Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Site columbofil www.chinaxinge.com
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnul Dan RUSU – clubul ASC `AS` Bucuresti - FCPR - partea a 2-a


14:01, Duminica, 09.08.2009

Interviu cu domnul Dan RUSU – clubul ASC `AS` Bucuresti - FCPR

- partea a 2-a -

 

 

 

Aici impreuna cu mandria crescatoriei, porumbita olimpica `Nefertiti`

  

RRP: Aveti un tip preferat de porumbei, un calapod anume? Cam ce talie ar trebui sa fie porumbelul dvs. favorit?

D. Rusu: Sincer nu imi plac porumbeii foarte mari ca si talie. Imi plac porumbeii potriviti, de talie medie, nu foarte musculosi. Imi plac porumbeii cu musculatura elastica, cu un penaj matasos si porumbeii care au o rautate. In general asta urmaresc: porumbei care zboara in fata si care au o rautate sa vina intotdeauna primii acasa. Aceasta rautate a porumbeilor nu se poate observa insa decat participand cu ei la concursuri.

 

 

Unul dintre compartimentele de zbor

  

RRP: Aveti culori preferate la porumbei?

D. Rusu: In general imi plac porumbeii albastri, negri, solzati. Nu prea sunt indragostit de culoarea rosie la porumbei. Nu ca acesti porumbei nu ar fi valorosi. Doar dintr-un singur considerent nu cultiv porumbei de culoare rosie, argintie, sau cuci: sunt foarte usor de depistat de rapitoare si mult mai expusi atacurilor acestora. Se stie foarte bine ca rapitoarele ataca intotdeauna in pereche: masculul ataca intotdeauna de jos si `sparge` stolul, iar femela ataca din inalturile cerului si aceasta depisteaza foarte usor culorile deschise la nivelul solului. Si din aceasta cauza cred ca rezultatele la zbor ale porumbeilor de asemenea culori sunt putin mai slabe. Si daca ati observat sunt mai putini campioni de culoare rosie. Si acest lucru se verifica si mai bine la zborurile pe munte, unde sansele de a fi atacati de rapitoare sunt mult mai mari.

 

 

O pereche de super zburatori

 

RRP: Credeti in `teoria ochiului` la porumbei?

D. Rusu: Nu cred nici in teoria ochiului nici in teoria aripii si nici in alte teorii despre care columbofilii vorbesc. Cred in aspectul porumbelului care exprima ceva.

RRP: Aveti culori preferate la ochii porumbeilor?

 

 

Ochii albi ai porumbeilor sunt preferatii domnului Rusu

 

 

D. Rusu: In general imi place ochiul alb. Dar intotdeauna m-am ferit sa imperechez doi porumbei cu ochi de aceeasi culoare. Ii imperechez doar daca doresc ca puii lor sa ii opresc la matca, dar nu atunci cand doresc sa scot pui cu care sa particip in concursuri.

 

 

 O aripa de vis

 

RRP: Selectiei la mana a porumbeilor ce importanta ii acordati?

D. Rusu: Sincer selectia la mana nu este o regula deosebita, dar porumbelul trebuie sa aiba o musculatura buna, o osatura buna, un penaj bun pentru ca acestea il ajuta sa ajunga mai repede acasa.

RRP: Dar este un criteriu eliminatoriu pentru dvs.?

D. Rusu: Nu, nu a fost niciodata. Criteriul eliminatoriu este cosul de zbor. Elimin porumbeii care au defecte de penaj, care au defecte de osatura, dar in rest toti porumbeii care sunt sanatosi merg la zbor. La mine in crescatorie toti porumbeii trebuie sa zboare si personal ma consider un om fericit sa pot sa spun ca opresc 20% dintre pui. Deci selectia de toamna a puilor o fac in functie de rezultatele lor la zbor. Intotdeauna am avut ca si criteriu eliminatoriu inregistrarea unor rezultate deosebite de jumatate plus unu din numarul total de etape in care un porumbel a fost angajat. Incepand cu anii urmatori insa porumbeii trebuie sa faca categoriile.

 

 

Puii din seria 2009 la ora mesei

 

RRP: Si despre selectia porumbeilor maturi ce ne puteti spune? Dupa cati ani eliminati un porumbel de zbor daca nu sunteti satisfacut de rezultatele lui?

D. Rusu: Ca yearling porumbelul trebuie sa isi arate valoarea in 2-3 etape, adica sa claseze bine. Incepand de la varsta de doi ani standardele dupa care judec porumbeii sunt mult mai ridicate si acestia trebuie sa faca categoriile in conditii deosebite, altfel sunt eliminati.

 

 

 

 

RRP: Cati porumbei introduceti anual in compartimentul de reproductie?

D. Rusu: Sincer va spun in ultimii ani nu am introdus foarte multi porumbei la reproductie pentru ca am avut multi porumbei importat, dar de obicei introduc intre 2 si 4 porumbei. In prezent la matca intra numai porumbei din crescatoria mea care au rezultate foarte bune timp de 6 ani.

 

 

 

 

RRP: Imperecherile la matca dupa ce criterii le efectuati?

D. Rusu: Prefer consangvinizarea dar nu foarte stransa, de genul bunic cu nepoata. Mi s-a intamplat sa pun la pereche si semi-frati dar puii obtinuti din aceste perechi sunt opriti acasa si incrucisati cu porumbei foarte buni, cu rezultate deosebite ca zburatori.  Asta si datorita faptului ca eu detin o familie foarte  buna de  porumbei.

 

 

 

 

RRP: Porumbeii de zbor cum ii obtineti? Mai mult din incrucisari?

D. Rusu: Porumbeii de zbor au de regula 2-3 linii in ei si la anumite intervale de timp ma intorc si `strang` mai tare linia. Bineinteles este vorba despre o linie de porumbei cu rezultate foarte bune in concursuri.

 

 

 

 

RRP: Ce considerati ca dau campioni mai multi: consangvinizarea sau incrucisarea?

D. Rusu: Cred ca produsii obtinuti dintr-o incrucisare este intamplarea de prima mana. Si din incrucisari se pot obtine porumbei de valoare, dar rezultatele nu se compara cu cele oferite de consangvinizare.

 

 

 

 

RRP: Crescatoria din cate compartimente o aveti formata?

D. Rusu: Crescatoria este formata din 7 compartimente: unul de matca, doua pentru vaduvi (unul pentru masculi si altul pentru femele), unul pentru porumbeii de fond care zboara la natural, un compartiment de pui si doua compartimente pentru femele si masculi la vaduvi.

RRP: La matca cate perechi aveti?

 

 

 

D. Rusu: Nu foarte multe. Doar 15 perechi si din care reproduc anual in jur de 60-90 de pui.

RRP: Zburati dupa metoda vaduviei sau natural?

D. Rusu: Si vaduvie si natural. Am un lot de 30 de porumbei de demi-fond si 40 de porumbei de fond care zboara la natural. Porumbeii care merg la viteza si demi-fond zboara dupa metoda vaduviei. Femelele vaduve au fiecare boxa lor, exact ca si masculii. In timpul saptamanii, pentru motivare se folosesc masculii in boxe, timp in care femelele merg la zbor la distante scurte de 5-10-15 km. Sunt lansate iar acasa le asteapta masculii in boxe. Femelele sunt supuse acestei reguli pana ce ajung sa o invete.

 

 

 

 

RRP: Dar considerati ca zborurile de fond si mare fond se zboara mai bine cu porumbeii la natural?

D. Rusu: Personal porumbeii mei au zburat bine la fond si dupa sistemul natural si la vaduvie, numai ca am observat ca la vaduvie un porumbel este foarte greu sa mai prinda tempoul care trebuie dupa a treia saptamana de angajari.

 

 

 

 

RRP: Dupa a cata etapa de zboruri considerati ca un vaduv isi intra in forma?

D. Rusu: Dupa a treia etapa de vaduvie un porumbel trebuie sa intre in forma dupa care acesta are o perioada de crestere de aproximativ 3-5 etape, dupa care urmeaza o scadere de forma.  

RRP: In acest moment folositi anumite trucuri ca sa il readuceti in forma?

D. Rusu: Sunt anumite metode care se folosesc. Dupa perioada de iesire din forma trebuie sa pacalesti porumbelul cumva: printr-o gelozie, folosind alti masculi la femelele lor si vice versa pentru femele.

RRP: Daca la un moment dat simtiti ca un porumbel este iesit din forma, il introduceti totusi la zbor?

D. Rusu: Inainte da, acum nu ii mai introduc. Eu sunt adeptul angajarii in concursuri numai a porumbeilor care sunt in forma. Altfel nu realizezi nimic. Doar ca sa se obtina numeric.

 

Domnul MAFTEI ADRIAN, din Galati, si marea sa dragoste pentru porumbeiScurta prezentare a activitatii columbofile a domnului JOS VERCAMMEN - BelgiaInterviu cu domnul Catalin SANDU - orasul Chitila, judetul Ilfov - partea a 4-aInterviu cu domnul MARIAN JILAVEANU, FRSC Baicoi, judetul Prahova, partea a 2-aInterviu columbofil cu domnul VINTILA DORIN, FCPR Timis - partea a 4-a
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.