Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Crescatoria in luna octombrie


23:38, Joi, 01.10.2009

 

Sfaturi pentru crescători:

 


Crescătoria în luna octombrie

 

 


Până la sosirea lunii octombrie, columbofilii de pe întreg teritoriul Statelor Unite se bucură de sezonul de zbor cu puii. Bineînţeles că geografia este cea care dictează mersul lucrurilor în crescătoriile noastre. În partea de sud, au mai rămas câteva săptămâni din sezonul competiţional. În partea de nord, etapele s-au terminat. Ce fac prietenii dumneavoastră în alte zone ale ţării diferă de ceea ce dvs. trebuie să faceţi acum cu păsările pe care le deţineţi. Pentru crescătorii situaţi în partea de nord, care se află la sfârşitul sau aproape de sfârşitul sezonului competiţional, acum e timpul să vă evaluaţi echipa de zbor şi lotul de reproducţie. Trebuie să vă planificaţi activitatea în aşa fel încât să aveţi suficient timp ca noile păsări pe care intenţionaţi să le achiziţionaţi să se aclimatizeze înainte de începerea sezonului de reproducţie.

Ce păsări trebuie păstrate şi introduse în echipa de zbor a maturilor şi care trebuie să intre la matcă? Aceasta este întrebarea cheie atunci când vă evaluaţi lotul de zbor. Apoi, cum decideţi care porumbei trec clasa? Întotdeauna am considerat că e mult mai important ca un porumbel să fie constant decât să claseze excelent o singură dată. De mult am convingerea că o pasăre care vine bine săptămână de săptămână, etapă de etapă, are un potenţial reproductiv considerabil mai mare decât un porumbel care obţine doar o singură victorie spectaculoasă.

 

 

 

   

Dacă aveţi două păsări pe care le consideraţi egale ca valoare, dar, dintr-un motiv oarecare, nu le puteţi păstra pe amândouă, atunci studiaţi-le pedigree-ul. Care dintre ele are în arborele genealogic mai mulţi învingători? Care dintre ele are o bază genetică mai bună? Care dintre ele vă place mai mult? Dacă sunteţi în căutarea unui reproducător, păstraţi-l pe cel consangvin sau rezultat în urma unei împerecheri în linie, în detrimentul unuia obţinut prin încrucişare. Dacă doriţi să cumpăraţi un cursier, atunci păstraţi-l pe cel obţinut în urma unei încrucişări sau împerecheri în linie şi renunţaţi la pasărea consangvină.  

Ţineţi minte că în crescătorie se pot afla şi câţiva `somnoroşi`. Acestea sunt păsările care întotdeauna se întorc acasă, dar care nu au reuşit să-şi găsească cadenţa sau distanţa ideală de unde să facă performaţă în cursele rezervate tineretului. E posibil ca aceste păsări să dea un randament mai bun în cursele de fond şi poate ar fi mai bine să le păstraţi încă un sezon.

Un super cursier tânăr, mascul sau femelă, care se trage dintr-un reproducător bătrân, întotdeauna trebuie luat în calcul pentru a fi introdus la matcă. Nu vreţi ca sângele lui să se stingă. În cele mai bune crescătorii din Europa, mulţi crescători preţuiesc primul rând de ouă al unei tinere femele super zburătoare. Cu siguranţă acest motiv trebuie să fie suficient încât să vă convingeţi singuri de utilitatea lui!

La sfârşitul sezonului competiţional, trebuie luate anumite măsuri în ce priveşte sănătatea porumbeilor. În crescătoriile noastre, începem prin a le administra porumbeilor un purgativ timp de una sau două zile înainte de rutina medicaţiei. Asta înseamnă că le dăm numai apă, fără mâncare. Cred că acest interval este durata ideală pentru epurarea intestinală, deşi unii crescători din Europa îşi supun păsările acestui proces timp de o săptămână. Tot acum este momentul pentru vaccinarea reproducătorilor împotriva paramixovirozei şi a salmonelozei.

 

 

 

În cazul porumbeilor de la matcă, începeţi programul general de sănătate tratându-i împotriva coccidiozei, tricomonozei şi a viermilor. Recomand cu tărie Turbosole în cazul infecţiilor cu Tricomonoză. Pudra Aureomycin Sulmet e un remediu bun în lupta contra Coccidiozei şi a multor altor boli. Göpolex Worm Tablets dă rezultate satisfăcătoare în cazul deparazitării interne individuale şi, timp de mulţi ani, Eqvalan s-a dovedit a fi un excelent deparazitant aplicat întregului grup. De când Dr. Colin Walker a creat Moxidection şi Moxidectin Plus (cu acţiune şi împotriva viermilor laţi), sunt foarte mulţumit de aceste două produse australiene datorită eficacităţii lor în tratarea viermilor şi a faptului că sunt foarte delicate cu porumbeii.  

Imediat după ce ne introducem păsările în soluţie de Malathion, cu o concentraţie de 57% (un sfert de cană la 6,5 litri de apă), le vaccinăm împotriva Salmonelozei cu Sal-Bac, iar pentru Paramixoviroză folosim Lohmann Animal Health International\\\'s PMV-1. Vaccinarea este înlesnită atunci când pielea din zona gâtului este umedă. 

Acum e momentul să aduceţi înăuntru încălzitoarele pentru adăpători dacă staţi într-o regiune unde vremea geroasă vă poate împiedica păsările să se hidrateze în mod normal.

Crescătorii care locuiesc în partea de sud a ţării vor dori să urmeze acest regim de sfârşit de sezon imediat ce cursele se termină. Dar, dacă încă mai concuraţi, trebuie să vă gândiţi la modul de antrenament al echipei pentru ultimele etape importante. Cred că majoritatea succeselor se obţin atunci când vă concentraţi pe acele păsări care deja au obţinut performanţe de top. Acestor păsări este necesar să le asiguraţi odihnă, medicaţie, o nouă serie de antrenamente şi motivaţie.  

De ce odihna se află în capul listei? În general, păsările de calitate superioară `zboară conform pedigree-ului` dacă li se oferă această ocazie. Spre exemplu, porumbeii care dau cel mai bun randament în cursele de 450 km, cu o viteză de 1,200 m/min, nu vor `zbura conform pedigree-ului` dacă participă numai în curse de 150 – 250 km, dezvoltând o viteză de 1,600 m/min. Este o certitudine faptul că porumbeii de concurs rămân în formă maximă aproximativ 3 săptămâni. Metoda pe care eu o aplic este de a pune deoparte tinerii cu cel mai mare potenţial şi de a nu-i concura la mijlocul sezonului de zboruri cu puii. Fac acest lucru doar ca să-i odihnesc. Apoi, îi bag din nou la ultimele trei etape. După ce se odihnesc, aceşti zburători cu potenţial ridicat îşi vor reintra în formă maximă pentru una, două sau trei curse. 

Ar fi un lucru inteligent să căutaţi printre zburătorii dumneavoastră astfel de porumbei cu potenţial. Veţi începe să observaţi `niveluri` ale formei în rândurile echipei – păsări care au capacitatea de a fi constante şi exemplare care o să înregistreze `una caldă, una rece`. Păstraţi-i pe cei constanţi pentru ultimele sau pentru cele mai importante curse ale sezonului şi concentraţi-vă atenţia asupra lor în acest interval de timp. 

 

 

 

 

Presupunând că păsările inconstante sunt într-o condiţie fizică excelentă, continuaţi să le zburaţi şi la mijlocul sezonului pentru a le evalua calitatea. Doar aşa veţi putea determina dacă `zboară conform pedigree-ului`. E de un real folos să le cunoaşteţi părinţii şi strămoşii din care se trag pentru a face această evaluare.

Este de asemenea important să vă stabiliţi priorităţile în ce priveşte cursele la care veţi participa. Concuraţi pentru campionat, pentru bani sau pentru alte motive? Trebuie să identificaţi cele mai bune păsări pentru aceste curse. Asiguraţi-vă că veţi înscrie un procent mare de porumbei în cursele unde pedigree-ul lor indică faptul că sunt capabili să concureze cu succes.

Medicaţia din ultimele săptămâni ale sezonului de zbor cu puii este un alt subiect. Trebuie să căutaţi femele tinere, care se maturizează mai repede decât masculii, fapt care adesea le face să fie mai bune zburătoare ca pui. Totodată, femelele tinere pot fi motivate mai uşor. Puneţi deoparte femelele tinere şi masculii văduvi, ori scutiţi masculii în ultima parte a sezonului de zbor cu puii. E posibil să doriţi să păstraţi masculii tineri pentru sezonul de zbor cu maturii dacă sunteţi un specialist al zborului la văduvie cu masculii.

Genetica a confirmat faptul că, împerechind două extreme, veţi obţine cele mai oscilante rezultate. Crescătorul priceput ia în considerare acest aspect atunci când îşi împerechează porumbeii. Spre exemplu, dacă împerecheaţi o pasăre cere se trage dintr-o linie de fondişti, ai cărei părinţi şi bunici au excelat în cursele de două zile, cu o pasăre care a moştenit capacitatea de a concura bine în cursele de viteză, veţi obţine un număr mare de pui cu abilităţi foarte variate. Deci, din punctul de vedere al procentajului, cel mai bine e să împerecheaţi sprinteri cu sprinteri, demi-fondişi cu demi-fondişti şi fondişti cu fondişti. 

Urmează motivarea şi antrenamentul. După ce cele 6 – 8 femele şi-au ales un partener, lăsaţi-le să stea cu masculul o săptămână. E timp suficient pentru a se acupla, dar nu destul pentru a oua. Apoi reintroduceţi tinerele femele în echipa de zbor a puilor. Lăsaţi-le să stea cu perechea vreo două ore înainte de a le îmbarca atunci când sunteţi pregătiţi să le zburaţi.   

Începeţi antrenamentele numai după o săptămână de odihnă. În acele şapte zile, vă veţi trata păsările şi le veţi motiva. Când simţiţi că sunt gata să reintre în echipa de concurs, duceţi-le la câteva antrenamente scurte. Apoi creşteţi distanţa şi mai faceţi câteva antrenamente de 100 – 115 km. Astfel, aceste femele tinere vor fi în formă maximă pentru a concura în ultimele curse ale sezonului.

Oriunde aţi locui, aceste sugestii referitoare la odihnă, medicaţie, o nouă serie de antrenamente şi motivare pot fi puse în practică la mijlocul sezonului.

Succes şi vânt în pene!

 

Ed

Sursa: www.siegelpigeons.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

 

Domnul Johann Mehler – primele impresii dupa targul columbofil international de la Kassel, octombrie 2012Crescatoria Simion Emil - Bucuresti - columbofilie la cel mai inalt nivelCrescatoria in luna lui septembrieCrescatoria Tita + Andu, UCPR Voinesti, judetul DambovitaCrescatoria in luna noiembrie
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.