Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Cupe-medalii-For-Champions
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Produse columbofile Corabia
Site columbofil www.chinaxinge.com
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Un alt mare dezastru columbofil in tabara FCPR - concursul de maraton de la Koronowo - Polonia


23:59, Luni, 27.06.2011

Bunastarea Animalelor include si Bunastarea Porumbeilor

 

 

Dr Bilius Mircea , medic primar veterinar

Presedinte onorific al Asociatiei Columbofile Suceava

 

 Declaratia Universala privind Bunastarea Animalelor elaborata de catre Societatea Mondiala pentru Protectia Animalelor defineste bunastarea prin: „Gradul in care sunt intrunite la animale cerintele fizice, comportamentale si psihologice. Animalelor si pasarilor dependente de om trebuie sa le fie asigurate apa proaspata si hrana specifica, asigurarea mediului corespunzator (adapostire si odihna), prevenirea ranirilor, diagnosticul si tratamentul bolilor, epuizarea psihica, eliberarea de frica si suferinta mentala, asigurarea spatiului pentru exprimarea comportamentului normal”.

Biosecuritatea este o parte esentila a strategiei UE in materie de sanatate animala. S-a elaborat in acest sens Regulamentul nr 1/2005 al Consiliului UE din 22 decembrie 2004 care prevede protectia animalelor in timpul transportului si al operatiunilor conexe.

In data de 1 ianuarie 2007, Romania s-a integrat in Uniunea Europeana. Legislatia Comunitara fiind obligatorie pentru toate tarile care fac parte din acest organism. Articolul 3 din Regulamentul nr 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 referitoare la conditiile care trebuie respectate pentru transportul animalelor si folosirea in competitie stipuleaza (prezentare sintetica)”

 

 

a. in prealabil au fost luate toate masurile necesare pentru a reduce durata calatoriei si a satisface nevoile animalelor in timpul transportului;

b. animalele se afla intr-o stare buna de sanatate;c. mijlocul de transport proiectat, construit, intretinut, astfel incat sa se evite suferinta si sa se asigure siguranta acestora;

d. personalul insarcinat cu ingrijirea animalelor are competenta necesara si isi indeplineste atributiunile;

e. transportul este efectuat fara intarziere pana la locurile de destinatie, in conditiile de bunastarea animalelor, sunt verificate in mod regulat si mentinute la nivel corespunzator;

f. animalele beneficiaza de suficienta suprafata de pardoseala (boxa) corespunzator calatoriei planificate;

g. la interval de timp corespunzator, animalelor li se asigura apa, hrana, repaos necesar.

 

 

Sunt reglementate o serie de masuri privind controalele ce trebuie efectuate de catre autoritatea competenta la plecare si in orice etapa a unei calatorii de lunga durata. La noi a fost elaborata si aprobata Legea nr. 205 pentru protectia animalelor, conditiile se stabilesc prin ordin de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

In capitolul VII sunt prevazute sanctiuni pentru incalcarea normelor constand din amenzi, amenzi penale, iar altele in functie de gravitatea infractiunilor cu inchisoare de la trei luni la un an.

Regulamentul National pentru practicarea sportului cu porumbeii calatori in Campionatul National F.C.P.R, articolul 7, se specifica: „transportul porumbeilor de la locul de la lansare trebuie sa indeplineasca normele europene pentru transportul pasarilor si animalelor”.

Articolul 23 :

a.- boxele trebuie sa fie prevazute cu sisteme de adapare si alimentare din exterior sau interior.

b.- pentru transportul porumbeilor, Asociatiile trebuie sa faca apel la soferi si columbofili delegati - lansatori cu experienta. Ei vor fi instruiti de organizatori.

 

 

Beneficiem de legi, regulamente pentru practicarea cu corectitudine a sportului columbofil dar in cele ce urmeaza doresc sa va prezint fata nefericita a realitatii, a modului cum s-a organizat primul concurs de Maraton din acest an, concursul de la Koronowo – Polonia, 850 km distanta aeriana, un maraton la limita pentru Asociatia Suceava. Doua centre de ambarcare: la Roman judetul Neamt si Radauti judetul Suceava. Pasarile au fost introduse in custi incepand de miercuri la orele 12, operatiunea terminandu-se la Radauti, miercuri seara, la orele 22. Presedintele comisiei de organizare al concursului a fost dl. Festila Ioan de la Piatra Neamt. S-au imbarcat in doua tiruri plus o remorca tractata de un tir, un numar de 7200 porumbei.

 

Rezultatul concursului, O CATASTROFA!!

 

Dupa sase zile de concurs nu au revenit nici macar 1000 de porumbei. Pierderile se ridica la peste 6000 de porumbei !!! Doresc sa mentionez ca in aceasta prima etapa de Maraton, columbofilii au introdus pasari mature, cu experienta, unii porumbei fiind laureati in Expozitii Nationale sau Judetene. Anterior angajarii in etapa respectiva sucevenii au zburat porumbeii de la Sighetul Marmatii, Prezmyl 2 etape, Garwolin 2 etape - Polonia (ultimele etape peste 550 km fiecare) deci erau pasari pregatite pentru abordarea maratonului. Trebuie sa arat ca aceste pasari au fost ingrijite, hranite, antrenate si introduse in concurs mai multi ani, iar un an calendaristic in columbofilie inseamna 365 zile, necesitand multe sacrificii materiale.

Analizand cauzele catastrofei se evidentiaza o incalcare grava, incompatibila cu principiile de Bunastare al Legislatiei Europene prin Regulamentul Nr 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind Protectia Animalelor pe timpul transportului Legea nr 205 si Ordinul Presedintelui ANSVSA din Romania, si Regulamentul National Sportiv al FCPR.

 

 

Conform RNS al FCPR, dupa finalizarea imbarcarii membrii comisiei de imbarcare au sigilat containerele coborand perdelele de jaluzele. Pana aici toate bune si frumoase! Dar acest transport de la Radauti trebuia insotit de doi delegati, cate unul pe fiecare masina.

Surpriza insa, delegatul Asociatiei Botosani a fost trimis acasa, cu toate ca omul se pregatise sa faca deplasarea fiind anuntat in prealabil. Motivul: economisirea a 150 Euro. In punctul de frontiera Petea, masinile au fost retinute deoarece lipsea al doilea sofer si nu exista licenta de transport. Dupa cateva ore a sosit un sofer de la Arad. Si necazurile au continuat, in frontiera Slovaca tirurile incarcate cu porumbei s-au oprit timp de noua ore, perioada obligatorie pentru odihna soferilor. Porumbeii stationand in aceste containere cu jaluzelele trase, adevarate crematorii fara mijloace suficiente de primenirea aerului. Existau niste ventilatoare simbolice care nu aveau capacitatea sa exhausteze gazele, bioxidul de carbon rezultat din procesul de respiratie al porumbeilor si amoniacul provenit din fermentarea dejectiilor.

Delegatul oficial al transportului, dl Dutu Mihai, vechi membru columbofil al Asociatiei Suceava, insotitor si lansator in numeroase concursuri din localitati poloneze, dandu-si seama de pericolul in care se aflau porumbeii, dupa cum mi-a relatat, reproduc textual ,,gazati ca intr-o cutie de chibrituri'' el a solicitat soferilor sa ridice jaluzelele pentru aerisirea porumbeilor.

Unul din soferi, respectiv fratele domnului Festila, presedintele comisiei de imbarcare, l-a molestat exprimandu-se trivial si neadmitamd ridicarea prelatelor cu jaluzele deoarece trebuiau rupte sigiliile. L-am intrebat pe delegat daca soferii aveau notiuni de columbofilie. Raspunsul a fost: ,,erau buni doar ca sa transporte lemne''. Din vama slovaca masinile s-au abatut de la traseul pe care delegatul Sucevei in acest sezon columbofil il parcursese de mai multe ori efectuand cateva sute de km in plus si bineinteles ore de nenorociri pentru porumbei. Cu aceste containere columbofile ,,moderne'' consecintele s-au vazut anterior. Au reusit sa ajunga la locul de lansare in localitatea Koronowo din Polonia, sambata dimineata la orele 4.

 

 

Porumbeii au fost realmente innadusiti, intoxicati cu CO2 si NH3, supraincalziti de miercuri dupa amiaza, miercuri noaptea, joi ziua si joi noaptea, vineri ziua si vineri noaptea. Koronowo, localitatea de lansare, oras situat intr-o zona depresionara, delegatul polonez a explicat ca nu este o localitate buna pentru lansarea porumbeilor, de regula zona fiind dimineata acoperita cu ceata. La orele 5.30, spune delegatul, „am vrut sa efectuez lansarea dar domnul presedinte Festila mi-a spus s-o fac la 6.30. Informandu-l ca se aduna nori de ploaie, a acceptat sa lansez porumbeii la 6 dimineata. Deci porumbeii au mai stat in aceasta atmosfera inca doua ore”. Normal trebuia ca masinile sa ajunga la locul de lansare vineri seara, porumbeii odihnindu-se, bineinteles, in conditiile primenirii aerului pana sambata dimineata.

Dramele acestui transport nesabuit s-au vazut in momentul eliberarii porumbeilor, actiune facuta in prezenta delegatului asociatiei poloneze, pasari obosite, epuizate fizic si psihic, ametite, o parte dintre ei s-au prabusit in iarba si cu mare dificultate s-au ridicat. Integrarea in stol, orientarea s-a facut pe masura acestui transport nenorocit practic de trei zile si trei nopti cu mentinerea porumbeilor intr-o atmosfera viciata, nociva, incinsa datorita acumularilor de CO2 si NH3. Rezultatul, sau mai bine zis consecinta acestui zbor catastrofal, l-am prezentat anterior si-mi este greu sa-l mai repet. Putinii porumbei sositi la voliere probabil au avut sansa sa nimereasca in niste boxe mai in fata sau in portiuni unde au avut norocul unui oarecare tiraj al aerului pe timpul deplasarii masinilor. Inca un aspect de parca nu era suficienta autogazarea porumbeilor, masina de la Piatra Neamt elibera gazele din teava de esapament direct in containerul cu boxele pasarilor.

Concluzia ce rezulta: pierderea porumbeilor nu se datoreste unor tulburari atmosferice, furtuni, ploi cu gheata, tornade. Ea este consecinta unei organizari defectuase. Au existat probleme majore la care nu s-a reflectat suficient, pe primul plan asigurarea primenirii corespunzatoare a aerului, delegati insuficienti pentru un asa numar de porumbei, lipsa licentei de transport, lipsa celui de al doilea sofer, programarea rutei cu deplasarea cea mai scurta si rapida, administrarea hranei in picioarele porumbeilor, in dejectiile lor.

 

 

Stau si ma intreb: de ce comitetul de conducere al Asociatiei Botosani, Neamt, Iasi, Suceava au ales o ruta necunoscuta, Koronowo, pentru lansarea porumbeilor ?!

Zeci de ani am zburat pe ruta Prezmyl, Lublin, Varsovia, Losice, Suwalki, Elblag, Gdansk, Gdynia, si pasarile soseau bine. Columbofilii din Belgia, Olanda, Germania pastreaza ruta Barcelona, Perpignan, Bordeaux, Souteraine, de zeci de ani!

Consider necesar ca pe viitor, la plecarea masinilor incarcate cu porumbei, sa se intocmeasca un proces verbal cu sarcinile si obligatiilor delegatilor, soferilor, asumate sub semnatura fiecaruia.

In anumite puncte ale traseului pe care va merge masina delegatii insotitori sa aiba obligatia ca sa informeze telefonic organizatorul asupra modului cum decurge deplasarea, neajunsurile cu care se confrunta, starea porumbeilor. Intrucat nu exista responsabilitati scrise, totul ramane o ,,vorba goala'', iar pentru distrugerea porumbeilor nostri cu care am muncit si cheltuit ani de zile nu exista nici o raspundere materiala sau pecuniara. Se practica suspendari ale vinovatilor care peste un an sunt uitate iar munca noastra este risipita.

Sintagma ,,Bunastarea Animalelor'' trebuie inclusa intr-un capitol separat din RNS al FCPR si asemeni Regulamentului nr 1/2005 al Consiliului UE si Legii 205 al ANSVSA sa prevada sanctiuni pecuniare pentru cei care se fac vinovati de asemenea cruzimi si brutalitati pe perioada deplasarii porumbeilor.

Am convingerea ca cei mai tineri vor depasi acest moment nefericit. Mai greu este pentru noi cei in varsta, eu la cei 70 de ani nu-mi mai permit iluziile unei noi suse sau linii de porumbei.

 

 

Pierderea unor porumbei de doi-trei ani inseamna enorm de mult. La mine Timpul are doua dimensiuni: trecut si prezent, viitorul inseama astazi! Sunt constient ca nu-mi mai pot permite iluzii. Desigur exista si la mine candela sperantei, pentru ca numai moartea poate intuneca flacara ei!

Revin la catastrofa noastra, este imperios necesar sa se creioneze masuri si raspunderi concrete, bineinteles nu de tipul ,,Acarul Paun''. Comisia Nationala Sportiva, Comisia de Disciplina, trebuie sa se autosesizeze si sa prevada in Regulamentul National masuri coercitive precise. Trebuie sa existe simtul raspunderii pentru neglijentele comisiei, sa nu ne lamentam, am intalnit columbofili care au facut adevarate stari psihice depresive pentru pierderile suferite.

Porumbelul nostru calator a devenit in climatul bland al volierei un benefic terapeut al constiintelor noastre, macinate zilnic de amenintarea cataclismelor, actelor teroriste, dezastrelor nucleare, razboaielor fratricide etc. Traim astazi intr-o lume tot mai globalizata economico-financiar, amenintata de tot felul de crize, se pune tot mai acut intrebarea: „Omul sau Natura?'', omul care maculeaza, distruge cu buna sau nestiinta mediul inconjurator sau natura care ne suporta tot mai greu. Preocuparea noastra, columbofilia, a devenit un echilibru, un suport al existentei noastre in fata incertitudinilor, a fatalitatii sau apocalipsei. Drumul catre performanta porumbeilor ne polarizeaza gandurile, ne tine departe de lumea dezlantuita si ne face sa uitam amenintarile care ne pandesc la tot pasul.

Am vazut recent imaginea postata pe siteul ,,porumbel.net'' intitulata ,,Hranirea porumbeilor la Koronowo''. Delegatul oficial insotitor al masinilor mi-a spus: „Boabele de porumb le-am dat in custi direct pe pardoseala”. Acestea au fost conditiile. Concluzia: grauntele s-au administrat in dejectiile porumbeilor. Ma mira faptul ca nu s-au prezentat si aparate care sa indice nivelul noxelor acumulate si al temperaturilor din boxele porumbeilor.

Domnilor organizatori, nu va mai straduiti sa ne demonstrati ca porumbeii sunt vinovati de rezultatul concursului. Cunoastem adevarul acestei catastrofe. El nu s-a datorat porumbeilor sau unei calamitati supranaturale imprevizibile. Va rog sa nu ma obligati in calitate de membru al Colegiului Medicilor Veterinari din Suceava si medic primar veterinar sa ma adresez serviciului de sanatate animala din ANSVSA sau DSVSA informandu-i ca nu s-a respectat Legea 205 al ANSVSA si Regulamentul nr 1/2005 al Consilului UE, acte normative obligatorii care privesc Bunastarea Animalelor pe timpul transportului la competitii. Sunt membru columbofil al FCPR din anii 1974-1975 si am ajutat crescatorii de porumbei calatori de pe meleagurile sucevene inca din anii 1970 beneficiind de unele avantaje profesionale. Nutresc speranta ca intelegeti revolta mea!

 

O copie a acestui material am adresat-o Comitetului Director al FCPR.

 

FCPR - UCPR - primul concurs de fond de la Jaroslaw - 8 iunie 2009Sezonul columbofil 2013 in viziunea campionului FCPR, domnul SZABO ZOLTAN - judetul Harghita !Povestea “Stefaniei”, vedeta inaripata a domnului GICA STANCA, FCPR ConstantaStart in forta, la concursurile de fond si maraton, pentru porumbeii campionilor germani Freialdenhofen & FiiiPierderi masive de porumbei la prima etapa de fond organizata de FCPR Bucuresti si Ilfov


Comentarii

postat la 00:11, Marti, 28.06.2011 de Oanta

neste golani nenorociti ca alfel nu poti sa le zici

postat la 00:14, Marti, 28.06.2011 de jianu C .

nu stie dacit sa ia bani la oameni si da conditi da trasport nu sa intereseaza ceai facut ma festila cu porumbei nostri???iar ai festelito ? ?bine ca ai avut grije sa dai porumbei pa mina lu fratitu,acu neai linistit pentu 3- 4 ani ne mai sburam doar gistele pa ulita

postat la 00:18, Marti, 28.06.2011 de stanescu claudiu

bilane asa vrei ma sa ne faci si nouja la berlin???dupa ce ca ne ceri 1 miilion da pasare vrei sa nii gazezi ?!ori trimiti porumbei la berlin cu jafu ala damasina a lu manole ??i sa rupe iar cardanu si i lansezi din livada da la zalau de unde iti p;lace tie ca vine repede spre varbilau

postat la 00:21, Marti, 28.06.2011 de VISAN

ati nenorocit la zboru asta peste sase miii de pasari firati ai necuratului sa fiti.mai aveti ma stare si somn acu? ?mai puteti sa puneti capu pa perna linistiti ? cind stiti pa citi iati adus in sapa da lemn?

postat la 00:23, Marti, 28.06.2011 de TUGUREL

nea COSMINE ce parere ai bre de cea facut nentu BILAN ???iti place cum isi bate joc da porumbei la omeni

postat la 00:26, Marti, 28.06.2011 de schiopu44

vaz ca nea bilan e iar in calduri si sa gudura pe linga dansatoarea aia in loc sai dea un telefon lu festila si sal intrebe da sanatate.nu va faceti grija ca romani e fraieri in continoare si nu va face nimeni nimic.ciocu mic si hai sa mergem pa burta in continoare.ca la noi la varbilau

postat la 00:28, Marti, 28.06.2011 de istrate cornel

asa be trebe ma daca sintem prosti si nu zicem nimic in loc sai lom da beregata.Casanova asta da bilan sia facut ditamai casa pa bani la prosti si acum da bairam cu negrese

postat la 00:31, Marti, 28.06.2011 de zoican aurel

TUNDUCULE TU CIND AI PROGRAMAT MA DEZASTRU PENTU ANU ASTA ???NE MAI IERTI O ETAPA SAU DOUA SAU NE IEI MAUL ACU????????

postat la 00:35, Marti, 28.06.2011 de Mateescu Ghe

stati ba linistiti ca avem si noi unu meserias la bucuresti,unu ca;re ne toaca porumbei marunt marunt si la vremea astea nea lasat deja fara porumbei ;il cheama LIVIU PIRVULESCU ; asta e OMU ORCHESTRA in fcpr;e si sofer si delegat si lansator le face pe toate la fel de prost

postat la 00:39, Marti, 28.06.2011 de turcu

nea Festila trebe sa recunosc ca de data asta tia iesit foarte bine. chiar daca vroiai sa omori mai multi nici ca sa putea.acu ai luat banii,ii pui la banca sa scoti dobinda din ei si noi mergem linistiti la culcare ori ne loam concediu pin la anu

postat la 00:48, Marti, 28.06.2011 de pravat-666

bilane citi bani tiai propus ma sa stringi din derbi la berlin???tiai facut si tu niste calcule ???la 1 milion pa bucata inseama ca la o mie da bucati ai strins 1 miliard , la 2000 bucati ai bagat in buzunar 2 miliarde si in mormint sute de columbofili \'fraieri care te crede om corect si vine siisi zboara pasarile la tine !;nu stie ca tu ai in cap decit malai si iar malai ca sa ti negresele pa genunchi

postat la 00:53, Marti, 28.06.2011 de Nick

domnu Bilius sint alaturi de dvs si va inteleg perfect amaraciunea ; pacat insa ca nu putem indrepta in nici un fel lucrurile , nu avem cum sa scapam de leprele astea \\ar trebui sa ii dati in judecata ca sa se invete minte

postat la 02:24, Marti, 28.06.2011 de Ilie Calin

Dezastru, atat pot sa spun! Pacat - munca, sperante,iluzii.. Greu cand cineva isi bate joc de munca depusa ani de zile!

postat la 20:55, Marti, 28.06.2011 de cristian

mi se scoala paru-n cap cand aud asa ceva,sincer imi pare rau de prietenii columbofili de peste munti ,eu sunt din ardeal dar sincer nu as vrea sa mi se intample asa ceva,cred ca mi-a pierit cheful de berlin...pacat ca se3 intampla asa ceva in loc sa progresam sa mergem inainte sa progresam cu logistica necesara concursurilor columbofile de genul maratonului altii nu se gandesc numa la castig...rusine sa le fie organizatorilor!p.s. ASTEPTAM SANCTIUNI!!!!

postat la 21:11, Marti, 28.06.2011 de cristian

sincer ii compatimesc pe prietenii columbofili de peste munti eu sunt din ardeal si inca o data imi pare rau ce am auzit ,cred ca mi-a pierit cheful de Berlin .pacat ca unii nu se gandesc sa investeasca in logistica destinata transportului de porumbei mai ales la maraton...daca a mers asa in urma cu 20 de ani de ce nu ar merge si acum...,,mai bine bagam si anu asta banii in bunzunar ca doar sunt destiu prosti care sa ne dea,,...cam asa stau lucrurile la noi din pacate.Daca lucrurile sunt asa evidente poate auzim de niste SANCTIUNI...ar mai indulci atmosfera in randul columbofililor afectati...inca o data imi pare rau ce am auzit!!!!

postat la 22:04, Marti, 28.06.2011 de Alin Ionescu

Ardetear focul de tescoava batrina , Bilane te visai cu negresa in pat , tu iesti prea futacios si lu fitu ii face altii prin cluburi mangealic la cur.Trage tare Bilanele , nu fi prost baga doua Berlinuri pe an , ia mahmudelele si porumbeii ce vrea domnul.De cind ai venit tu lesinatule la putere ai imprasriat mucegaiul in intreaga federatie,toti vor bani si pierderi de porumbei sa nu mai faca toate etapele si sa ramina cu cascavalul.Pa iei si pe mama lor Bilenele in curind iti iei valiza din Fagaras si nici covrigii lui Olteanu nu ai sa ii vinzi , conasulstie de ce iesti in stare si nu te va primi , ai fi in stare daca ai putea sa furi si gaura la covrigi.

postat la 22:07, Marti, 28.06.2011 de dorobat

nea florine multa lume te crede prost da matale nu esti chiar asa...,faci cum faci si in fiecare an ne prostesti ba cu un maraton de belea , ba cu un derbi de pui toamna si ne iei banii ;nu platesti la stat nici un impozit si iti mai constuiesti un etaj la vila; asta da...viata da somer

postat la 22:19, Marti, 28.06.2011 de Vali Pralea

In ultimi trei ani , in special la etapele de maraton am asistat le 3 catastrofe . Nici pana acum si nici de acum incolo , nimeni nu a patit si nici nu va pati ceva atata timp cat la mijloc sunt interese . De cand s-au schimbat si impus zone ( in speta cele de maraton) , in Moldova am avut parte numai de dezastre . Oare cate catastrofe sa mai intampinam , cati ani de munca sa mai stricam , cati bani , timp , nervi , etc . pana vom lua o hotarare si o decizie asupra acestei ” REGIONALIZARI ” a etapelor de maraton . Acest hobby il facem cu banii nostri si nu vad normal ca cineva sa ma oblige sa zbor intr-o grupare anume . Cred ca este timpul sa luam atitudine si sa incetam bataia asta de joc care continua de ceva ani .

postat la 22:22, Marti, 28.06.2011 de chivulescu doru

domnule Pralea aveti perfecta dreptate in cele ce spuneti.pacat insa ca nimeni nu ne aude strigatul de durere si toti isi bat joc de noi .la anul o sa vedeti ca vom avea parte tot de asemenea dezastre.asa suntem noi romanii : rabdatori cu hotii si pungasii , cu aia care nu au nici o treaba cu pasiunea columbofila . nui intereseaza decit BANUL

postat la 22:25, Marti, 28.06.2011 de ALBU - 99

lu domn BILAN cred cai place mai mult sa bage bani la chilotzii negreselor decit sa organizeze concursuri reusite cu porumbei ,;asa se intampla cand teai spurcat la bani si te uiti de sus la prostiii de columbofili care cotizeaza pentu tine

postat la 22:34, Marti, 28.06.2011 de nicu axi

columbofilia se face cu bani si OAMENI,nu cu personaje precum bilanolteanuraduparvulescu

postat la 22:35, Marti, 28.06.2011 de Covecean

domnu bilius ati ramas unu dintre putini columbofili din romania care are in continoare coloana vertebrala si are curajul sa sesizeze nereguli si abuzuri ale mafiotilor din conducerea federatiei n oastre \"FELICITARI \"

postat la 22:51, Marti, 28.06.2011 de sandu pal

e mare adevar si dreptate in articolu lu domnu bilius pt ca nici la n oi la club nu sa strins pina acu mai mult de 20 de pasari

postat la 23:05, Marti, 28.06.2011 de Tudorache

io cred ca nu ne mai facem bine pai nu vedeti ca in Romania toti ageamiii se pricep la porumbei ?> exact ca si la fotbal

postat la 01:15, Miercuri, 29.06.2011 de ovi27

neste golani ordinari bilan si gasca lui d e hoti

postat la 22:41, Miercuri, 29.06.2011 de alex p.

pacat de acei porumbei,dar nu inteleg dc toti il injurati pe bilan? nu a organizat el nimic.presedintii asociatiilor vinovati.

postat la 22:55, Miercuri, 29.06.2011 de roberto

bilane bilane mare pisicher mai esti . acu vaz ca ii amagesti pa oameni cu maratonu asta de la berlin , le iei o gramada de bani si sa vezi pierderi masive de porumbei ce vor avea loc ;sa vezi ce o sa te mai injure lumea dupa ce o sa si lase acolo cei mai buni campioni

postat la 23:03, Miercuri, 29.06.2011 de Cristinel

alexule tu intro mica masura ai drepatate cind zici ca bilan nu a organizat in mod direct concursu catastrofa din Moldova . da el e totusi presedintele FCPR si io unul as vrea sa il vad (macaar o data la 10 ani ) ca ia si el o pozitie si ii sanctioneaza pa vinovati . daca il auzi pe festila el zice ca organizarea a fost perfecta si totusi porumbeiii nu se puteau ridica din iarba cind au fost lansatzi ;,,atit erau de gazati -asta cum tio explici ???cine le mai da inapoi la amaritii aia porumbeii perduti? nici bilan si nici festila . bilan asta sta ca un magraon cu capu in nisip si nu stie decit sa insface bani si sa se uite dupa femei . lai vazut tu vrodata sa aiva o pozitie sa zica si el ceva ??/asta nu e in stare de nimic . e doar o PAPUSA GONFLABILA , O MARIONETA IN MINA LU COZMIN . FACE ALA CE VREA DIN EL. cred ca face si pipi pa el cind il supara

postat la 23:08, Miercuri, 29.06.2011 de cantaragiu PAUL

ba pestele dela cap sempute voi nu stiati?o sa vedeti voi bulea de concurs la berlin . va pacaleste astia cu mare maraton national si vedeti voi pierderi. a lu tunduc o sasi bage singur porumbei intr -o boxa si tot no sai vina .sboru asta de la berlin e facut doar pentru aia din vestu tarii !de ce nu face un maraton dasta internationl si din ucraina ???

postat la 23:35, Miercuri, 29.06.2011 de ionita florin

cind vad cit de prosti sintem pentru ca an de an ne dam pasarile pe mina la niste ageamii si samsari care in realitate nu vor decit banii nostri imi vine sa ma las d e porumbei

postat la 11:41, Joi, 30.06.2011 de alex p.

k.poate e adv cristinel.dar dc membrii asociatiilor continua sa-si aleaga aceeasi reprezentanti?nu mai sunt persoane capabile?

postat la 20:36, Joi, 30.06.2011 de nicu axi

va ordon treceti Berlinul , spuse Antonscu sapai stim cam se sfarsi

postat la 00:11, Vineri, 01.07.2011 de andreescu razvan

dragi columbofili cind mai aveti astfel de cazuri grave de lansari de porumbei va rog sa le aduceti la cunostinta ca numai asa putem sa indreptam lucrurile

postat la 00:14, Vineri, 01.07.2011 de Mandroiu

bilane mai bine te insurai cu negresa aia pe unde ai intalnito si ne lasai in pace ;ea balerina ,tu am inteles ca ai cantat pe la nunti in tinerete ,ce mai,va potriveati.nu stiam ca ai fost si lautar in tinerete .de curand am aflat....ai cantat la vrun instrument sau erai solist vocal???

postat la 12:12, Vineri, 01.07.2011 de robert

Oricum ma astept sa nu fie postat comentul meu, dar macar poate va mustra putin constiinta, daca mai aveti vreun pic...

postat la 20:10, Vineri, 01.07.2011 de Stefan.

Aveti dreptate Dl Pralea Vali! dar asta este. Totul e facut intre ei si peste tot va exista interese. Si ma enerveaza faptul ca nimeni nu ea o atitudine(cand se intalnesc 2-3 columbofili \"vai sa vezi cei fac lu ala\" si cand ajung la filiala stau ca niste pisicute cu coada intre picioare) pai asa vor ei sa se faca dreptate??!!.... si sa va spun drept daca spui ceva unui om care detine o functie in asociatie te da afara ,de ce?? pt ca ii spui adevaru si asta il doare. La fel cum spunea un columbofil din Neamt porumbeii in ultimii 3 ani nu mai sunt porumbei de curse ci porumbei care sau format special pentru a abura pe catastrofe. Asteptam sa fie dati afara cei care au gresit in acest zbor, pt ca daca te duci si spui ceva la filiala ce nu le comvine lor te da afara.

postat la 00:57, Duminica, 03.07.2011 de olarean

nea BIlane team vazut in seara asta cu interviul pe care i lai dat la pretenul matale,golanu de Tunduc: trebuie sa recunosc ca nam avut rabdare sa te ascult pin la capat ca debitai numa prosti si apoi am vazut ca ai albit de tot.ai grija la femei pe viitor ca ramai si fara de par in cap

postat la 01:04, Duminica, 03.07.2011 de Mugurel CORBU

ba asta al lui bilan ai inceput sa simti ca iti fuge rau pamintu de sub picioare si ai inceput sa dai interviuri sa convingi oameni sa nu plece de la prahova????sa sti ca e prea tirziu si toata lumea stie ce iti poate pielea

postat la 23:07, Marti, 05.07.2011 de Dragnea

bilane vad ca ai inceput sa postezi peste tot ca organizezi un super maraton la berlin si sa te lauzi cu asta ca a saptea minune a lumii.sfatu meu e so iei mai usurel ca vor fi atat de multe pierderi incit oamenii te vor alerga cu pietre pe strada ca leai nenorocit si porumbeii si leai loat si banii

postat la 00:30, Marti, 19.07.2011 de dinu dan

bilane , ce-ti mai plac femeile ! trebuia sa te faci giggolo !
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.