si penajul lui. Acest lucru legat de aspectul perfect al penajului la un porumbel l-am invatat de la un mare crescator din Romania care este domnul Lucian Iordache. De la dansul am invatat multe lucruri deosebite despre cum trebuie sa arate un porumbel.

 

 

 

 

 

RRP: In cariera dvs. columbofila de pana acum cu care dintre sexe ati obtinut rezultate mai bune: cu masculii sau cu femelele?

P. Petre: Cu amandoua, dar sa stiti ca o femela poate sa fie mai periculoasa decat un mascul la o etapa de fond.

RRP: Primavara cand va formati perechile de matca, dupa ce criterii va ghidati?

P. Petre: Eu dau o foarte mare importanta pedigreelor porumbeilor, dar pedigreelor care sunt adevarate si daca imi place sa am porumbei in linii pure automat ii imperechez asa. Dar caut si ca porumbeii pe care ii pun la pereche sa semene intre ei. Si acest lucru l-am invatat de la un mare crescator roman, de la raposatul domn Valcu Constantin, din Bucuresti, un om si un columbofil deosebit in opinia mea, cum Romania nu are multi la ora actuala. In opinia mea dansul a fost o mare valoare in sportul columbofil si un om cu un caracter deosebit. Primii mei porumbei care m-au dus in expozitia nationala au provenit de la domnul Valcu Constantin, din linia veche de Delbar. Tot la dansul in crescatorie am vazut un exemplar exceptional de Bricoux, pe care dealtfel am si vrut sa il cumpar, dar nu mi l-a vandut.

 

 

 

 

 

RRP: Revenind acum putin la modul cum va selectati si formati perechile de matca, ne puteti oferi mai multe detalii?

P. Petre: Vreau sa va spun ca in momentul in care am intrat in compartimentul de matca al campionului belgian Eric Limbourg si am luat in mana cativa porumbei nu mi-au placut in mod deosebit cum aratau. Si cand l-am intrebat pe Eric despre acest lucru el mi-a raspuns ca ceea ce il intereseaza pe el mai mult la porumbeii de reproductie este pedigreul porumbelului. In opinia lui o pereche de reproductie este valoroasa atunci cand iti da pui in ascendenta, adica atunci cand puii seamana cu parintii, cu bunicii. Daca in schimb puii “arunca” altfel decat parintii si bunicii, atunci aceea nu este o pereche reusita. Dar revenind la intrebarea dvs. vreau sa va spun ca merg si pe o anumita lege a compensatiilor fizice la cei doi parteneri atunci cand imi formez perechile de matca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 O parte dintre porumbeii de zbor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviu cu domnul FLORIN LAZARICA, ASC Gyosport Bucuresti, partea a 3-aInterviu columbofil cu domnul Marius ANDREI - Vulcana Pandele - Dambovita - partea 1Ludo Claessens - Olanda - partea 1Interviu cu maestrul columbofil, domnul LUCIAN IORDACHE, FCPR Bucuresti, partea a 3-aInterviu cu domnul Tanasa Ionut – FCPR Suceava - partea 1
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.