Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Povestea lui Karel Meulemans - partea 1


22:56, Duminica, 12.10.2008



 

 
Povestea lui Karel Meulemans
 
 
- De ce este numele lui Meulemans atat de popular?
- De ce sunt pasarile sale sunt atat de scumpe ?
- Ma gandesc ca el a fost un vanzator şi nu un cursier, care este in realitate adevarul ?
- Care este originea pasarilor sale?

Foarte multe intrebari ca cele de mai sus mi-au fost puse in timp de catre columbofili din lumea intreaga. Din fericire pentru mine am un raspuns pentru aceste intrebari deoarece Meulemans locuieşte in Arendonk, acelasi oraşel mic in care locuiesc alti crescatori faimosi cu renume mondial, este vorba despre fraţii Janssen. Nu cred ca exagerez cu nimic atunci cand spun ca şi cel mai mic columbofil din cea mai izolata zona a lumii a luat la cunoştinţa despre cuvantul `Arendonk`. Şi Arendonk este la doar cateva minute de mers cu masina de locuinta mea. Este motivul pentru care il cunosc destul de bine pe Meulemans, pasarile şi rezultatele sale.

Pe scurt, pot sa va spun ca Meulemans datoreaza faima sa la 2 porumbei: este vorba despre porumbeii care au format cuplul sau de baza. Aceasta pereche de porumbei este considerata de foarte multi columbofili de pe intreg mapamondul ca fiind cea mai mare pereche de reproducatori, pe distanta de demifond, din toate timpurile. Cand scrii despre Meulemans, in mod obligatoriu trebuie sa scrii si despre porumbeii din cuplul sau de baza. Pentru aceasta va trebui sa fac o incursiune inapoi in istorie.
 
`Cuplul de baza`


Masculul din cuplul de baza
Era in anul 1961 cand Karel Meulemans şi tatal sau, Jan, au mers sa cumpere porumbei de la Jos van den Bosch care locuia in oraşelul Berlaar. Ceea ce majoritatea oamenilor nu ştiu este ca acest Jos van den Bosch a fost columbofilul de la care legendarul Huyskens van Riel şi prietenul sau Rene Stijnen au cumparat mai multe oua. Puii care au eclozat au devenit ulterior temelia faimoasei rase Huyskens van Riel. Acesta a fost o adevarata teroare pentru columbofilii belgieni la puţin timp dupa al doilea razboi mondial. La inceput el distrugea acesta castiga tot in cursele pe distanţa scurte. Cand nimeni nu a mai avut curajul sa concureze impotriva sa, acesta a inceput sa concureze la demifond. Dar si la aceasta categorie a obtinut succese fantastice impreuna cu partenerul sau van Riel, care locuia la doar caţiva kilometri departare de oraşul Antwerpen. Şi la aceasta categorie nimeni nu indraznea sa parieze impotriva lor, asa ca nu au avut de ales si au trebuit sa se inscrie in cursele nationale de fond. Dar si aici aceiasi poveste.

Rezultatele extraordinare ale porumbeilor sai au fost obtinute inclusiv in cursele de la Barcelona (1100 km). Dupa cum am menţionat mai sus, Huyskens van Riel a obtinut aceste rezultate deosebite cu descendenţi ai porumbeilor luaţi de la Jos van den Bosch. In continuare vom vedea ca si in pasarile fraţilor Janssen se gaseste sange din linia Jos van den Bosch!!!

Doi dintre porumbeii originali Jos van den Bosch cumparaţi de catre Meulemans erau un fiu al aşa numitului `Vurige van 58` şi o femela de culoare ciocolatie cu pete albe. Aceasta femela a fost sora buna cu `Princess din 56` a lui Jos van den Bosch. `Vurige` şi `Princess` au fost doua dintre cele mai bune pasari ale lui Jos van den Bosch. Şi acum urmeaza o informatie importanta: femela ciocolatie (sora lui `Princess`) pe care Meulemans a cumparat-o de la Jos van den Bosch a devenit mama porumbelului B-67-6729926, un mascul inchis la culoare, botezat ulterior `Oude Jos van den Bosch`, masculul cuplului de baza al lui Meulemans.
Penajul mamei lui `Oude van den Bosch` era o culoare ruginie şi aceasta culoare s-a transmis inclusiv la mulţi porumbei Meulemans de astazi. Dar pentru a dansa un tango este nevoie de doi parteneri. Un cuplu trebuie sa aiba un mascul şi o femela. Sa vorbim deci despre femela din `cuplul de baza`.
 


Femela din cuplul de baza
Originea femelei cuplului care este considerat `cel mai bun cuplu de reproducţie dintotdeauna` este dintr-o rasa misterioasa. Ceea ce trebuie sa ştim este ca in anii `60 Karel Meulemans a format un tandem cu Adriaan Wouters. In concursuri Wouters a fost intotdeauna un `Superman` şi un mare concurent al fraţilor Janssen. Cand Wouters şi Meulemans au devenit parteneri, Wouters a adus o femela albastra (pe B-66-61222023) pentru a o imperechea cu `Oude van den Bosch`. Aceasta femela este numita `femela Janssen`, deşi Adriaan Wouters şi fraţii Janssen nu erau buni prieteni. Acesta este deci motivul pentru care Adriaan Woutern nu a luat niciodata porumbei direct de la fraţii Janssen. De fapt originea acestei `femele Janssen` este necunoscuta. Singurul care cunoaşte raspunsul este d-l Wouters insuşi, dar d-l Wouters este mort. Acesta intotdeauna vorbea despre `femela Janssen` a sa dar nimic mai mult. Oamenii adesea spun ca `frumuseţea nu inseamna nimic` şi poate ca acesta este adevarul. Eu insumi am tinut in mana aceasta femela şi pot sa va asigur ca a fost unul din cei mai frumoşi porumbei pe care i-am vazut vreodata. Exista mai multe zvonuri despre originea `femelei Janssen`. Wouters spunea ca o are de la un columbofil din oraşul Mol. Acesta avea porumbei de la un columbofil din oraşul Reusel care detinea porumbei Klak, dar Klak nu a avut in voliera sa decat porumbei de la fraţii Janssen.

Interesant
Intotdeauna fraţii Janssen au afirmat ca singurul porumbel importat cu succes in crescatoria lor a fost aşa numitul `Halve Fabry,`  B-60-1000863. `Halve Fabry` este strastrabunicul faimosului porumbel `Oude Merkx`, B-67-6282031 şi `Oude Merkx` este tatal lui `019` şi al lui `Jonge Merkx`.
Fraţii Janssen l-au luat pe `Halve Fabry` de la d-l Fabry care l-a reprodus dintr-o pasare Janssen şi o femela a sa, B-59-1005026 pe care Fabry o avea de la …… Jos van den Bosch. Aceasta era o fiica a lui `Young Princess` (`Prinţesa tanara`) B-57-6327828 şi `Young Princess` era o fiica a lui `Princess din 56` a lui Jos van den Bosch. `Princess din 56` era o sora a mamei lui `Oude van den Bosch` al lui Karel Meulemans. Va puteţi imagina aceasta? Faimoşii porumbei Janssen sunt rude cu faimoşii porumbei Meulemans. Legatura este `Prinţesa`, un porumbel al lui Jos van den Bosch care de asemenea i-a furnizat lui Huyskens van Riel `echipa de vis` dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Deci:
- Janssen şi Meulemans locuiesc amandoi in Arendonk
- Janssen şi Meulemans au amandoi o pasare miraculoasa numita `Merkx`
- Amandoua aceste pasari miraculoase sunt descendente ale lui `Princess` a lui Jos van den Bosch. Sangele lui `Princess` nu este numai in `Merkx` si `019` ai lui Janssen.
- `Halve Fabry` pe care l-am menţionat anterior este tatal minunatei pasari `Oude Witoger`, B-65-6371172, care a caştigat 15 premii 1 şi este tatal lui `Oude Raket`, etc.

 

Informaţii suplimentare
Cum am menţionat anterior, Meulemans şi Wouters au devenit parteneri in anii `60.
Meulemans a fost reproducatorul de porumbei, iar Wouters competitorul. Wouters a murit in anul 1975 şi va vine sa credeţi sau nu, in aceeaşi zi porumbelul `Merkx`, cel mai bun zburator al tandemului a murit in voliera. Acest `Merkx` a fost un fiu al cuplului de baza, s-a nascut in anul 1969 şi a caştigat nu mai puţin de 21 de ori locul 1.

In acea perioada, fiul lui Wouters, Frans Marien, a intrat si el in lumea sportului columbofil. Cand Wouters a murit a aparut o problema. Porumbeii din lotul de zbor aparţinand acestuia si deveniţi ulterior reproducatori se gaseau in voliera Meulemans. Ceea ce trebuia sa se intample s-a intamplat: s-a format un nou parteneriat intre Meulemans si Marien. Deci totul ramasese ca in trecut, numai numele tandemului s-a schimbat.

Intre timp faima puilor cuplului de baza s-a raspandit ca un foc salbatic in intreaga lume. Si cu urmaşi ai acestei perechi columbofili precum Hermes şi Ritz din Germania, Geerts şi Verbruggen din Belgia au obţinut succese deosebite.

In acele zile un lucru inspaimantator s-a intamplat: Frans Marien, deşi era o persoana tanara, s-a sinucis şi Meulemans a ramas singur din nou. Dupa multe dispute in ceea ce priveste proprietatea asupra pasarilor s-a luat o decizie dura: ca acestea sa fie vandute la licitatie. Acest lucru s-a intamplat in anul 1980 şi de la aceasta licitaţie Meulemans şi-a recumparat favoriţii: pe `Kadet`, `Prins`, `Schoon Donker` şi `Bonte`. Pentru ei a trebuit sa plateasca o mare suma de bani, adica pentru propriile sale pasari, dar el nu a regretat niciodata acest lucru. Dintre toti `Kadet` a devenit un reproducator excepţional. Cand `Kadet` a fost furat (in luna ianuarie 1986) l-a lasat pe sarmanul Meulemans total demoralizat, dar in ciuda acestui necaz Meulemans a continuat sa obtina succese cu descendenţi ai lui `Kadet`.
 


La aceeaşi licitaţie, din 1980, Gommaire Verbruggen l-a cumparat pe `Witneus` pentru o suma foarte mare de bani, dupa o `batalie` cu milionarul german Hermes. Urmaşii lui `Witneus` aveau sa-l faca faimos pe Verbruggen.

Hermes deja intrase in posesia fratelui sau, `Piet`, care a produs zburatori de prima mana. Si `Witneus` şi `Piet` erau descendenţi directi din cuplul de baza.

In cadrul aceleiaşi licitaţii, d-l van Berendonk a cumparat un porumbel numit `78.000`. Caţiva ani mai tarziu van Berendonk a caştigat concursul National de la Bourges, in Belgia, impotriva a aproximativ 70.000 pasari cu un descendent al acestui porumbel.

Aş putea sa menţionez numele a foarte multi columbofili care au fost invingatori cu descendenţi ai cuplului de baza, dar pentru asta ar trebui sa scriu cateva pagini.

Lista de referinţa
Voi incheia acest articol cu o prezentare a puilor `cuplului de baza`. Lucru interesant este ca urmasii cuplului de baza au toate felurile de culori. Motivul acestui rezultat se gaseste in culoarea speciala a mamei lui `Oude van den Bosch`, dupa cum am menţionat mai sus:

- `Merkx`, B-69-6653841, caştigator a 21 de premii 1 şi declarat porumbelul AS Naţional al Belgiei in anul 1974;
- `Kadet`, B-72-611169, a castigat ca yearling 6 premii intai şi a fost furat in 1986. In anul 1980 William Geerts a obţinut o femela albastra din `Kadet`.
Doi descendenţi au devenit pasari prezente in Olimpiada;
- `Witneus 73`, B-73-6261175.
Porumbel achiziţionat de catre Verbruggen, a fost un reproducator senzaţional in volierele acestuia;
- `Junior`, B-70-6070880;
- `Piet`, B-76-6371884. A fost achiziţionat de catre germanul Raymund Hermes;
- `Benjamin`, B-79-6752570;
- `Blauwe Witpen`, B-73-6261170 – albastru cu pene albe;
- `Prins`, B-76-6260346;
- `78.000`, B-77-6793014, a fost achiziţionat de catre W van Berendonk. `78.000` a fost bunicul locului 1 naţional Bourges, intr-o cursa in care au fost angajate in jur de 70.000 de porumbei;
- `Donkere`, B-80-6754674 – mascul gut;
- `Schoon Donker`, B-73-6261056 – femela guta;
- `Liebling`, B-78-6250000 – femela solzata.

Şi lista poate continua.
 


In concluzie
Numele Meulemans va fi amintit atata timp cat sportul columbofil va exista.
In prezent, Meulemans (care a fost un simplu fermier) s-a retras şi concureaza in tandem cu fiul sau in tandemul `Meulemans-Damen`. Meulemans a fost omul care s-a ocupat de reproductia porumbeilor şi partenerii sai Wouters şi Marien au fost zburatorii, cum mereu s-a spus. Si acest lucru este adevarat. Meulemans nu a fost un cursier foarte bun (cu succese) in trecut. Au fost insa urmaşii porumbeilor lui in alte voliere cei care i-au adus faima.
Acesta si-a dat seama ca incrucişarea diferitelor linii de sange este drumul spre succes. Prin urmare, a importat alte pasari, le-a incrucişat cu ale sale şi a devenit Campion Naţional in Belgia, la categoria fond, in 1999.

Eronat
Va rog sa nu credeţi ca acest articol este unul in care fac publicitate pentru pasarile lui Meulemans. Este doar un omagiu pentru al sau `Cuplu de baza`, cel mai bun cuplu de reproducţie din istorie. Meulemans este un nume mare şi are porumbei buni. Dar invingatorii lui din prezent sunt produşi ai `altui sange` pe care el l-a importat. Aşa cum am menţionat anterior, crescatorii din SUA şi din Est (Taiwan, Japonia), iubesc familia si pasarile care sunt rude. Cel mai bun cuplu de reproducţie din istorie `Oude van den Bosch` şi `Janssenhen` a fost obtinut dintr-o incrucişare. Şi majoritatea senzaţionalilor invingatori şi ai porumbeilor AŞI care sunt descendenţi din acest cuplu au fost şi ei incrucişaţi.
 


Intr-un articolul anterior am spus : `nume mare` nu inseamna neaparat pasari de calitate.
Meulemans este o excepţie de la regula. El este un nume mare, a avut pasari de calitate in trecut mulţumita acestui `cuplu de aur`. De fapt el a devenit acum un bun zburator datorita faptului ca a fost atat de deştept sa incrucişeze descendenţi ai acestei minunate perechi cu alt sange.
 

de Ad Schaerlaeckens






Jos Vercammen, aducatorul de profit al belgienilor - partea a 3-aCursa de la Barcelona - de Ad Schaerlaeckens - partea 1Jaap Van Alphen - Olanda - Total Breeding Station - partea 1Piet de Weerd - Istoria personalitatilor legendare din sportul columbofil mondial - partea a 3-aVizita domnului Sorin Florea la campionul belgian Marc De Cock, nov. 2012 - partea 1
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.