Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Domnii Gigi Dobrei si Florin Potra - doi columbofili de origine romana cu rezultate excelente in campionatul SUA


23:01, Joi, 17.05.2012



Doi crescători promiţători: George Dobre şi Florin Potra

 

Autor: Ski Grabanski

 

 

În cele ce urmează, aş dori să vă prezint doi crescători, cu care sunt şi coleg în cadrul clubului unde concurez: Greater Seattle Club.

 

Pentru început, vi-l prezint pe George Dobre (Crescătoria Delta Dunării). George s-a născut în România, într-un orăşel din apropiere de Bucureşti. George ne-a împărtăşit şi câteva lucruri despre România. Ţara are cam aceeaşi suprafaţă ca statul Oregon, având 21 milioane de locuitori şi 14.000 membri columbofili. În ce-l priveşte pe George, primii porumbei i-a primit de la un coleg de clasă, la vârsta de 9 ani. Până să ajungă în Statele Unite, n-a concurat niciodată la nivel înalt. A absolvit Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere şi a lucrat în domeniul geneticii forestiere în ultimii 7 ani petrecuţi în ţară, înainte să se mute în Seattle în 1995. Pe soţia sa, Nelly, româncă şi ea, a cunoscut-o în USA, în 2001.

 

Până să-l întâlnească pe Marian Maricuţu în 2007, membru al clubului Sno King Club, George n-a ştiut că sportul columbofil se practică şi în USA. Marian a fost cel care l-a reintrodus în lumea porumbeilor voiajori, dăruindu-i câteva perechi de reproducători.    

 

În 2007, George s-a înscris în cadrul Greater Seattle Club şi de atunci este membru activ, zburând şi cu maturii, şi cu puii. Primul loc 1 câştigat de George a fost abia în 2011, în cadrul unei etape de zbor cu puii. Adesea i-am spus lui George că prima victorie e cea mai grea de obţinut, apoi lucrurile devin un pic mai uşoare.

 

Cred că George a pus la suflet această afirmaţie. Prima victorie a obţinut-o în prima etapă a sezonului de zbor cu puii, de la 190 km. Nu numai că a câştigat locul 1 pe club, dar a obţinut rezultate de top pe întreaga lansare. Săptămâna următoare, a obţinut locurile 1 şi 2 pe club de la 240 km, respectiv locurile 6 şi 7 pe lansare. În cadrul etapei a cincia, tot de la 190 km, a reeditat performanţa, obţinând locurile 1 şi 2 pe club, 7 şi 8 pe lansare. Când i-am spus lui George că prima victorie e cea mai grea iar a doua e mai uşoară, nu m-am aşteptat la un asemenea deznodământ. La nivel de club, George a obţinut locul 3 Average Speed (Cea mai bună viteză medie), locul 4 Champion Loft (Crescător), locul 6 Master Loft (AS Crescător) şi locul 8 Champion Bird (Viteză pui).

 

Sistemul de zbor practicat a fost cel al lui Alex Bieche aplicat puilor, cu mici variaţii, prima şi a doua serie de pui fiind zburate la natural. În două dintre cele 3 curse câştigate, George a aplicat sistemul Bieche.

 

Baza coloniei lui George sunt porumbei Serge van Elsaker, achiziţionati de la Bruce Gordon, membru Top Gun Club, apoi Jan Aarden, Janssen (de la fraţii Janssen) şi Topo. Din spusele lui George, reproducţia timpurie nu dă rezultate prea bune la el în crescătorie din pricina slujbei pe care o are şi a pierderilor masive cauzate de răpitoare. George lucrează în construcţii.

 

Să vă povestesc o mică întâmplare despre George. Primăvara trecută, la o şedinţă de club, căutam nişte soluţii pentru a strânge bani pentru club. George a sugerat să organizăm un fel de mini-târg cu vânzare în incinta garajului său. Acţiunea a fost un mare succes. Cred că George şi-a ratat cariera, trebuia să lucreze în vânzări. Evenimentul a fost planificat să se desfăşoare pe durata a două zile, însă George s-a descurcat atât de bine încât totul s-a vândut în prima zi. Am fost prezent acolo împreună cu soţia mea, Eileen, ca să dăm o mână de ajutor, însă George m-a făcut să scot bani din buzunar şi să cumpăr câte ceva. Cred că am cumpărat înapoi nişte lucruri pe care eu şi Eileen le donasem. Nici acum nu-mi dau seama cum a reuşit să mă convingă să cumpăr acele obiecte. Doresc să le mulţumesc pe această cale lui Nelly, Florin Potra, Ric Arisolla şi Jack Ibuki pentru ajutorul acordat la organizarea acelui eveniment.     

 

George, felicitări pentru sezonul excelent!!!


Faceţi cunoştinţă acum cu Florin Potra, tot din România. Florin a venit în Statele Unite în 2000. Pe soţia sa, Lilly, a cunoscut-o în România, unde au lucrat împreună. Sunt căsătoriţi de 10 ani şi au două fetiţe de 7 ani şi 10 luni.

 

De mic copil, Florin a fost atras de toate speciile de păsări. La 10 ani, prindea canari şi cintezoi. Habar n-avea dacă era legal ce făcea, dar la 10 nici nu prea îi păsa. Însă marea lui dragoste au fost porumbeii. A avut mai multe rase: Kingi, Rolleri, Tippleri şi bineînţeles voiajori. În România, Florin n-a zburat niciodată într-un cadru organizat.

 

Florin a devenit membru al clubului nostru în 2009. Când s-a înscris, nu avea nici porumbei, nici crescătorie. A vizitat mai mulţi colegi de club pentru a vedea cum şi-au construit adăposturile. Odată ce s-a hotărât asupra unui anumit model, şi-a ridicat un amplasament foarte frumos. A luat legătura cu Dorel Borlovan, deţinătorul unei staţiuni de reproducţie, International Breeding Station din California, interesându-se de câţiva reproducători. Imediat după ce s-au cunoscut, între ei s-a legat o prietenie frumoasă. Toţi reproducătorii lui Florin sunt păsări pe care Dorel i le-a ales. Principalele suşe pe care le deţine sunt Janssen şi Jan Aarden. Aceste familii au fost importate din Europa de către Dorel. Provin din porumbei Pollin, Groenen şi Aarden de la Piet Lazeroms.

 

Primul sezon competiţional al lui Florin a fost în 2012, cu puii, câştigând ultima etapă a campionatului. Sunt mândru să spun că acel porumbel care i-a adus locul 1 provine de la mine. În timpul acelui sezon cu puii, Florin mi-a spus că a devenit dependent de concursurile cu porumbei, că-i visează şi noaptea şi gândul îi stă numai la ei în timpul zilei.

 

Apoi a urmat sezonul 2011 cu maturii şi zborurile de toamnă cu puii. Încă de la început, Florin s-a dovedit un adversar de care trebuia să ţii seama în fiecare week-end. În continuare vă prezentăm rezultatele lui Florin. Reţineţi că se află abia la al doilea sezon cu puii şi la primul cu maturii.

 

Etapa 1, 170 km, cursa A: locurile 11, 12 şi 14. Cursa B: locurile 7, 9 şi 10;

Etapa 2, 240 km, cursa A: locurile 4, 5, 6, 9, 10 şi 11. Cursa B: locurile 1, 4, 9, 10 şi 15 (locurile 6 şi 11 pe lansare)

Etapa 3, 270 km, cursa A: locurile 7, 8, 9, 10, şi 12. Cursa B: locul 5;

Etapa 4, 370 km, cursa A: locurile 1, 2, 3, 4, 5, 6, 11 şi 14 (locurile 1, 4, 5, 9, 11 şi 14 pe lansare). Cura B: locurile 4, 7, 8 şi 12.

Etapa 5, 370 km, cursa A: locurile 8, 9 şi 12. Cursa B: locurile 5, 6, 7, 8 şi 11.    

Şi aşa mai departe.

Loc 1 Crescător, Loc 1 Cea mai bună viteză medie, Loc 2 AS Crescător, Locurile 2, 3, 4 şi 7 Porumbel.

Un sezon cu maturii extraordinar pentru orice crescător, nu numai pentru un debutant.

 

După sezonul de zbor cu puii, Florin a obţinut următoarele titluri: Loc 1 Crescător, Loc 2 AS Crescător şi Locurile 2, 5, 6 şi 7 Viteză pui.

 

Când l-am întrebat pe Florin ce sistem de zbor practică, mi-a spus că la pui aplică sistemului iluminatului, iar la maturi „un fel de văduvie, cred”. Florin e de părere că menţinerea păsărilor sănătoase, hrănirea lor corectă şi păsările de calitate sunt aspecte foarte importante. Îi place să petreacă mult timp observându-şi porumbeii de la distanţă. Vrea să vadă cum se comportă când nu e nimeni în preajma lor. Din punctul lui de vedere, poţi învăţa multe făcând acest lucru. Astfel îţi poţi da seama dacă păsările se simt bine, un aspect esenţial în alcătuirea echipei.

 

Pe această cale, doreşte să-i mulţumească lui Dorel şi lui Tim Wogoman (coleg de club) pentru tot ajutorul şi sfaturile primite şi, nu în ultimul rând, pentru reproducătorii oferiţi.

 

Orice club ar fi mândru să-i aibă ca membri pe aceşti doi columbofili. Ambii muncesc din greu şi fac tot posibilul să ajute clubul şi sunt printre primii care se oferă voluntari atunci când este nevoie. Sunt doi oameni pe cinste şi este o plăcere să concurezi împotriva lor.     

 

Sursa: Racing Pigeon Digest, 15 aprilie 2012

 

Traducere: Andrei – Silviu Oprea       

Date despre originea porumbeilor voiajori si culturile de baza ale unor celebritati columbofileCele 10 porunci in columbofilie ! - articol de Laura TanasoiuBelgia - campionatul mondial 2007 - Nevele - partea 1<Tatal porumbeilor> Alexandru Dinicu e unul dintre cei mai apreciati si experimentati columbofili romani10 sfaturi pentru columbofilii care lucreaza - propuse de doamna LAURA TANASOIU
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.