Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul Dan RUSU – clubul ASC `AS` Bucuresti - FCPR - partea 1


13:48, Luni, 10.08.2009

Interviu cu domnul Dan RUSU – clubul ASC `AS` Bucuresti - FCPR

- partea 1 -

 

 

 

Domnul Rusu Dan, impreuna cu doua dintre cele mai importante trofee castigate in cariera sa columbofila

 



RRP: Astazi ne aflam in crescatoria domnului Rusu Dan din Bucuresti, un alt olimpic al Romaniei la Dortmund, in Germania, in anul 2009. Buna ziua domnule Rusu. De cand cresteti porumbei?

D. Rusu: Buna ziua. Porumbei cresc din anul 1981, de la varsta de 13 ani, mai exact de 28 de ani.

 

 

 

RRP: Va mai amintiti cu ce porumbei ati inceput?

D. Rusu: Am avut doi porumbei voiajori cumparati din piata de catre mama mea. Dincolo insa de acesti porumbei am achizitionat pasari valoroase de la crescatori importanti din Bucuresti precum Radu Ion, Mihai Popescu, Visalom Constantin, Iordache Lucian pe care eu il consider unul dintre marii artizani ai columbofiliei romanesti, apoi regretatul profesor Sotir Ion etc. Ulterior cu multa munca si pasiune, cu o selectie dura, am inceput sa imi formez o linie proprie de porumbei.

 

O parte dintre porumbeii de matca ai campionului bucurestean

 

 

RRP: Aveti in familie persoane care mai indragesc porumbeii?

D. Rusu: Da, bunicul meu a cultivat mai multe rase de porumbei ornamentali si se pare ca eu am mostenit aceasta pasiune columbofila.

RRP: Cand ati facut primele importuri masive de porumbei pe care sa ii introduceti in linia dvs. de porumbei?

 

 

Crescatoria din cartierul Baneasa

 

 

D. Rusu: Primele mele importuri de porumbei, dar mai reduse, in corelatie cu posibilitatile materiale din acea perioada, au fost facute in anul 1997 (un mascul original de Robert Coehnen care este strabunicul actualilor mei porumbei de baza). Apoi importurile masive le-am facut in anul 2005 beneficiind de ajutorul unui foarte bun prieten columbofil. Este vorba despre domnul Simion Emil si vreau sa va spun ca daca dansul nu mi-ar fi acordat acest mare ajutor nu as fi avut posibilitatea sa achizitionez acesti porumbei pe care ii detin astazi. In acel an am importat porumbei foarte buni de la diverse celebritati columbofile mondiale.

 

 

Un zburator foarte apreciat

 

 

RRP: Acesti porumbei achizitionati i-ati imperecheat intre ei?

D. Rusu: Pentru ca adaptarea noilor porumbei adusi in crescatorie sa fie cat mai rapida si rezultatele sa vina cat mai repede, am infuzat porumbeii importati cu porumbeii mei cei mai buni din crescatorie. Procedand astfel rezultatele la zboruri s-au vazut mult mai repede. De ce procedez astfel? Pentru ca eu raman la convingerea ca porumbeilor importati le trebuie o perioada de aclimatizare de cateva generatii.

 

 

Imagine din compartimentul porumbeilor de zbor

 

 

RRP: Revenind acum putin la importurile pe care le-ati facut in anul 2005, ne puteti oferi mai multe amanunte?

D. Rusu: Da. Vreau sa va spun ca in anul 2005 am mers impreuna cu domnul Simion Emil la Kassel, in Germania, adica in cel mai important loc columbofil de pe mapamond, la care viseaza sa fie prezent orice columbofil din lume. Acest vis mi s-a implinit. Apoi tot impreuna cu prietenul meu Simion Emil am mers la mai multe glorii columbofile mondiale printre care se numara: Louis Van Loon, Van Dyck, Camphuis, Adrianssen, Andreas Drapa, Marcel Sangers, Van Der Pasch, Peter v.d. Merwe, F. Labeeuw. Dupa cum am mai spus, am avut norocul sa merg si sa vad porumbei celebri la ei acasa.

 

 

Porumbei deosebit de valorosi au fost adusi din crescatoria lui Georges Carteus

 

 

RRP: Si ati avut norocul sa va achizitionati si porumbei de la ei?

D. Rusu: Da, de la o parte dintre ei am achizitionat si eu porumbei.

RRP: Din anul 2005 si pana in prezent cati porumbei straini ati introdus in crescatorie?

D. Rusu: Intre anii 2005 si 2007 am introdus in crescatorie in jur de 40 de porumbei. Rezultatele s-au vazut imediat in anul urmator, dar dupa cum am amintit mai sus trebuie foarte multa rabdare cu porumbeii, infuzarea exemplarelor importate in porumbeii de baza din crescatorie care au facut dovada ca sunt si ei niste valori. In 2007, de exemplu, cele mai bune rezultate le-am obtinut cu niste pui reprodusi dintr-un mascul de Labeeuw si o femela de Vandenabeele (pe care am obtinut-o tot de la prietenul meu Simion Emil). Acesti trei pui au obtinut niste rezultate foarte bune la ultimul concurs de la Presov (etapa derby), mai exact toti trei s-au clasat in primii 30 pe masina. A fost un concurs deosebit de greu: in prima zi nu a sosit acasa nici un porumbel, iar a doua zi pasarile au inceput sa apara dupa ora 11.00.

 

 

Pedigreul unui exemplar valoros de Stichelbaut

 

RRP: Ce categorii de zboruri preferati?

D. Rusu: Toate categoriile imi plac, dar prefer cu precadere fondul. Mi se par cele mai palpitante si cele mai grele etape de zbor. Cu toate acestea rezultate bune am inregistrat la toate tipurile de categorii.

RRP: In prezent in ce club columbofil sunteti inscris?

D. Rusu: Sunt inscris la clubul ASC `AS` Bucuresti, un club cu o concurenta puternica, alaturi de columbofili foarte valorosi printre care se numara domnii: Simion Emil, Sandu Catalin, Visalom Constantin, Popescu Petre, Barzoianu Constantin, Zamfir Gheorghe, apoi tandemul Stanescu + Dobre etc.

 

Porumbeii lui Philippe Frederick sunt la loc de cinste in compartimentul de reproductie

 

 

RRP: Ruta de zbor care este? Cum vi se pare?

D. Rusu: Ruta de zbor este pe Ardeal. Parerea mea este ca Ardealul este cea mai dificila ruta de  zbor in comparatie cu zborul pe campie. Din mai multe motive. Unul dintre acestea este acela ca pe campie porumbeii nu intampina obstacole deosebite legate de relief. Apoi la zborurile din Ucraina vanturile bat din spatele porumbelului si in mod direct il ajuta la zbor. Acum dupa ce am zburat pe munte nu as mai zbura niciodata pe campie. Cu toate ca pe campie am zburat aproape 15 ani. Eu cred ca porumbeii adevarati nu sunt pusi in valoare pe ruta de zbor pe campie pentru ca porumbeii se intorc acasa in grupuri foarte mari si nu este nevoie ca porumbelul sa fie foarte valoros pentru a se intoarce intr-un timp bun. Muntele insa iti ofera alte satisfactii, chiar daca pe munte nu exista aceeasi constanta la sosiri.

 

 

 

 

RRP: Considerati ca exista calapoade diferite de porumbei in functie de categoria la care acestia zboara: viteza, demi-fond, fond, maraton?

D. Rusu: Personal cred ca nu exista porumbei de viteza, demi-fond sau fond. Este doar o chestiune de motivatie, apoi de sanatate, hranire, de conditiile pe care i le oferi si de forma porumbelului. Porumbelul de valoare trebuie sa vina de la orice distanta.

 

 

 

RRP: In obtinerea unor rezultate de top in columbofilie ce considerati ca este mai important: valoarea intrinseca a unui porumbel, sau pregatirea pe care i-o ofera crescatorul?

D. Rusu: Personal consider ca atat valoarea porumbelului cat si pregatirea de care acesta beneficiaza sunt importante. Exista o simbioza intre crescatorie, crescator si porumbel. La categoriile I-a si a II-a, respectiv viteza si demi-fond conteaza foarte mult pregatirea care i se acorda porumbelului pentru ca nu distanta iti da valoarea porumbelului. Personal consider ca antrenamentele pe care le faci si pregatirea pe care i-o acorzi porumbelului este foarte importanta. La fond intervine si valoarea porumbelului: atat rezistenta lui fizica cat si valoarea sa in sine. Intr-un sezon competitional in care ajungi sa joci categoria fond mai intervine si oboseala porumbelului. De aici rezulta ca efortul la care porumbelul este supus trebuie foarte bine dozat. Apoi este foarte important sa sti si la ce tip de categorie vrei sa joci si pe ce fel de etape.

 

 

 

 

 

 

 

 

Un loc de top obtinut in cadrul unui concurs dificil de fond

Interviu cu domnul Gheorghe STOICESCU, oras Azuga, FCPR Prahova - partea 1Interviu cu domnul Constantin VISALOM – FCPR Bucuresti - partea a 4-aInterviu cu domnul OVIDIU DIACONU, localitatea Cocorastii Misli, FCPR Prahova - partea a 2-aGeorges si Fabian CARTEUS - Belgia - partea a 2-aInterviu cu domnul Denis SENCIUC – FCPR Piatra Neamt - partea a 2-a


Comentarii

postat la 10:14, Sambata, 29.10.2011 de adryan

bunaziua domnule rusu sunt baiatul din bz care va prins porumbita baltata Si aveti cuvantul meau de onoare ca iam dat drunu

postat la 21:41, Luni, 30.04.2012 de Adry@n

sunt baiatul din bz i amprins un porumb ucrainean
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.