Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul Eugen ROGOZ, FCPR Sighisoara - partea a 2-a


10:27, Joi, 20.05.2010



 

Interviu cu domnul Eugen ROGOZ, FCPR Sighisoara

Partea a 2-a

 

 

 

 

RRP: Spuneti-ne acum cateva lucruri despre hranirea porumbeilor dumneavoastra.

E. Rogoz: Folosesc o reteta de hranire pe care o folosea si campionul Trifan Mihai si Verkerk. Este vorba despre mancare specializata, la sac. Sunt mai multe amestecuri pe care mi le procur de la mai multe firme si mi le pregatesc singur functie de tipul si de greutatea etapei. La categoriile I-a si a II-a, de exemplu, hrana acordata este mai mult dieta. Si cu cat distanta de zbor creste se adauga mai multe proteine in hrana. Inclusiv alune. Chiar si la pui le dau alune de mici. Se obisnuiesc cu ele si apoi nu mai au probleme.

RRP: Aceste retete specializate de hranire le folositi si in timpul extrasezonului?

E. Rogoz: Folosesc tot hrana de la sac, dar nu mai folosesc aceleasi retete.

 

 




 

 

RRP: Spuneti-mi acum cateva cuvinte despre recuperarea porumbeilor. Ce importanta ii acordati?

E. Rogoz: Cea mai mare importanta in recuperarea fizica a porumbelului dupa concurs o reprezinta recuperarea ficatului. Nu am o schema prestabilita de recuperare, ci totul depinde de greutatea etapei. Iar daca consider ca porumbeii nu sunt obositi, atunci nu le dau nimic special de recuperare, doar un electrolit in apa. La etapele mai grele, de fond, folosesc produsul Sedochol pentru recuperarea ficatului dupa efort, dar mai mult sau mai putin functie de greutatea concursului. In etapa de pregatire pentru etapa urmatoare de zbor eu nu folosesc nici un fel de produs specializat, ci porumbeii isi iau totul din hrana.

 

 

 

 

RRP: Dar alte produse gen drojdia de bere si uleiul de usturoi le folositi?

E. Rogoz: Da, acest gen de produse le folosesc si ele provin de la firmele Probac (Probac 1000, Orégano, produse pentru refacerea florei intestinale), Dr. Brochamp etc.

RRP: In timpul sezonului de concursuri tratati porumbeii cu antibiotice, impotriva trichomonozei, pentru caile respiratorii etc?

E. Rogoz: Fara tratamente cu antibiotic si impotriva trichomonozei nu se poate zbura cu rezultate bune. Si le fac astfel de tratamente de cate ori consider ca este nevoie.

RRP: Si cand le faceti astfel de tratamente?

E. Rogoz: Atunci cand constat ca porumbeii nu zboara bine in jurul crescatoriei. Iar etalonul ar fi urmatorul: antrenamentul minim din jurul crescatoriei atunci cand porumbeii sunt angajati la viteza si demi-fond ar trebui sa fie de o ora dimineata si o alta ora dupa-amiaza.

 

 

 

 

RRP: Si acest tratament timp de cate zile il aplicati?

E. Rogoz: Intre 3-5 zile. In paralel cu administrarea acestor tratamente folosesc produsul Probac pentru refacerea florei intestinale.

RRP: Dar daca in timpul unui sezon competitional, intre doua etape, de exemplu, constatati ca un anumit porumbel din lotul de zbor nu se afla in cea mai buna forma, il angajati totusi?

E. Rogoz: Nu, il retin acasa si il pregatesc pentru urmatoarele etape.

RRP: Cati ani acordati incredere unui porumbel din lotul de zbor?

E. Rogoz: Standardul meu a fost ca la doi ani de zile  porumbeii sa zboare toate maratoanele, indiferent daca se claseaza sau nu. Asta pana in anul urmator cand porumbeii trebuiau sa zboare din nou toate maratoanele dar de data asta cu rezultate bune. Cei care nu indeplineau criteriile mele erau indepartati din crescatorie.

 

 

Un alt exemplar de clasa pe care domnul Rogoz il pretuieste mult

 

 

RRP: Selectiei la mana a porumbeilor ce importanta ii acordati?

E. Rogoz: Eu nu folosesc selectia la mana ca pe un criteriu eliminatoriu. Cosul este cel care ii elimina. Personal nu cred in selectia la mana si in teoria oculara despre care se tot vorbeste.

RRP: Deci nu credeti in aceasta teorie oculara la porumbeii voiajori?

E. Rogoz: Nu cred.

RRP: Aveti ochi preferati la porumbei?

E. Rogoz: Nu am culori preferate. Depinde de linia porumbelului. La fond si maraton ochii porumbeilor trebuie sa fie spre rosu, castaniu. Dar nu este o regula, in sensul ca pot avea porumbei cu ochii albi care daca imi zboara foarte bine la fond sau maraton nu ii elimin din cauza culorii ochilor.

 

 

 

 

RRP: Ati imperecheat vreodata porumbeii dupa culoarea ochilor?

E. Rogoz: Nu. Sau mai bine zis am practicat candva aceasta metoda, acum in urma cu aproximativ 15 ani cand nu aveam rezultate la zbor. Si atunci am constatat ca aceasta metoda nu are vreo legatura cu performanta porumbeilor in concursuri.

RRP: Ce va plac mai mult: porumbeii frumosi sau porumbeii valorosi?

E. Rogoz: Porumbeii valorosi, porumbeii care vin bine acasa.

 

 

 

Masculi din lotul de zbor, pregatiti pentru startul sezonului competitional 2010

  

 

RRP: Ne puteti vorbi acum putin despre rezultatele dvs. columbofile din ultimii ani? La ce categorii ati obtinut cele mai bune rezultate?

E. Rogoz: Fara sa fiu considerat lipsit de modestie, cred ca aceste rezultate sunt mai bune de la an la an si parerea mea la acest subiect este aceea ca orice columbofil ar trebui sa “atace” locurile de jos in sus, nu de sus in jos. Cu alte cuvinte rezultatele lui trebuie sa creasca progresiv de la an la an pentru ca asa ii creste valoarea crescatoriei. Intorcandu-ma acum la rezultatele personale vreau sa mentionez cateva: in 2009 am avut primele 3-4 locuri pe judet la pui, locul 3 la categoria Fond/Maturi + Tineret Palmares, locul 1 la categoria General/Maturi + Tineret Palmares, locul 3 la categoria Fond peste 500 km Maturi, locul 3 la categoria General un an Maturi, locul 2 la categoria Fond Maraton Maturi,  locul 2 la General Palmares Maturi.

 

 

 

 

RRP: Credeti ca exista categorii care se zboara mai greu decat altele?

E. Rogoz: Nu, totul depinde de porumbeiii pe care ii ai. In opinia mea exista porumbei de General si porumbei de Maraton care sunt diferiti de restul.

RRP: In obtinerea unor performante columbofile de varf, ce considerati ca are mai mare importanta: valoarea unui porumbel sau pregatirea pe care i-o asigura crescatorul?

E. Rogoz: Rasa, casa si masa. Daca nu ai porumbei de valoare in crescatorie, degeaba ii pregatesti la modul superlativ pentru ca nu vei obtine rezultate de top.

 

 

 

 

RRP: De porumbeii pe care ii aveti va ocupati personal sau va mai ajuta cineva?

E. Rogoz: Am un baiat care mai ma ajuta, dar in proportie de aproximativ 80% ma ocup personal de porumbei.

RRP: Cam cat timp alocati zilnic porumbeilor dumneavoastra?

E. Rogoz: In timpul sezonului de concursuri aproximativ 5 ore pe zi, iar in extra sezon mai putin.

RRP: In cariera dvs. columbofila de pana acum ce ati investit mai mult in porumbei: bani sau timp, sudoare, nervi etc.?

E. Rogoz: Cred ca nervi.

 

 

Cateva dintre femelele vaduve

 

 

RRP: Daca v-ati mai naste a doua oara v-ati mai apuca de porumbei?

E. Rogoz: Bineinteles.

RRP: Printre crescatorii din Romania aveti vreun idol, vreun model in ceea ce priveste stiinta cu care isi cultiva porumbeii si de la care considerati ca ati avut de invatat?

E. Rogoz:  Cele mai multe lucruri despre columbofilie le-am invatat de la domnul Mihai Trifan din Bistrita. Pe domnul Trifan l-am apreciat foarte mult pentru modul in care a stiut sa isi procure porumbei de valoare si in al doilea rand pentru faptul ca a reusit ca an de an sa obtina rezultate din ce in ce mai bune la nivel national. Dovada calitatii porumbeilor din crescatoria sa sta faptul ca si alti columbofili din zona care au achizitionat porumbei de la dansul, ca de exemplu domnii Pop Ciprian si Teofil Moldovan, din Bistrita, au avut rezultate deosebite la nivel national.

RRP: Si din strainatate pe cine apreciati in mod deosebit?

E. Rogoz: Pe olandezul Verkerk cu care corespondez si am o relatie apropiata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exista in crescatorie si exemplare de valoare de la multiplul campion G. Koopman 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviu columbofil cu domnul LUPOI CONSTANTIN, FCPR Piatra Neamt - partea a 2-aFratii Janssen din Arendonk - glorii columbofile mondiale - partea 1Interviu cu domnul Oprea Florentin - Finta - Dambovita - partea a 2-aAndre Vermote - Belgia - partea a 2-aDate despre crescatoria domnului Iacob Nicolae Liviu - FCPR Tecuci, jud. Galati


Comentarii

postat la 13:50, Duminica, 03.02.2013 de mihai

foarte frumosi
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.