Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Liviu Husneac - un impatimit si un crescator fidel al rasei Cattrysse


12:45, Sambata, 04.10.2008

 

LIVIU HUŞNEAC
un împătimit şi un crescător fidel al rasei Cattrysse
 
 
L-am cunoscut pe Liviu Huşneac în anul 1998 când, începători fiind în concursurile cu porumbei, şi dorind să achiziţionăm porumbei dintr-o linie pură şi consacrată am mers cu fratele şi tatăl meu la el pentru a vedea şi achiziţiona o pereche de porumbei din rasa pe care o cultiva de peste 15 ani, rasa Cattrysse. Am rămas plăcut impresionat de porumbeii săi dar şi de omul, Liviu Huşneac, o adevărată enciclopedie a sportului columbofil.
Cunoştinţele sale vaste în ce priveşte sportul columbofil, dragostea şi pasiunea cu care vorbea despre porumbeii săi m-au făcut să-mi pară rău că nu l-am cunoscut mai devreme pe acest om. Practicând sportul columbofil pe vremea când columbofilia adevărată la noi în ţară era doar în fază embrionară fiind doar o noţiune şi nu un fapt (în comparaţie cu Belgia, Olanda, etc.) îl putem numi pe Liviu Huşneac pe bună dreptate, veteran al sportului columbofil. Apreciat de unii, privit cu invidie de alţii (pentru că aşa-i în lumea columbofilă) Liviu Huşneac încearcă să pună bazele unei crescătorii la Dorohoi, crescătorie bazată pe vechea rasă de porumbei Cattrysse.
În martie 1972 Liviu Huşneac intră în posesia unei reviste, ``Le Pigeon Voiageur de France`` din 25 ianuarie 1972 în care jurnalistul Gamo scrie un articol intitulat ``Istoria rasei Cattrysse de la Oscar şi Gerard Cattrysse la Maurice Beuselinck din Moere Belgia``. Lecturând acest articol care la acea vreme avea o valoare deosebită, ţinând cont de accesul limitat la informaţie, Liviu Huşneac pune bazele teoretice spre visul său din acel moment, porumbeii Cattrysse. La vremea aceea în ţara noastră nu existau porumbei din rasa Cattrysse dar speranţa domnului Liviu Huşneac de a intra în posesia unor porumbei din această rasă apare în anul 1975 când renumitul crescător Abraham E. din Cluj importă 6 porumbei de linie pură Cattrysse direct de la Beuselink-Cattrysse din Moere, Belgia (`Tomi`, `Mihai`, `Vlady`, `Alice`, `Vali` şi `Jiji`) iar în anul 1976 importă tot din aceiaşi rasă, doi porumbei de la Csönge Béla – Ungaria (`Victor` şi `Gabi`).
În anul 1978 se mai importă 4 porumbei de origine Cattrysse, 3 bucăţi de la Jules Galles şi 1 bucată direct de la Beuselinck. Această achiziţie a fost făcută de către Creţulescu C. din Bucureşti. Aflând de importurile făcute de aceşti doi crescători menţionaţi mai sus domnul Liviu Huşneac se hotărăşte să achiziţioneze şi el de la aceşti crescători câteva exemplare din această rasă. Astfel în anul 1983 cumpără o porumbiţă de la Abraham din Cluj. În anul 1983 cumpără de la Vasile Stănucă din Tulcea 3 femele, iar de la Creţulescu C. din Bucureşti cumpără în acelaşi an un porumbel de Cattrysse original cumpărat de acesta de la Jules Galles, iar în anul 1984 cumpără şi o femelă originală Cattrysse tot de la Creţulescu, provenind de la Beuselinck-Cattrysse via Jules Galles. Seria achiziţiilor continuă şi în anul 1986 cumpără de la Creţulescu C un fiu de original iar în anul 1987 cumpără pe sora acestuia tot de la acelaşi crescător.
În anul 1989 cumpără doi porumbei de la Vasile Stănucă –Tulcea, porumbei care proveneau de la Abraham. În anul 1991 cumpără un porumbel de la Rudolf Paul –Cluj, porumbel care provenea tot de la Abraham, iar în anul 1992 Rudolf Paul cumpără de la Liviu Huşneac un fiu de originali.
În încheiere aş dori să menţionez câţiva crescători care au avut rezultate notabile cu porumbeii achiziţionaţi de la Liviu Huşneac, atât în linie pură cât şi în încrucişare cum ar fi: Ing. Luca Sorin-Dorohoi, fraţii Ciobanu-Horlăceni, Cososchi Mihai-Bucureşti, Prisacaru Vasile-Botoşani, Sava Dorel – Iaşi, Cazaciuc Alin – Botoşani, Ştefan Ioan - Dorohoi şi mulţi alţii. Continuatorul muncii domnului Liviu Huşneac în ce priveşte creşterea şi selecţia porumbeilor Cattrysse este dr. vet. Pavaleanu Marius din localitatea Ciocile, jud. Brăila, tel. 0722.293.049, (originar din loc. Ibăneşti, jud. Botoşani) care la ora actuală deţine în jur de 60 porumbei în linie pură Cattrysse (conform pedigreelor), el începând această activitatea având un respect deosebit pentru această rasă, după ce dl. Huşneac Liviu nu a mai putut creşte aceşti porumbei din cauza vârstei şi a problemelor de sănătate.
Închei această scurtă prezentare sau mai bine zis o creionare a activităţii columbofile de mai bine de 30 de ani a domnului Liviu Huşneac mulţumindu-i pentru activitatea sa şi aportul adus în selectarea şi perpetuarea rasei Cattrysse în Dorohoi.
 
 
                                                                           Claudiu Păvăleanu
                                                                          
Dorohoi 2007

 

 

Liviu Husneac, alaturi de prietenul sau Claudiu Pavaleanu

Articol despre porumbeii fratilor Cattrysse - partea a 2-a - autor GamoCrescatoria in luna octombrieCrescatoria in luna ianuarieOlandezul Pieter Veenstra, cel mai bun crescator WHZB in 2009Crescatoria Tita + Andu, UCPR Voinesti, judetul Dambovita


Comentarii

postat la 23:10, Luni, 06.10.2008 de Marius

Niste fotografii frumoase cu porumbeii pe care ii creste domnul Husneac nu aveti ?

postat la 08:59, Vineri, 10.10.2008 de george

Frumos articol . Felicitari autorului si domnului Husneac pentru pasiune si munca depusa !
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.