Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Performanta columbofila la nivelul asociatiilor columbofile sucevene - Dr. Mircea Bilius


23:39, Joi, 21.10.2010



 

PERFORMANTA COLUMBOFILA – UN REZULTAT AL UNITATII

ASOCIATIILOR SUCEVENE SUB EGIDA  FCPR

                                                                                        

                                                                                                         Dr. Bilius Mircea,

                                                                 presedinte onorific  Asociatia Columbofila Suceava

 

 

 

In numarul 1 al revistei '' Columbofilia Romana” evidentiam hotararea asociatiilor sucevene de a se uni in vederea optimizarii performantelor sportive. Presedintii celor doua mari asociatii dl Filip Vladi, la Suceava, si dl Hantar Mircea, la Radauti, si-au strans mainile si au reusit sa coaguleze cele doua forte intr-un organism puternic ce numara peste 400 de membrii. Momentul a fost incununat ulterior de rezultate notabile pe plan sportiv obtinute de giuvaerul sufletelor noastre ''Porumbelul calator'' . Referindu-ne numai la competitia puilor din toamna anului 2008 scriam ca ''in biuretele laboratoarelor'' sucevene se experimenteaza cu succes zborul puilor la categoria Fond. Acum nu se mai experimenteaza. Zborul puilor la Fond a devenit o traditie! Unirea asociatiilor Suceava-Radauti, participarea la startul intrecerilor si al asociatiilor de la Iasi si Piatra- Neamt, a reprezentat nodul gordian ce a contribuit la realizarea unui amplu program de norme sportive la mai multe categorii: Demifond, Demifond Mare, Fond, Fond Mare si General. In urma  cu trei sezoane norma la fond pui pe centrul de imbarcare Suceava, a fost indeplinite de 19 pui iar in anul 2009 de 28 pui.

Programul etapelor in aceasta toamna a fost identic celui din anul trecut incluzand zborul de la Sighetul Marmatiei (o etapa) , Przemysl (trei etape), Losice (doua etape), Byalistok

(o etapa) ultimile trei fiind localitati poloneze. Datorita corectiilor de distanta, asociatiile Iasi si Piatra Neamt au indeplinit in 2010 prevederile RNS pentru categoria Fond Mare, despartindu-i doar 150 km de categoria Maraton. Cele doua asociatii au imbogatit anvelopa sportului columbofil cu o noua categorie, ea reprezentand in acelasi timp si un record National al puilor, categoria Fond Mare.

Rezervele manifestate de catre anumiti columbofili vis-a- vis de unirea celor doua forte columbofile Suceava si Radauti s-au dovedit nejustificate, performantele realizate autentifica ratiunea colaborarii, un act intelept care convinge despre necesitatea unei columbofilii competitive. Amplitudinea performantelor din acest sezon uimesc crescatorii din tara iar pe noi insine ne emotineaza. Fiind un columbofil mai varstnic cu multi ani consacrati porumbelului calator, ma intreb oare cate resurse mai pastreaza acest ''computer biologic”? Exista o limita a performantelor? In urma cu 20 de ani, sucevenii revolutionau sportul columbofil din intreaga tara prin efectuarea a 4 concursuri din localitatea poloneza Gdansk (930 km) intr-o perioada de 7 saptamani ! Atunci nici in visele mele cele mai senine nu puteam sa-mi imaginez ca peste ani, in anotimpul friguros cu ploi mocanesti de toamna, vom zbura puisorii de numai 5-6 luni si vom realiza norma la 5 categorii sportive: Demifond, Demifond Mare, Fond, Fond Mare si General.

Dl ing. Gagea Ionut, responsabilul tehnic al Asociatiei Judetene mi-a comunicat situatiile fericitilor invingatori ai concursurilor. Radiografic pe asociatii judetene situatia este urmatoarea:

 

- Asociatia Suceava      categoria FOND indeplinesc norma 95 pui;

-  categoria MARE DEMIFOND, indeplinesc norma 81 pui

-  categoria GENERAL indeplinesc norma 16 pui

- Asociatia Botosani   categoria FOND indeplinesc norma 13 pui

- Asociatia Iasi           -  categoria MARE FOND indeplinesc norma 2 pui

- Asociatia Piatra Neamt - categoria MARE FOND indeplinesc norma 4 pui

categoria MARE DEMIFOND, indeplinesc norma 26  pui

categoria GENERAL indeplinesc norma 9  pui

categoria FOND indeplinesc norma 35  pui

 

 

Din buchetul numeros al performerilor imi permit sa-i evidentiez pe primii crescatori:

Asociatia Suceava  - categoria Fond Pui: Nichifor Ilie, Schipor Adrian, Tugui Petrica, Tanasa Daniel, Lazar T. Ionel, Fratii Morosanu, Grab Ion, Bargauan Vasile, Breban Valerica, Ujeniuc Liviu.

- categoria Mare Demifond: Ianos Ciprian, Strugariu Valentin, Tugui Petrica, Lazar T. Ionel, Nichiforel Ilie, Penteliuc Ghita, Ciobanu Bogdan, Haj Ionel Daniel, Grab Ion, Ujeniuc Liviu.

- categoria General:  Penteliuc Ghita, Nichiforel Ilie, Strugariu Valentin, Lazar T. Ionel, Ujeniuc Liviu, Schipor Adrian, Grab Ion, Solovastru Nicolae, Tertes Mihai+Rodica, Boghean Mihai, Gagea Ionut.

Asociatia Botosani     categoria Fond: Turcanu Mihai, Iuret Nelu, Florea Lucian, Fratii Matei, Tardea Mihai, Berentan Catalin.

Asotiatia Iasi    - categoria Fond Mare: Pastepa + Boroianu, Hanes + Istrate.

Asociatia Piatra Neamt - categoria Fond Mare: Sucioaia + Senciuc, Pascaru Ionut,  Farcasel Ovidiu Sorin

- categoria Fond Pui: Asmarandei Florentin, State Ovidiu, Cazacu Adrian, Festila Ioan, Paval Liviu, Iulian Pavel,  State C-tin, Bocanet Catalin, Ioneasa Dan, Munteanu Aurel.

- categoria Mare Demifond: Asmarandei Florentin, Butnariu Adrian,  Iulian Pavel, Andron Mihail, Bocanet Catalin, Munteanu Aurel, Ciubotariu Pertisor, Cazacu Adrian.

- categoria General: Asmarandei Florentin, Ciubotariu Petrisor, Munteanu Aurel.

 

 

Trebuie sa mentionez ca exceptand porumbeii care au realizat norma sunt foarte multe pasari cu doua sau cu o singura etapa clasata. Pe langa acestia exista si un numar si mai mare de pui care nu au clasat. Faptul ca au zburat constituie un lucru benefic intrucat pasarile acumuleaza experienta pentru cursele lungi, sunt rezistente si in mod cert vor fi concurenti redutabili in sezoanele de competitie viitoare. De la an la an inregistram progrese semnificative la pui ceea ce demonstreaza cresterea valorica a nucleelor genetice de reproducatori.

Pentru a intelege dramatismul unor zile in care s-au desfasurat concursurile ma voi rezuma cu descrierea ultimei etape, cea de la Byalistok. Lansarea puilor a avut loc sambata, 2 octombrie  2010, la orele 8,00. O zi ploioasa , mohorata de toamna. In acea zi am plecat din orasul Gura Humorului peste munte spre Sucevita, la o intalnire de familie. Escaladez serpentinile abrupte, umede ale muntelui Palma, din Carpatii Orientali. Nu fara emotie datorita carosabilului alunecos cu pante repezi si ceata densa ce reduce vizibilitatea traseului. Reusesc sa urc, ma opresc si ''ma cocot'' sus la obeliscul de forma ''palmei ''. Numele care de altfel il si poarta.

'' Palma de granit'' asezata pe crestetul piscului, confera muntelui o statura mandra, olimpiana, intre vecinii sai ce-l strajuiesc. Ploaia imbraca vaile intr-o mantie argintie. Crestele golase creeaza impresia sacra al unui sfat asezat al batranilor, ganditori, meditativi, la scurgerea implacabila a timpului. Nori plumburii rostogolesc alene pe versanti cernand o pudra marunta si rece. Infrigurat si intristat de peisajul lacustru, desprins parca din acuarela lui Aivazovschi, ma indrept spre Sucevita. Vremea nu are darul sa-mi incante privirile obisnuite cu cromatica inefabila a tonurilor aramii ce inobileaza meleagurile in melopeea zilelor senine de toamna. Inserarea si intunericul se astern mai grabite vitregind sperantele columbofililor. Este numai 19.15, dar mantia tacuta si intunecata a noptii a invaluit orizonturile. Il apelez telefonic pe dl. ing Ujeniuc Liviu. Vestea ma bucura, o adevarata minune, puii lansati din Byalistok la ora 8,00 dimineata au reusit sa acopere distanta de peste 650 km in aceasta zi insolita, imposibila, sosind in volierele sucevene in jurul orei 18.30. Eu, nemaiavand sansa sa clasez pasarile la ultima etapa, am renuntat sa-i mai angajez. Trebuie sa recunosc ca cei care au facut greseli in derularea programului de concursuri cu puii, printre care ma numar si eu, au inregistrat esecuri.

A doua zi dimineata, pe la orele 9.00 ies din ambianta camerei pentru a vedea care este atmosfera, daca a intervenit vreo ameliorare fata de ziua precedenta? Afara te intampina aceeasi vreme umeda si rece. Pe crestetul muntelui, din spatele cabanei, fulgi sidefii zbenguiesc printre ramurile brazilor. Infrigurat, tremurand din toate incheieturile, strang hainele pe mine si alerg spre masina ca sa privesc termometrul. Sunt + 5 grade C. Megiesii, oamenii locului poarta caciuli si sumane groase. Pe la orele pranzului imi parvine o informatie cu adevarat uluitoare, de la dl. Senciuc Denis din Piatra Neamt. Au sosit puii!! Este incredibila sosirea pasarilor intr-un oras premontan, intunecat de ceata si ploi. Fantastic, este un fenomen! Nu o data am reflectat asupra performantelor porumbeilor. Puii nu au cuibar, ci o simpla odihnitoare, nu au reflexe de voliera, ele se formeaza in timp, nu poate fi vorba de formarea instinctului de crestere a puilor sau reproducere, deci nu sunt motivati. In plus sunt fragezi, labilitatea psihica este apanajul varstei tinere si totusi se reaintorc la voliera?

In urma cu 3 ani, la prima noastra reusita, unii columbofili au dezavuat si denigrat zborul puilor la fond. Ei spun ca in viitorul sezon, yearlingii nu mai confirma, se pierd. Prezint cateva exemple din columbariile sucevene cu puii zburati la fond in toamna anului 2009. In sezonul sportiv din acesta vara (2010) au realizat performante notabile, demne pentru a fi laureati in Expozitia Nationala de la Piatra Neamt. Pentru credibilitatea afirmatilor prezint crescatorii si seria porumbeilor performeri:

Asociatia Suceavacategoria Fond Palmares Tineret: Filip Vladi cu porumbeii 0013822-09-M si 0013817-09-F, Hojbota Toader cu 0557521-09-M, Nita Mihai cu 0554006-09F, Tertes Mihai+Rodica 0564007-09-M, Boca Florin 0561728-09-F, Zepciuc Dimitrie 0552540-09-F.

                                     - categoria Palmares General Tineret : Filip Vladi cu porumbeii 0013849-09,  0013822-09, 0013817-09.

 Asociatia Botosanicategoria Fond Tineret: Berentan Catalin cu 034108-09, Iureti Relu cu 0770052-09,

- categoria General Tineret: Iureti Relu cu 0339009-09.

Exemplele pot continua...

 

Celor care pun sub semnul indoielii practica zborurilor cu puii, le spun ca Asociatia Suceava este un adevarat “laborator” de formare si constructie a unor organisme robuste, rezistente, cu mari calitati volitive, performante pentru zborurile viitoare la Maraton. Mai mult, la Suceava sunt scrise pagini de istorie columbofila iar acum se poarta discutii pentru ca in sezonul viitor, 2011, sa se realizeze cu puii norma de doua etape la categoria Maraton. Dupa cate cunosc eu temperamentul sucevenilor sunt convins ca vor reusi. Porumbeii sunt pregatiti cu multa scrupulozitate, concursurile ofera posibilitatea exprimarii zestrei genetice ale calitatilor fizice si psihice. Daca stai de vorba cu columbofilii din Asociatia Suceava ei afirma  ”cheia succesului este sigurata de provenienta dintr-o susa valoroasa, sa fie sanatos si bine hranit”. Zborul puilor reprezinta o evaluare, un barometru de apreciere a valorii antecesorilor, intemeietorilor de susa din crescatorie.

Porumbelul este lumina gandului nostru neodihnit, este o raza de soare, sa-i oferim posibilitatea sa ne incalzeasca sufletul. Este indubitabil un act al “Creatiei”, slefuit cu migala de priceperea si talentul columbofilului.

Scurta prezentare a pasiunii columbofile a domnului Daniel MACOVEI, FCPR PrahovaConcursul International de la Berlin confirma valoarea porumbeilor la categoria Maraton din SV si BT - Dr. Mircea BiliusINGERUL DE LA CORNI ! - un excelent articol columbofil al d-lui dr. Mircea BiliusScurta prezentare a pasiunii columbofile a domnului Balan Madalin, FCPR BuzauDr. Mircea Bilius - articol columbofil de exceptie despre `Porumbeii, talismanul sufletului` - partea 1


Comentarii

postat la 01:47, Miercuri, 13.10.2010 de bogdan

bravo domnule doctor ati revolutionat columbofilia.belgienii se uita cu respect la noi cei din nordul tarii.in curand ne vor cauta si chinezii,taiwanezii pt a cumpara material biologic de la noi.asta da concurenta unul zboara si restul se uita.

postat la 03:48, Miercuri, 13.10.2010 de Razvan Craciun

Desi nu sint din zona Moldovei, trebuie sa recunosc ca performantele la fond ale porumbeilor dvs. sint unele deoseite . Felicitari !

postat la 03:56, Miercuri, 13.10.2010 de TITI

un proverb romaesc zice ca " cine nu are batrini sa isi cumpere iar cine ii are sa ii pastreze si sa ii preetuiasca " . felicitari sucevenilor ca il avetii drept profesor la porumbei pe domnu BILIUS aveeti grija de el !

postat la 05:28, Miercuri, 13.10.2010 de Marius Dobreanu

Maeestre ne -ati obisnuit in ultima vreme cu multe articole interesnte . felicitari pentu ca va promovati si elevii cei mai valorosi din zona dv care merita tot respectul pt rezultatele lor

postat la 09:53, Miercuri, 13.10.2010 de Boanta Stefan

ma bucur ca ce-i din Moldova sunt foarte buni la fond-maraton.... pe aceasta cale il felicit pe Domnul Denis cat si pe tandemul lui pentru rezultatele obtinute anul acesta si nu numai... rezultate frumoase la pui cat si la yearling... Felicitari!!

postat la 22:59, Miercuri, 13.10.2010 de Valy TIPTER

cred ca nordul Moldovei a ajuns incet incet Mecca zborurilor de fond din Romania . Se vede ca baietii lucreaza de mult si bine la selectiie , zboruri etc. Bravo voua! iar domnu bilius este dirijorul echipei.

postat la 01:39, Joi, 14.10.2010 de dr.biliusmircea

dragii mei, va multumesc. eu nu ii mai dirijez, ei canta singuri partiturile. ma minunez si eu de calitatea solfegiilor. eu ii binecuvantez, sa le dea Domnul cat mai multe librete performante.

postat la 04:17, Joi, 14.10.2010 de SOIMAN

aveti pasari bune domnule doctor . am vazut niste exemplare frumoase si la vinzarea de pe columbodromu de la Piatra neamt . mai aveti frati cu ei acasa ?

postat la 09:44, Joi, 14.10.2010 de doctoru

Ati uitat sa precizati si despre columbofilii de la Tg Neamt si Pascani care au reusit sa faca norma la 35 de pui la Fond si mai ales ca acestia au si campioana de la mare demifond si sa nu uitam ca in aceasta asociatie este si campionul de la maraton tineret si as maraton tineret care a zburat anul trecut la fond pui clasand 2 losice si ratand clasamentul la bialistok.Dar daca acesti columbofili nu sunt agreati de suceava nu trebuie luati in calcul? nu este frumos ca acesti columbofili sa fie o

postat la 23:31, Joi, 14.10.2010 de SURDU VASILE

pt baieti din NEAMT : da scrieti si voi depsre pasarile voastre ca nu e suparare domnu doctor nu poate sa ii cuprinda pe toti.aveti dreptate ca sint valori si la voi

postat la 23:52, Vineri, 15.10.2010 de Dr Bilius Mircea

-raspuns la comentariu "postat de doctoru" Imi cer scuze pentru omisiunea din textul articolului.Eu am prelucrat materialul pe care l-am primit de la responsabilul tehnic sportiv.Pentru mine zborul porumbeilor,in deosebi al puilor are o semnificatie stiintifica. Scriu pentru ca generatiile viitoare sa foloseasca datele prezentate ca repere in continuarea studiului "porumbelului calator". Mai mult completarile d-voastra vin in sprijinul afiramatiilor mele. Se pot zbura puisorii la distante lungi

postat la 00:27, Sambata, 16.10.2010 de Dr Bilius Mircea

Depinde de susa sau familia genetica si modul cum stim sa-i pregatim. Omisiunea din text va fi remediata.

postat la 07:50, Luni, 18.10.2010 de ghita

bravo fratii morosanu..........primul an de zbor.si ati obtinut rezultate bune...........

postat la 00:32, Marti, 19.10.2010 de dr. Mircea Bilius

raspuns pt dl Soiman si dl Stefan "bogdan.y032"- apelati-ma telefonic la nr.0723516705.

postat la 08:23, Joi, 21.10.2010 de gica

bravo teo hojbota esti tare se cunoaste ca esti din cajvana esti deal nostru tineo tot asa

postat la 04:18, Duminica, 24.10.2010 de Doctoru"

Sunteti o persoana cu caracter...am crezut ca nu o sa va tineti de promisiune(ca veti reveni asupra articolului, dar ati facut-o.

postat la 01:33, Joi, 28.10.2010 de dragos buterchi

felicitari domnule dr bilius!prezentarea dumneavoastra va evidentiaza ca pe-o enciclopedie columbofila si nu numai!felictari!sa dea dumnezeu sa traiti multi ani,iar cand o fi sa va despartiti de noi sa nu uitati ca mai exista o viata.pregatiti-va pt acea viata!dumnezeu sa va binecuvanteze!

postat la 08:43, Sambata, 13.11.2010 de marina cosmin

imi puteti da careva nr de tel al d-nului lazar ionel din margia . va multumesc

postat la 11:47, Luni, 22.11.2010 de mircea

Imi place ideea de a incepe asa-zisul articol plin de greseli, facut de un anagramat ca "d-nul Profesor - de sport" (cum se autointituleaza) Tanase Ionut cu mentiunea ca "Presedintii celor doua mari asociatii dl Filip Vladi, la Suceava, si dl Hantar Mircea, la Radauti, si-au strans mainile si au reusit sa coaguleze cele doua forte intr-un organism puternic ce numara peste 400 de membrii." dar ... stupoare :) la enumeratiile care au urmat ulterior au fost omisi cei din Radauti :) RUSINE ! ! ! dom
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.