Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Pentru o mai buna intelegere - Ad Schaerlaeckens


11:38, Luni, 25.08.2008

 

Pentru o mai buna intelegere
 
 
 
 
Ad Schaerlaekens
 
“Pasarile mele zboara foarte bine” ii scria, pe mail, un columbofil belgian unuia chinez.
“Am castigat locurile 4 si 9 impotriva a nu mai putin de 308 porumbei si in total am obtinut 4 premii”.
Acelasi columbofil chinez primea un alt mail de la un crescator de porumbei olandez. “Rezultat slab”, spunea el. “Am castigat 72 de premii si din fericire primul meu porumbel a sosit devreme, castigand locul 205”.
Crescatorul chinez isi incrunta fruntea.
Dar locul 205 a fost unul bun, intr-adevar, daca luam in calcul ca in cazul concursului la care a participat crescatorul olandez au fost angajate nu mai putin decat 42.000 de pasari, ceea ce inseamna 1 la 200!
Deci belgianul a fost fericit cu 4 premii castigate, olandezul nu a fost cu cele 72.
Cum se pot intampla astfel de lucruri?
Primului i-au sosit 4 porumbei si toti au obtinut un premiu, in timp ce olandezului i-au sosit 192 de porumbei, dar din care 120 nu au clasat.
 
O DIFERENTA ENORMA
Ceea ce vreau sa spun cu exemplele prezentate mai sus este faptul ca sportul columbofil din Belgia si Olanda difera enorm si multi columbofili straini nu sunt la curent cu acest lucru.
In multe regiuni ale Belgiei acestia vorbesc despre o “mare lansare” atunci cand sunt 400 de porumbei angajati intr-o cursa, in timp ce in anumite regiuni ale Olandei o lansare de 30.000 de porumbei este una normala.
Incerc sa explic acest lucru din ipostaza crescatorului care locuieste aproape de granita dintre cele doua tari si zbor porumbeii si in Belgia si in Olanda.
In mod normal belgienii pot zbura atat sambata cat si duminica. Cand concursurile de sambata nu se tin, atunci toate au loc duminica.
Pentru zborurile organizate in provincia Antwerp acest lucru inseamna concursuri de la:
-        Quievrain (aprox. 125 km) concurs cu pasari batrane.
-        Quievrain concurs cu yearlingi
-        Quievrain concurs cu pasari tinere.
-        Noyon (aprox. 230 km) concurs cu pasari batrane
-        Noyon concurs cu yearlingi
-        Noyon concurs cu pui
-        Melun (aprox. 330 km) concurs cu pasari batrane
-        Melun concurs cu yearlingi
-        Melun concurs cu pui
-        Chateauroux (aprox. 530 km) concurs cu pasari batrane
-        Chateauroux concurs cu yearlingi
-        Montelimar (aprox. 700 km) concurs cu pasari batrane
-        Montelimar concurs cu yearlingi
Deci in total 13 curse si nu intr-un an, ci…..intr-o SINGURA zi!!!
In mod logic, crescatorii belgieni au 13 sanse de a castiga locul 1 intr-o singura zi sau chiar mai multe, atata timp cat acestora le pot sosi acasa pasari angajate in acelasi concurs, dar pe diferite clasamente.
Pana acum doi ani acest lucru era innebunitor.
Apoi s-a facut departajarea intre concursurile pentru femele si pasarile “de 2 ani” pentru a le proteja pe acestea de masculii maturi care se presupunea ca au o experienta superioara de zbor.
Datorita rezultatelor remarcabile obtinute de femele in ultimii ani (cand acestea adeseori au invins masculii) incepand cu 2005 au inceput sa fie organizate concursuri “duble” pentru “sexul slab”.
 
OLANDA SI GERMANIA
Crescatorii olandezi si germani au in mod normal un concurs pe saptamana. Atunci cand zborurile cu porumbeii maturi se incheie, incep cele cu puii.
Nu se face nici o diferenta intre femele si yearlingi: pentru acestia, un yearling este o pasare matura.
Mai mult chiar, belgienii pot zbura pasari care nu sunt angajate in competitie, doar pentru antrenarea lor, in timp ce in Olanda toate pasarile care sunt angajate participa la concursuri, inclusiv porumbeii celor care zboara pe distante mari, dar care nu claseaza.
Acum puteti intelege mai bine diferentele enorme dintre sistemele de zbor.
O alta diferenta este ca belgienii zboara pe bani, in timp ce olandezii se focalizeaza pe campionat.
 
REALITATEA
Deci in Belgia multi crescatori zboara pasari putine, in timp ce in Olanda putini crescatori zboara pasari multe.
Asta se intampla deoarece in Belgia cu greu este posibil sa castigi locurile 1, 2 si 3 in concursuri “combinate”, in timp ce in Olanda se poate intampla ca un crescator sa obtina locurile 1, 2 si 3 impotriva a mii de porumbei angajati atunci cand vantul ii este favorabil.  
Asa ca ce este foarte important?
Atunci cand judecam rezultatele trebuie sa tinem seama inclusiv de numarul de crescatori participanti in concursuri, pentru ca “vanzatorii de porumbei” sa nu abuzeze de ignoranta cumparatorilor straini.
Sa luam cazul americanului care zboara in Olanda.  
El a facut public faptul ca in concursul de la Orleans a castigat locurile 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 si 10.
Ceea ce a omis el sa mentioneze este faptul ca in respectiva cursa au fost angajate doar 105 pasari, dintre care 75 au fost ale lui si in afara de el au mai participat doar alti doi crescatori.  
Si ceea ce a mai uitat el sa mentioneze este faptul ca in alte cluburi porumbeii au sosit inaintea primului sosit la el.
 
FRUSTRAREA
Atunci cand belgienii vad cat de multi bani platesc crescatorii straini pentru porumbeii olandezi ai caror parinti si bunici au fost crescuti de catre ei, va puteti imagina cum se simt.
Dar insisi belgienii sunt de condamnat.
De ce organizeaza atat de multe concursuri in fiecare week-end?
De ce au 2 curse de viteza in fiecare duminica, organizate separat pentru pasarile mature si pentru yearlingi?
De ce nu organizeaza o singura cursa de viteza pentru toti porumbeii?  
Motivul este acela ca oamenii vor sa castige concursuri chiar si in care au fost angajate numai 40 de pasari.
Unii dintre crescatorii belgieni gandesc altfel si prefera sa zboare pasari multe, in majoritatea cazurilor cu un singur scop: sa sesizeze mass-media si astfel sa poata vinde.
Sa luam exemplul concursului de la Gueret din anul 2007.
Eu am angajat 2 porumbei in Belgia si unul dintre ei a castigat locul 2 in clasamentul unei mari federatii.  
Cand porumbelul meu a sosit acasa (am zburat pe distanta cea mai mare) multi crescatori cu nume mari, care angajasera 60 de pasari sau chiar mai mult, nu aveau nimic sosit.
Dupa incheierea concursului, mass-media mentiona faptul ca unii dintre acesti tipi au obtinut “performante excelente” castigand intre 10 si 20 de premii si acest lucru suna impresionant, dar in realitate rezultatele lor nu au fost bune deloc.
Atunci cand porumbelul meu sosise deja acasa (procentaj de reusita 50%) crescatorii care angajasera in cursa 60 de porumbei ar fi trebuit sa aiba in crescatorie 30 de pasari sosite, dar in realitate ei nu aveau nici una.
 
EXEMPLE
Un concurs in care sunt angajate 476 de pasari, provenind de la nu mai putin de 139 de crescatori este unul normal in Belgia.
Si de asemenea gandeste-te ca exista concursuri in care sunt angajate si mai putine pasari si primele 20 de locuri sunt castigate de catre 20 de crescatori diferiti.
De asemenea in Olanda se intampla ca un numar de 698 de pasari sa fie angajate, nu fii surprins, de catre doar 5 crescatori.
Intre 476 de pasari angajate de 139 de crescatori si 698 pasari angajate de numai 5 crescatori este o mare diferenta.
 
MAI BINE?
Acum pare ca competitia columbofila din Belgia este una puternica, dar cum se explica ca unii dintre crescatorii belgieni au rezultate foarte bune cu porumbeii olandezi?
In 2006 eu am inceput sa zbor in Belgia cu puii (porumbei olandezi), am obtinut locul 1 in toate clasamentele in cadrul unei mari federatii columbofile in care zboara crescatori din mai mult de 30 de cluburi. In anul 2007 aceleasi pasari au zburat ca yearlingi si din nou au castigat premii in clasamentele aceleiasi federatii columbofile. Acest articol nu a fost scris din dorinta de a compara calitatile, ci rezultatele si pentru a inlatura ceata de la ochii unora dintre columbofili. 
Oricine trebuie sa realizeze ca o cursa in care sunt anjagati 1000 de porumbei, sa spunem, nu inseamna nimic, atata timp cat nu stim de la cati crescatori provin cei 1000 de porumbei.
Desigur, locul 5 obtinut impotriva a 4000 de porumbei suna mult mai bine decat locul 5 obtinut impotriva a 400 de porumbei. Locul 5 obtinut in primul caz are o valoare de piata mult mai mare.
Dar….daca cei 4000 de porumbei au fost angajati de catre 50 de crescatori si cei 400 de porumbei au fost angajati de catre 150 de crescatori, eu personal prefer sa obtin locul 5 dintr-un total de 400 de porumbei angajati.
 
© Ad Schaerlaeckens
 Pedigreele nu zboara - de Ad SchaerlaeckensSelectia porumbeilor pentru echipa de concurs“Cupa Colegiului Medicilor Veterinari Suceava” pentru medicul sucevean Mircea Bilius2010 - un an columbofil excelent pentru Alain si Dirk Van Den Driessche - BelgiaPacientul englez - de Ad Schaerlaeckens
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.