Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ati participat in anul 2020 pe columbodroame? Si daca da, cu ce rezultate?
Foarte bune
Bune
Satisfacatoare
Nu am participat

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Freialdenhofen & Sohne
Columbodromul international BRASOV

Maratonul puilor de la Elblag - articol de dr. Mircea Bilius


11:00, Miercuri, 12.09.2012ASOCIATIA SUCEAVA SI BOTOSANI, LEAGANUL INITIATIVELOR COLUMBOFILE ,,MARATONUL PUILOR DE LA ELBLAG-POLONIA''

 

 

Dr. Mircea Bilius,

Presedinte onorific Asociatia Suceava

 

 

 

 

De cateva zile toamna ,,zana melopeelor'', isi premeneste vesmintele. Verdelui crud ii prefera tonurile calde aramii.

Astazi 8 septembrie 2012 este programata etapa Elblag-Polonia, puisorii apartin Asociatiilor Moldovene si Bucovinene din Suceava, Botosani, Iasi si Piatra Neamt. Conform RNS concursul se incadreaza in categoria Maraton, asociatiile aflandu-se la peste 800 km distante aeriene.

Cerul este acoperit de o patura cu nori albi sidefii care se rostogolesc alene dinspre nord. Zambetul razelor senine de soare nu se arata peste gradinile inmiresmate de parfumul frunzelor care se vestejesc. Chiar daca conditiile atmosferice nu sunt idilice zborului, cer senin de peruzea si vant din spate sa multumim celui de Sus pentru ca ele nu sunt potrivnice, asa cum s-a intamplat la zborul de la fond din 30 august a.c., de la Losice cu o zi torida, caniculara si vand puternic din fata. Puisorii sositi nici acum dupa ce au trecut 10 zile nu s-au refacut fiind tristi, lipsiti de apetitul zborului.

Seara zilei de 8 septembrie 2012 are darul sa implineasca visele, nazuintele iubitorilor de porumbei calatori care si-au inscris participarea in prestigiosul concurs.

Performanta columbofililor a asezat pe pidestalul prestatiilor in acest sport ale inimilor, o noua si impozanta realizare, succesul zborului puilor in primul concurs de Maraton, zborul de la Elblag.

Neastamparul din sufletele participantilor nu putea fi evaluat decat de simtamintele noastre. Atunci cand mantia noptii lungi de toamna se asterne cu vrednicie peste lumina zilei inchizand geana orizonturilor, asemeni unui paraias limpede care sursura melodios strecurandu-se printre asperitatile defileului de stanci, muzicalitatea inegalabila a fluturarii aripilor puisorilor s-a auzit deasupra volierelor inducand in sufletele obosite de asteptari o emulatie pentru care nu exista simboluri, acuarele sau termene de comparatie.

Columbofilii moldoveni si bucovineni scriu o noua pagina de istorie, cu toate ca ,,rugul sceptismului este alimentat de multi inchizitori malefici''. De fapt s-a nascut o noua istorie, ea nu reprezinta aleea neteda, infrumusetata de corole florale parfumate. Faptele istorice se realizeaza cu mari eforturi si sacrificii. Nu doresc sa adancesc, exemplific doar cu Continentul American, el nu s-a descoperit prin satelit... dar sa nu folosesc comparatii deplasate. Consider ca atunci cand te apleci asupra unei activitati a carei finalitate este o realizare cu adevarat emblematica nu merita sa primesti oprobiul celor care poate nu sunt de acord cu ea. Desigur buzele unor columbofili murmura cu cinism cuvantul,,sacrificiu''

 

Sa fim cerebrali, cresterea porumbeilor si practica sportului columbofil implica foarte multe renuntari pe care pasiunea si rutina ne face sa nu le mai simtim. Sincer, ganditi-va la cheltuielile si frustarile facute in decursul anilor. Eu din ianuarie 1982 nu am mai petrecut in sezonul estival nici un concediu impreuna cu familia si nu pentru ca nu-mi permiteam financiar. Mereu am fost preocupat sa organizez concursuri si sa pregatesc porumbeii. Pe Litoralul nostru am ajuns abia dupa 23 de ani cu ocazia Expozitiei Nationale de la Constanta din anul 2005. Intr-o seara din acel decembrie insetat de amintirile cromaticei inefabile a rasaritului de luna si murmurul valurilor m-am indreptat spre faleza. Dar, de aceasta data m-a intampinat o priveliste rece, intunecata, rascolita de viscol. La scurt timp ,,melancolia'' mi-a fost spulberata fiind inconjurat de catre o haita agresiva de caini hamesiti de foame. Cu mare dificultate am scapat nevatamat refugiindu-ma in hotel. Amintirile s-au petrecut in negura anilor la fel ca si anii tineretii mele.

 

Sa nu va mai retin cu lectura randurilor, si sa va prezint o sinteza a concursului puilor la Maraton.

 

Porumbeii angajati 426, columbofili participanti 54, porumbei clasati 85.

Columbofilii si puii sositi in prima zi de concurs:

 

LOCUL 1. Hosbota Toader seria porumbelului 203866;

LOCUL 2. Lazar T. Ionel -//- -//- 226636;

LOCUL 3. Tugui Petrica -//- -//- 201008;

locul 4. Iureti Relu -//- -//- 4039;

locul 5. Iureti Relu -//- -//- 4048;

locul 6. Iureti Relu -//- -//- 1158;

locul 7. Iureti Relu -//- -//- 4037;

locul 8. Ianos Ciprian -//- -//- 222227;

locul 9. Iureti Relu -//- -//- 4037;

locul 10. Ungureanu C.a.+Bozu -//- 838205;

locul 11. Hojbota Toader -//- -//- 202939;

locul 12. Hantari Mircea -//- -//- 203292;

locul 13. Maftean Ioan -//- -//- 833004;

locul 14. Bilius + Bucaciuc -//- -//- 218036;

 

 

La categoria pe crescatori au realizat norma un numar de 25 membrii. Ordinea crescatorilor in functie de punctajele realizate de primii doi pui este urmatoarea: Hojbota Toader, Ianos Ciprian, Agusetoaie Ionut; Ungureanu C.a.+Bozu, Hantari Mircea, Iureti Relu, Feraru Gheorghe, Ciobanu Bogdan, Maftean Ioan, Tugui Petrica, Tertes Mihai+Rodica, Strugariu Valentin, Lazar T.Ionel, Tanase Daniel, Bocanet Catalin. Turcanu Mihai, Vizitiu Gheorghita, Ciobanu Ilie, Fam. Farcasel, Fratii Morosanu, Gagea Ionut+Ionela, Asmarandei Florentin, Pintili Stefan, Andreica+Adam.

 

 

Cei mai multi porumbei clasati din lotul angajat in concurs apartin columbofililor: Iureti Relu 10, Ciobanu Bogdan 9, Ungureanu C.a +Bozu 5.

Desigilarea s-a efectuat luni 10 septembrie orele 18,oo. S-au estimat cca 250 pui sositi la momentul respectiv. Cifrele sunt graitoare si putem declara initiativa Maratonului puilor din 8 septembrie ca fiind o reusita.

Succesele columbofililor acestor meleaguri cu zborurile puilor la categoria Fond in periaoda anilor 2008-2011, reusita Maratonului din 2012, confirma potentialul genetic valoros si principiile sanatoase de practicarea columbofiliei in tinuturile moldovene si bucovinene. Noua nu ne place sa privim in curtea altora, ne bucuram pentru realizarile lor. Fiecare asociatie sau zona columbofila isi are eroii si vedetele lor. Este o obidienta ca noi sa le denaturam sau sa le persiflam.

Grandoarea columbofililor consta in lupta neincetata si puterea de a se autodepasi pe sine insasi. Principalele atribute sunt: seriozitatea, respectul, intelegerea si colaborarea dintre noi. Sacrificiile noastre sa ne conduca catre rasplata performantelor. Suntem ca o familie unita mereu prin tesatura practicilor columbofile.

Organizatorii primului concurs de Maraton al puilor adreseaza felicitari si intreaga admiratie tuturor participantilor. Sunt convins ca invingatori nu se vor zgarci si isi vor impartasi experientele. Au ce sa va spuna.

In calitate de presedinte onorific al Asociatiei Columbofile Suceava, imi permit sa adresez cele mai calduroase gratulatii organizatorilor concursului columbofil din 8 septembrie 2012 de la Elblag-Polonia. Ei au demonstrat ca stralucirea porumbeilor nu se va stinge niciodata.

Cinste lor!

 

 

 

Campionul Ionut TANASA - Stejarul columbofil de la Falticeni - autor prof. Dr. Mircea BiliusArticol in presa despre religia si templul columbofil al familiei Moldovan - FCPR Cluj NapocaConcursul International de la Berlin confirma valoarea porumbeilor la categoria Maraton din SV si BT - Dr. Mircea BiliusIRI si MONI - un excelent articol columbofil scris de catre domnul dr. MIRCEA BILIUSSe poate si in Romania !!!! - un scurt si interesant articol columbofil scris de catre dna LAURA TANASOIU !


Comentarii

postat la 11:22, Miercuri, 12.09.2012 de tipter FLORIN

excelent articol . FELICITARI !

postat la 19:20, Miercuri, 12.09.2012 de Ianos Ciprian

Domnule Bilius sunteti nemaipomenit,pt. frumusetea articolelor dv. nu o sa va putem multumii indeajuns. Felicitari pt. performanta porumbelului dv. care a reusit sa vina in prima zi,si inca la ce ora,dar dv. sunteti obisnuit cu asemenea surprize nocturne,chiar si la ore mai tarzii.

postat la 20:22, Miercuri, 12.09.2012 de dan_tgv

Felicitari initiatorilor si participantilor!Intr-adevar, ati scris o noua pagina de istorie columbofila romaneasca!\r\nFelicitari pentru articol, domnule doctor!Inca o oda inchinata sportului columbofil.. Cu respect, Andrei_Targoviste

postat la 21:22, Miercuri, 12.09.2012 de I Walk Alone

Va multumim domnule doctor pentru acest articol...\r\n\r\nMereu veti ramane in inimile si sufletele noastre datorita frumusetii cu care relatati aceste reusite in plan columbofil.\r\n\r\nFelicitari dumneavoastra cat si staff-ului organizatoric!!\r\n\r\nAs dori sa va adresez o intrebare:porumbelul dumneavoastra constatat la ora 23:47 a sosit atunci sau atunci l-ati gasit?Multumesc!\r\n\r\ncu stima si respect,un tanar columbofil bucovinean

postat la 11:46, Vineri, 14.09.2012 de CEZAR UNGUREANU

Felicitari inca o data tuturor celor care au participat la acest maraton, in special colegilor de la Suceava, care au reusit performanta de a constata un pui in prima zi de la Elblag.\r\nMultumim domnule doctor Bilius pentru aceste randuri frumoase.\r\nSperam ca ultima etapa de maraton-pui sa fie una reusita si sa avem sosiri la fel de bune.\r\nTandemul UNGUREANU C.A.+ BOZU va ureaza mult succes tuturor.

postat la 22:42, Vineri, 14.09.2012 de Petrisor

Singura solutie pentru un concurs corect v-o dau eu. Schimbati in ziua imbarcarii senzorii la toti acesti mari maratonisti la pui si veti vedea adeavaratele sosiri. Se poate foarte simplu folosind cativa senzori noi si sistemul de club. Nu e interzis de RNS. La Iureti acasa a fost comisia in ziua sosirilor miraculoase si a vazut niste porumbei care daca le dadeai drumul mai zburau vreo doua ore in jurul crescatoriei. Nu tu uzura, nu tu odihna dupa o etapa de maraton de 860 km. Deci??? Daca s-ar proceda astfel, adica sa se schimbe senzorii in ziua imbarcarii ati vedea adevarata valoare a acestor pui. pana atunci cumparati iluzii de la acesti mari maratonisti de pui. Le spun unora ca ulciorul nu merge de multe ori la apa. Nici marelui campion national Berentian nu i-a mers decat un an. Apoi a cazut. Hotul este prins intotdeauna. Cine crede ca nu se inseala. Nu poti vinde iluzii cu 4 pui in cateva secunde las nici un fraier din Roamnia. Dar cum Romania este plina de fraieri intotdeasuna se gaseste cate unul cu tolba plina care sa cumpere minciunile unor mareti columbofili ai maratonului romanesc. Din partea mea…rusine!! Il atentionez pe acesta cale pe dl. Hintari presedintele asociatiei noaste Suceava sa nu se faca de ras si sa procedeze intocmai schimband senzorii sau sa puna control pe ceas mecanic. Altfel vom fi de rasul curcilor cu campioni la maraton pui. Mare atentie!

postat la 22:45, Duminica, 16.09.2012 de vali.

frumoasa initiativa si reusitele puilor sositi de la acest concurs dar ar fi si mai frumos si sunt curios care vor fi reusitele acestor 14 pui si in urmatorii trei ani la fond si maraton si as vrea sa vad adevarata clasa a columbofililor alaturi de porumbei lor care acum ca pui au realizat aceasta performanta.Nu sunt un mare columbofil ,dar as vrea sa vad palmaresul acestor 14 pui si rezultatele lor puse pe hartie timp de trei ani.
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.