Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Cupe-medalii-For-Champions
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Produse columbofile Corabia
Site-ul columbofil EBPigeon.com
Site columbofil www.chinaxinge.com
FarmaVet - produse de uz zooveterinar si ptr porumbei
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Crescatoria TITA - ANDU
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV
Dr Adrian Colniceanu produse columbofile

Crescatorul - o problema de probabilitate


17:17, Marti, 21.10.2008 

Crescatorul – o problema de probabilitate
 
 
          Nici un sistem de cultivare a porumbeilor cunoscut pana acum nu poate oferi garantia obtinerii unui campion. Legile de baza ale naturii sunt astfel elaborate incat face acest lucru imposibil chiar daca si pe hartie se inventeaza un sistem de crestere care pare sa ofere sansa obtinerii de campioni. Nici un crescator nu poate spune cu certitudine ca: `Eu voi imperechea acest mascul cu aceasta femela iar puii lor vor fi campioni`, sau `puii lor vor mosteni caracteristicile ereditare care ii va face sa ajunga campioni fiind crescuti si antrenati ideal`. Legile naturii sunt astfel facute incat cel mai iscusit crescator poate spune cel mult: `daca imperechez in acest mod porumbeii, vor creste probabilitatile ca puii dintr-un campion potential sa se nasca`.
 
 
 
 
                   Imperecheati porumbeii, nu pedigreele
 
 
          Dintre doi porumbei frati, unul poate fi un super-porumbel, altul poate dezamagi. Aceste calitati difera de la porumbel la porumbel. Nu exista doi porumbei identici si fiecare dintre ei isi transmit in mod diferit caracterele catre urmasi. In cazul in care exista posibilitatea testarii unui numar suficient de pui dintr-o pereche pentru a va da seama care calitati de-ale parintilor sunt transmise puilor, atunci pedigreul porumbelului poate fi distrus, pentru ca isi pierde orice valoare. In actuala practica de imperechere folosita, arareori se poate determina cu precizie care insusiri se transmit cu acuratete de la parinti la pui. In acest caz, anumiti factori cum ar fi de exemplu pedigreele, stramosii, linia capata o importanta semnificativa pentru ca ofera posibilitatea aproximarii calitatilor unui individ care potential se asteapta a fi transmise. Un porumbel poate transmite urmasilor sai numai calitatile mostenite de la stramosii sai. Cresterea cu succes devine un proces de selectare a parintilor pe baza aproximarii calitatilor pe care acestia le pot transmite.
 
 
                  
Similitudinile si diferentele
 
 
          Toti membrii (toate exemplarele) unei rase, specii sunt asemanatoare in ceea ce priveste factorii de baza care-i identifica ca apartinand respectivei rase, specii; dar toate exemplarele difera in mii de moduri din punct de vedere fizic si mental. Diferentele de aspect se gasesc intre toti membrii fiecarei rase de animale, pasari si plante. Tot aici observam efectele a doua mari si de baza legi ale naturii: ereditatea - o forta care are tendinta de a face ca toti indivizii unei rase sau specii sa fie asemanatori si variatia - o forta care face ca toti indivizii sa fie diferiti.
          Puterea ereditatii nu este absoluta. Fiecare porumbel calator are propria sa individualitate. Ereditatea este o forta care pastreaza rasele, speciile si familiile impreuna. Variatia aduce schimbarea. Astfel, variatia este o prima conditie a progresului si, mai degraba decat ereditatea, deschide calea unei imbunatatiri. Intr-un proces bun de crestere, ereditatea tinde sa faca totul bun.
          In final, prezentam un program de baza in cresterea porumbeilor:
          Crescatorul trebuie sa selecteze o familie de baza sau porumbei cultivati atent si care au obtinut succese in sensul in care asteptam si noi sa obtinem de la ei. El ar trebui sa-si limiteze activitatea exclusiv la aceasta familie, astfel incat sa poata reproduce cat mai multi pui in fiecare an si care sa poata fi apoi foarte bine antrenati si testati la zbor; selectionatii apoi foarte bine si opriti-i pe cei mai buni. Crescatorul ar trebui apoi sa imperecheze in mod inrudit cativa indivizi care reprezinta pasarile de top pe care le-a obtinut, sa le testeze puii, in aceeasi maniera in fiecare an. Imperecherile trebuie facute fara a lua in seama un anumit grad de rudenie care exista intre ei; exceptie cazul in care trebuie acordata atentie evitarii folosirii unui grad foarte mare de consangvinitate. Aceasta consangvinizare foarte apropiata se foloseste doar daca exista motive foarte serioase si bine stiute.
 

Crescatorul - o problema de probabilitateO problema din ce în ce mai mare - articol de Ad Schaerlaeckens
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2019 RRP. Toate drepturile rezervate.