Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu campionul national FCPR, domnul Gica STANCA - Constanta - partea a 3-a


14:43, Joi, 03.09.2009

 

Interviu cu campionul national FCPR, domnul Gica STANCA - Constanta

- partea a 3-a -

 

 

 

 



 

RRP: Crescatoria din cate compartimente o aveti formata, domnule Stanca?

G. Stanca:  Am un compartiment de matca, doua destinate porumbeilor zburatori si unul pentru pui. La matca in opinia mea am cam multe perechi, adica 15. Dar eu reproduc porumbei de valoare si din zburatori. Exemplul cel mai elocvent este `Campioana` mea care este reprodusa din doi porumbei zburatori. Din cei 30 de porumbei de la matca aproximativ 10 sunt porumbei pe care nu i-am zburat niciodata, ci au fost pui pe care i-am introdus direct la matca, din perechi foarte bune. La mine in crescatorie cele mai bune reproducatoare din compartimentul de matca sunt pui opriti direct si nezburati.

 

 

Masculul perechii `de aur`, RO-117113-2001

 



 

RRP: Cati pui reproduceti anual?

G. Stanca: Peste 200. Acesti pui provin din perechile de reproducatori si dintr-o parte din zburatori pe care eu ii stiu mai bine. Din zburatori nu scot pui decat o serie, primavara.

RRP: Din matca cate perechi de pui reproduceti anual?

G. Stanca: Porumbeii de matca ii pun la pereche in luna decembrie si la inceputul lunii ianuarie am primii pui.

 

 

Tatal `Campioanei`, RO-55527-2002, foarte bun zburator la toate categoriile si foarte bun reproducator

 

 

RRP: Din cauza ca sunt scosi atat de devreme nu aveti probleme cu puii toamna, la zboruri, din cauza naparlirii?

G. Stanca: Am observat ca deobicei puii din seria a 2-a naparlesc mai repede decat puii din prima serie. Sa va dau aici un alt exemplu: unul dintre porumbeii mei cei mai valorosi din crescatorie, masculul 332265-2000/2001, `Baltatul`, are inel vechi din anul 2000, dar el este reprodus in anul 2001. Ei bine, pe acest mascul l-am scos afara pe data de 15 februarie. Avand inel vechi l-am zburat cu maturii primavara si a clasat din 4 etape angajate in 3. Imi aduc aminte ca l-am dus pana la Bacau, adica pui din februarie, zburat pana la 300 km. In anul urmator acest mascul a obtinut din nou rezultate bune la concursuri si acest lucru mi-a permis ca in 2002 sa il duc in expozitie. Anul acesta am facut o alta experienta cu o fiica de-a lui pe care am inelat-o tot cu inel vechi si am zburat-o in primavara cu maturii. Ei bine si aceasta femela are deja trei clasari. Acest fapt a fost posibil deoarece noi la Constanta suntem putin avantajati de vreme si de faptul ca uliii nu ataca la fel de mult ca la alti colegi din tara.

 

 

O alta pereche deosebita: RO-55527-2002 si RO-55522-2002 (o buna zburatoare si reproducatoare)

 

 

RRP: Credeti in calitatea puilor tardivi?

G. Stanca: Da, cred. Spre exemplu, anul trecut am scos cativa pui tardivi si se pare ca toti sunt buni. Mi s-a intamplat sa am pui tardivi, care in anul urmator, adica la aproximativ 8-9 luni, sa zboare excelent la maraton si chiar sa obtina locul 5 national. Adica a zburat 5 etape din care a clasat 4.

 

 

Un exemplar exceptional: femela RO-37748-2006 - 18 clasari din 19 angajari ca pui si yearling, inclusiv zboruri de maraton

 

 

RRP: Din acesti aproximativ 200 de pui pe care ii scoateti, cu cati incepeti toamna zborurile?

G. Stanca: Difera de la an la an si in functie de cererile de porumbei pe care le am.

RRP: Credeti ca norocul isi are locul lui in sportul columbofil?

G. Stanca:  Da, si noroul isi are importanta lui. Dar mai mult la zbor si mai putin atunci cand faci perechile. Eu am o vorba: `Sangele bun nu minte`.

 

 

O zburatoare de marca: RO-566551-2008 - locul 1 maraton zonal in 2009

 

 

RRP: Dar credeti in expresia ca `porumbel bun` imperecheat cu `porumbel bun` da in mod obligatoriu produsi cel putin la fel de buni ca si parintii?

G. Stanca:  Nu intotdeauna se intampla acest lucru.

RRP: Credeti ca porumbeii buni zburatori sunt obligatoriu si porumbei buni reproducatori?

G. Stanca:  Se poate intampla, dar nu este o regula generala. Daca s-ar intampla asa inseamna ca am avea in crescatorie numai campioni.

 

 

 

 

RRP: Referitor la ochii porumbeilor aveti vreo regula pe care o respectati atunci cand va alegeti  pasarile? Ma refer aici la pupila, la pigmentatia irisului, la inelul de valoare etc.? Credeti in `teoria ochiului`?

G. Stanca:  Partial. Prefer ochiul curat, clar, iar ochiul limpede spune multe despre valoarea unui porumbel. Ma cam feresc sa imperechez doi porumbei cu ochii albi. Tot legat de acest aspect se spune ca porumbeii cu ochii albi ar fi mai buni zburatori, iar cei cu ochii rosii si galbeni ar fi mai buni reproducatori.

 

 

 

 

RRP: Dati-ne acum cateva amanunte despre hranirea porumbeilor dvs.

G. Stanca:  Vreau sa va spun ca anul acesta nu le-am dat porumbeilor decat mancare romaneasca pe care eu o pregatesc, dupa reteta mea si functie de pregatirea din zilele saptamanii.

 

 

 

 

RRP: Recuperarii porumbeilor ce importanta ii acordati?

G. Stanca:  Cea mai mare importanta. De obicei folosesc ceaiuri depurative pe care le gasim la Plafar, drojdie de bere si ustoroi, apoi vitamine si Mumm inainte de angajare. Anul acesta, de exemplu, am folosit si Belgasol pentru recuperare. Cam astea sunt toate produsele pe care le folosesc. In timpul sezonului de concursuri le mai dau cateodata ceva impotriva trichomonozei si pentru caile respiratorii, la sosirea din cursa. Dupa cum vedeti, nu dau foarte multe produse porumbeilor. Porumbeilor le fac tratamentele de iarna dupa Sfantul Ion, ca sa le pot face in tihna. Incep cu tratamentul impotriva trichomonozei, apoi pentru coccidioza, salmoneloza si coriza. Iarna nu tin porumbeii separati pe sexe decat in jur de doua saptamani.

 

 

 

 

RRP: Pentru tratamente folositi produse romanesti sau din import?

G. Stanca:  In ultimii 2-3 ani am folosit in special produse spaniole, la preturi accesibile, de care am fost foarte multumit.

RRP: Cat timp alocati zilnic porumbeilor?

G. Stanca: Destul de mult. De exemplu vara ies la porumbei dimineata de la ora 6, le fac antrenamentul de dimineata si stau cu ei pana la ora 9.30. Apoi mai plec la treburile mele cateva ore, dupa care ma intorc raman cu porumbeii toata ziua.

 

 

 

RRP: In timpul sezonului de concursuri le faceti porumbeilor si antrenamente private?

G. Stanca:  Da. De obicei ii duc o data pe saptamana si nu mai departe de 30 km. De regula joia si pe directia de zbor, cu lansari atat individuale cat si in grup.

RRP: Dupa 30 de ani de columbofilie considerati ca mai faceti greseli si astazi?

G. Stanca:  Da, mai fac.

 

 

 

 

RRP: Pentru tinerii care astazi se apuca de sportul columbofil, ce sfaturi le-ati da referitor la materialul cu care sa inceapa, la numarul de porumbei etc.?

G. Stanca: Boala tuturor columbofililor este sa cultive multi porumbei. Si asta este o greseala in opinia mea. Eu ii invat pe tinerii columbofili sa aiba putini porumbei dar de calitate. Porumbeii pe care un tanar si-i achizitioneaza la inceput pot fi si de la crescatori din zona lui, dar nu neaparat.

RRP: Ce ati intalnit in cariera dvs.: masculi mai buni reproducatori sau femele bune reproducatoare?

G. Stanca:  Si masculi si femele.

 

 

Interviu cu domnul Claudiu ROMAN - Sibiu - partea a 2-aInterviu dl. Burca Ionut Sebastian, FCPR Arad, partea a 6-aInterviu columbofil cu domnul Gabriel Grecea - FRSC Adjud, judetul VranceaInterviu cu domnul Dumitru Petrescu, UCPR Dambovita, partea 1Interviu columbofil cu dl. Apopei Lucian, FCPR Falticeni, jud. Suceava - partea a 3-a
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.