Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul Daniel IVANOV - Campina - FCPR Prahova - partea a 3-a


10:29, Sambata, 01.08.2009

 

Interviu cu domnul Daniel IVANOV din Campina, judetul Prahova- FCPR

- partea a 3-a -

 

 

 

 



 

RRP: Domnule Ivanov considerati ca in Romania exista porumbei voiajori de valoare?

D. Ivanov: Cu siguranta. Din pacate noi romanii nu stim sa ne prezentam in exterior foarte bine porumbeii, nu stim sa le facem publicitatea pe care o merita. Daca ati observat, pe orice site columbofil din Belgia, de exemplu, sunt prezentati tot felul de porumbei care au castigat concursuri din 100 de pasari angajate si de la distante mici incepand cu 100 km. Astfel de porumbei sunt foarte puternic mediatizati la ei. La noi in schimb, zborurile cu porumbei sunt mult mai dure, mult mai complexe decat in strainatate, si in ciuda acestui fapt porumbeii nu beneficiaza de o mediatizare corespunzatoare. In plus in strainatate majoritatea concursurilor columbofile se desfasoara doar pe campie, in conditii de relief si clima mai bune decat in Romania.

 

Incaperile destinate porumbeilor de zbor

 

 

RRP: Si atunci de ce exista pentru multi dintre crescatorii romani acest miraj al porumbeilor straini, belgieni sau olandezi, de exemplu? Considerati ca belgienii si olandezi au metode diferite si mai eficiente de imperechere, selectie, antrenament etc. decat avem noi in Romania?

D. Ivanov: Trebuie sa recunoastem ca toti  porumbeii voiajori care exista in prezent in Romania tot din Belgia si Olanda se trag. Ei au niste metode diferite de imperechere decat ale noastre. Acestia lucreaza foarte mult porumbeii in consangvinitate. Incrucisarea este o metoda foarte buna care da in timp multi campioni, in schimb daca doresti sa iti pastrezi in crescatorie un sange `curat` si o anumita constanta in timp trebuie sa apelezi la consangvinizare.

 

RO-535066-2005Pol Bostyn - zburat Brno + Rosemborok + Ostrava.

Sosit ingherat de fiecare data de la cele trei etape de fond

 

 

RRP: Unui tanar care in acest moment doreste sa se apuce de cultivat porumbei si care va cere cateva sfaturi, ce i-ati spune? Cu ce l-ati sfatui sa inceapa?

D. Ivanov: Columbofilia a ajuns un sport scump si pentru un tanar care acum ia startul pe acest drum si nu are prea multi bani, cel mai bine ar fi sa  porneasca cu porumbei de la un crescator valoros. Cu alte cuvinte sa urmareasca porumbeii si rezultatele unui crescator cu constanta in timp, cu rezultate bune si de la acesta sa isi achizitioneze oua sau pui. Sa inceapa apoi sa zboare puii in toamna, sa ii selecteze serios. Dar sa inceapa cu porumbei de la un crescator care zboara bine si foarte bine. La acest moment daca un tanar columbofil vine si imi solicita sprijinul i-l acord cu cea mai mare placere.

 

RO-628948-2002un mascul deosebit Hector Desmet (de la Andrei Marius) – bun reproducator

 

 

RRP: Ne mentionati cateva lucruri si despre tratamentele efectuate porumbeilor?

D. Ivanov: Porumbeilor le fac doar doua tratamente generale pe an. In timpul sezonului de concursuri le mai administrez porumbeilor de zbor unele produse impotriva trichomonozei, din trei in trei saptamani, precum si de coccidionza, doar daca este cazul. Puii beneficiaza si ei de tratamente generale: de deparazitare, impotriva trichomonozei, coccidiozei, cailor respiratorii si ii mai vaccinez impotriva paramixovirozei. In general urmaresc sa imi tratez porumbeii cat mai putin si pentru aceste tratamente folosesc cu predilectie produse din strainatate. Dintre produsele romanesti mai folosesc `Flagelstop`,, impotriva trichomonozei, `Coccistop` si `Ronidazol`. Eu nu sunt adeptul efectuarii de tratamente pentru porumbei. Doar anul acesta am inceput sa imi mai tratez  porumbei. Timp de 4 ani inainte nu am facut nici un tratament porumbeilor. Ii tineam in conditii cat mai naturale si  sa stiti ca au avut rezultate destul de bune la zboruri. Procedand astfel se creaza o anumita imunizare a porumbeilor.

 

RO-687814-2006femela de Janssen + Kuijpers – locul 13 categoria Tineret UCPR

 

 

RRP: Norocul ce importanta credeti ca are in sportul columbofil? Este o stiinta exacta columbofilia?

D. Ivanov: Norocul are o importanta destul de mare, consider eu, si columbofilia din pacate nu este o stiinta exacta.

 

RO-710410-2008 (Janssen + Kuijpers) 66 puncte la categoria Yearlingi in 2009

 

 

RRP: Dar atunci cand realizati o imperechere, cat intervine stiinta columbofilului si cat norocul?

D. Ivanov: In aceasta etapa intervine si norocul dar si stiinta si priceperea columbofilului. La alegerea partenerilor intr-o pereche de reproductie trebuie urmarita si respectata si o lege a compensatiilor. Trebuie sa stii sa corectezi o pana, un corp la porumbei, un penaj mai sarac etc. Din aceasta cauza eu prefer porumbeii de talii medii spre mici. Am avut ocazia sa imi aduc porumbei sprinteuri in crescatorie, dar nu am facut-o. In primul rand pentru ca nu imi plac si apoi pentru ca nu ar rezista in aceasta zona.

 

RO-710418-2008Vanbruaene + D. Matthijs (6 etape clasate pana la inceputul lunii iulie 2009)

 

 

RRP: Care sunt categoriile de zbor pe care le preferati?

D. Ivanov: Imi plac toate categoriile, poate mai putin viteza, dupa cum v-am spus si putin mai sus. Rezultatele cele mai bune pe care le-am inregistrat pana in acest moment au fost la demi-fond, fond si general.

RRP: Aveti culori preferate la porumbei?

D. Ivanov: Nu. Ma intereseaza doar porumbeii care au valoare si se claseaza cat mai bine, indiferent de culoarea lor.

 

 

RO-861683-2007 femela de Philip Frederick + Stichelbaut

 

 

RRP: Dar in `teoria ochiului` credeti? Ce culori de ochi preferati la porumbei?

D. Ivanov: Nu cred in `teoria ochiului`. In ceea ce priveste culori preferate de ochi, imi place un rosu aprins, un ochi stralucitor si plin de vitalitate. In ceea ce priveste imperecherile, niciodata nu am tinut cont de culorile ochilor a doi porumbei pe care ii pun la pereche.

 

RO-508117Jos Thone – o femela consangvina (prezenta in expo UCPR)

 

 

RRP: Credeti ca exista vreo categorie de concurs care se zboara mai usor sau mai greu? Exista anumite pareri conform carora la zborurile de viteza pregatirea pe care crescatorul o acorda porumbelului este mai importanta decat valoarea intrinseca a pasarii, in schimb la zborurile de fond acest raport se inverseaza.

D. Ivanov: Aici aveti dreptate. De ce spun asta? Pentru ca porumbelul de viteza trebuie sa fie un porumbel mai mare ca si talie, un porumbel cu pene puternice si osatura pe masura, care sa ii  permita sa parcurga distanta de 300 de km de la punctul de lansare pana acasa intr-un timp cat mai scurt. La fond lucrurile stau cu totul altfel pentru ca la aceasta categorie  porumbelul trebuie sa aiba un corp bun, o vointa puternica, o vitalitate deosebita, o anumita `rautate` care nu se descopera nici in ochi.

 

Exemplare deosebite de reproducatori

 

 

RRP: Ati avut in cariera dvs. columbofila porumbei care au zburat bine pe rute diferite?

D. Ivanov: Da. Un exemplu in acest sens este `Campioana` mea care a zburat cu rezultate deosebite si pe Ucraina si pe Turcia.

RRP: Daca v-ati mai naste a doua oara ati mai cultiva porumbei voiajori?

D. Ivanov: Bineinteles.

RRP: Aici punem punct interviului nostru si va multumesc pentru amabilitatea acordarii lui.

D. Ivanov: Cu multa placere.

 

 

Viitorul crescatoriei este pe maini bune

 

 

Interviu cu domnul Marius Tunduc - FCPR - localitatea Grosi - Bihor - partea 1Fratii Janssen din Arendonk - glorii columbofile mondiale - partea 2-aInterviu cu domnul Constantin NEGREA - Bucuresti - FRC - partea 1Crescatoria Gerard Fruitier - Franta - partea a 2-aDomnul MAFTEI ADRIAN, din Galati, si marea sa dragoste pentru porumbei


Comentarii

postat la 23:48, Luni, 03.08.2009 de George V

am vazut ca porumbei din combinatia Iansen cu Cuipers v-a mers bine de tot .e linia de porumbei care se potriveste sau au fost porumbeiii foarte buni ? ?

postat la 00:42, Marti, 04.08.2009 de bogdan

intr-o fotografie mai sus apar 4 porumbei de la matca si cel mai din dreapta e un gut cu inel alb frumos tare .din ce linie e ?scoate pui buni ?

postat la 02:45, Marti, 04.08.2009 de cristi

felicitari pentru porumbei . puii de mai sus din ce linie is ? mai pot fi invatati ?
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.