Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu columbofil cu domnul Marius ANDREI - Vulcana Pandele - Dambovita - partea 1


00:42, Marti, 12.05.2009

Interviu cu domnul Marius ANDREI – localitatea Vulcana Pandele – jud. Dambovita

-         Presedintele Comitetului National Sportiv din cadrul UCP –

-         partea 1 -

 

 

 

 Domnul Marius Andrei in fata crescatoriei



 

 

RRP: Ne aflam in crescatorie la domnul Marius Andrei din localitatea Vulcana Pandele, judetul Dambovita. Ce functie indepliniti in cadrul UCP domnule Andrei? Dar aici, pe plan local, aveti vreo functie in cadrul asociatiei columbofile din Vulcana Pandele?

M. Andrei: Sunt presedintele Comitetului National Sportiv al UCP, dar aici la nivelul asociatiei columbofile din Vulcana Pandele nu sunt implicat. Sunt alti baieti care se ocupa pe plan local ca toate lucrile sa decurga bine.

 

 

Domnul Andrei in sectiunea noua a crescatoriei

 

 

RRP: Cand v-ati apucat de porumbei domnule Andrei, va mai amintiti cu exactitate?

M. Andrei: Porumbei am de mic copil, dar serios de porumbei m-am apucat dupa anul 1983. Incepand cu 1979 am inceput sa zbor porumbeii, apoi a urmat perioada 1980-1982 cand a trebuit sa intrerup putin cu porumbeii pentru ca am efectuat stagiul militar obligatoriu si din 1983 sunt membru columbofil neintrerupt, pana in prezent.

 

 

Vedere cu fatada crescatoriei

 

 

RRP: Crescatoria de porumbei ati avut-o numai aici la casa parinteasca? Va mai amintiti cu ce linii de porumbei ati inceput?

M. Andrei: Da, numai aici am crescut porumbeii. Primii mei porumbei au fost de aici din zona, porumbei autohtoni. Ulterior, adica pana in anii 1980 am mers la domnul Dan Prusu din Constanta care atunci a fost mentorul meu si m-a si ajutat foarte mult in achizitionarea de porumbei de valoare. Pe langa domnul Prusu am mai achizitionat porumbei si de la raposatul Vasile Stanuca. Cam de la acest moment a inceput pentru mine adevarata performanta columbofila. De la alti crescatori din tara nu am prea adus porumbei. Ulterior, dupa Revolutie, adica in perioada anului 1992, am inceput importurile masive de porumbei.

 

 

 

Vedere cu sectiunea noua a crescatoriei

  

 

RRP: Am inteles ca in ultimii ani ati adus in Romania porumbei de la foarte multi crescatori din vestul Europei. De unde aduceti  porumbei cu prioritate?

M. Andrei: Asa este. Aduc porumbei si din Belgia si din Olanda si mai putini am adus din Germania. Imi amintesc ca in anul 1994 am achizitionat un porumbel german pe care l-am achizitionat de la un columbodrom din Targoviste unde am fost noi organizatori. Porumbelul apartinea crescatorului Herbert Kramer care din pacate nu mai este printre noi. La acea vreme domnul Kramer cultiva porumbei din liniile: Janssen, Grondelaers si porumbei de fond pe linia Thomas Peeters si Wan der Wegen. Din Belgia am adus porumbei de la foarte multi crescatori dar aici nu ii voi mentiona decat pe o parte dintre ei: Emiel Denys, Chris Hebberecht, van Winkel (care are porumbei de fond mic), Marc Veschelde, Etienne Devos, toti porumbei de fond. Porumbei de viteza am adus direct de la fratii Janssen, van Loon, Van Dyck, Louis Adrianssen, Meulemans (de la acesta am importat  porumbei si de fond si de viteza), George Carteus, Roger Vereckee, Wan deWegen, Heghedus, Jan Theelen, Van der Pasch, Jac Hendrikx si lista ar putea continua.

 

 

 

Porumbeii de zbor, in primele lor zile de iesit afara in acest sezon

 

 

RRP: Porumbeii pe care ii importati sunt numai pentru necesitatile proprii sau mai si comercializati din ei?

M. Andrei: Sunt si pentru crescatoria mea dar si pentru alti columbofili. In toti acesti ani am avut mai multe combinatii columbofile cu crescatori de top din Romania. Unul dintre acestia este domnul Cosmin Olteanu impreuna cu care am adus multi porumbei in Romania. De regula cand comandam aducem in tara un lot mai mare de porumbei din care ne oprim si noi si am mai si dat.

 

 

 

 

RRP: Ce aduceti cu preponderenta: porumbei maturi sau pui?

M. Andrei: De regula numai porumbei tineri (cred ca in proportie de 90%). Pe de o parte pentru ca sunt si mai accesibili la pret si la vanzare te ajuta. Una este sa cumperi un pui si alta este un porumbel matur. Dar in timp am comandat si urmasi directi din porumbeii campioni ai crescatorilor enumerati mai sus, din liniile lor de varf. Un alt coleg columbofil cu care am mai colaborat pe acest segment al achizitiilor a fost domnul Vasea Mihai.

 

 

 

 

RRP: In aceasta locatie unde detineti porumbeii am inteles ca sunt mai multi crescatori care isi cultiva porumbeii. Este adevarat?

M. Andrei: Da, suntem patru crescatori. In afara de mine mai au porumbei in aceasta locatie domnii Valeri Hamza, presedintele UCP, domnul Noragiu Paul, tot din Targoviste, iar de la Bucuresti domnul Dinca Valeriu. Domnul Dinca detine un lot de matca si un lot de zbor cu care a si zburat in 2008 puii pe numele meu. Probabil ca incepand cu 2009 va zbura porumbeii oficial pe numele dansului.

 

 

Imagine din compartimentul unora dintre reproducatori

 

 

RRP: Aceasta crescatorie din cate compartimente este formata?

M. Andrei: Toata crescatoria este formata din 35 de compartimente care gazduiesc 800 de porumbei. Avem foarte multi porumbei la matca, mai exact 250 de cupluri, iar la zbor avem intre 250 si 300 de porumbei. Toamna, la sfarsitul sezonului de reproductie probabil ca numarul total de porumbei din crescatorie, inclusiv puii scosi in acel an, ajunge la 1200-1300. Dintre acestia noi zburam 300-400, iar 700-800 sunt pentru comercializare.

 

 

 

 

 

RRP: Despre pregatirea porumbeilor dvs. ne puteti oferi cateva amanunte?

M. Andrei: Aceasta crescatorie a noastra este asezata intr-o zona defavorizata unde `bate` mult soimul si totdeauna avem probleme cu eliberarea porumbeilor. De exemplu, pe porumbeii care zboara la maturi dupa ultima etapa de fond, organizata in luna august, ii inchidem si raman inchisi  pana in luna martie-aprilie a anului urmator. Deci suntem foarte defavorizati din acest punct de vedere. La fel procedam si cu puii: dupa ultima etapa de zboruri ii inchidem. Din aceasta cauza porumbeii nostri nu ies afara decat la program.

 

 

 

 

 

 

RRP: Inainte de startul sezonulului de zboruri cu puii si maturii mai organizati cu ei si antrenamente private?

M. Andrei: Da. La maturi nu putem sa facem mai mult de patru-cinci etape de antrenament pentru ca nu ne permite timpul. De regula aceste antrenamente private nu le facem mai departe de 80 de kilometri si mergem cu ei numai pe directia de zbor. Si cu puii procedam identic, doar ca la pui organizam mai multe etape de antrenament privat (7-8). Dupa acestea mergem la etapele de antrenament cu clubul, minim 4 (cam de pe la 30 km pana pe la 80 km).

  

 

 

 

 

RRP: Ruta de zbor a porumbeilor care este?

M. Andrei: Momentan zburam pe o ruta peste munte, in Ardeal, cu iesiri peste granite fie pe Slovacia, fie pe Polonia. Acesta ar fi al doilea an in care zburam maturii pe aceasta ruta. Pana acum zburam pe directia Moldova – Ucraina, dar daca in ultimii 2-3 ani nu s-au mai putut organiza iesiri pe Ucraina am fost obligati sa ne reorientam spre ruta pe munte. Noi suntem situati intr-o zona neechitabila, sa-i spunem, de a juca nordul cu sudul pe Moldova pentru ca suntem la poalele muntelui si cand zburam pe Moldova aveam si o distanta mai mare de parcurs si le oferim si corectie crescatorilor care sunt pozitionati in sudul judetului Dambovita. In aceste conditii rezultatele ar fi compromise pentru noi.

 

  

 

 

 

RRP: Dupa doi ani de zbor pe munte cum vi se pare aceasta ruta in comparatie cu cea de pe Moldova?

M. Andrei: Spunem noi putin mai grea, dar niciodata nu am fost adeptul de a zbura mai greu sau mai usor. Bine si corect este sa zburam echitabil. Asta ne intereseaza: sa aiba sanse egale toti crescatorii. Pentru ca noi ne intindem ca suprafata de la Moroeni (care este situata undeva la 20 km fata de Sinaia) pana la Finta, Ploiesti. Sunt aproximativ o suta si ceva de kilometri pe sosea. Aerian distanta se micsoreaza, dar nu este echitabil. Si suntem si multi crescatori. Fara sa gresesc, cred ca in momentul de fata in judetul Dambovita suntem aproximativ 1000 de crescatori. Noi pe o distanta de aproximativ 20-30 de kilometri, de la Targoviste pana la Fieni, suntem peste 200 de crescatori. In ceea ce priveste directiile de zbor pe care le-am schimbat, vreau sa va spun ca in ultimii trei ani am zburat pe trei directii diferite: acum trei ani am zburat pe Moldova si Ucraina, acum doi ani am zburat Bulgaria, iar anul trecut am zburat peste munte. Aceste schimbari de directie ne-au adus unele pierderi in sensul ca s-au pierdut si porumbei buni si `varfurile` nu au mai dat aceleasi rezultate.

Interviu cu domnul Daniel IVANOV - Campina - FCPR Prahova - partea 1Interviu cu domnul Vasile Muntean - FCPR Sibiu - partea a 2-aInterviu cu domnul Eugen TRIFAN – FCPR Prahova - partea a 3-a Interviu cu domnul COZMA AUREL, din municipiul DROBETA TURNU SEVERIN, membru in cadrul FCPR MEHEDINTIFratii Janssen din Arendonk - glorii columbofile mondiale - partea 1


Comentarii

postat la 16:11, Luni, 11.05.2009 de Tulbita Valentin

Salut domnule Marius Andrei, va felicit pentru cea ce faceti pentru porumbei dvs va doresc mult succes si in acest sezon numai bine multa sanatate va doresc si putere de munca. Site: www.crescatoria-valentin-tulbita.webs.com

postat la 23:45, Miercuri, 13.05.2009 de DINU

felicitari pentru articol si ce ati construit la Vulcana .Si nu sunt membru UCP

postat la 13:52, Luni, 23.01.2012 de lucian tache

Frumoasi porumbei il cunosc pe domnul Marius Andrei are porumbei foarte destepti bafta la zborul puilor in 2012

postat la 15:00, Sambata, 18.02.2012 de sebi

foarte frumosi porumbeii va doresc mult succes in continuare!!\r\n\r\n

postat la 22:40, Joi, 31.05.2012 de valeriu mihai

domnule marius imi puteti da daca va rog\r\nnumarul de tel al domnului porojan vasile?\r\n
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.