Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Piet de Weerd - Istoria personalitatilor legendare din sportul columbofil mondial - partea a 2-a


10:47, Vineri, 05.06.2009

 

Piet de Weerd 
sau
Istoria personalitatilor legendare
 din sportul columbofil mondial

(partea a 2-a)
 
 
De Weerd: Un dirijor are nevoie de o anumita perioada de timp pana cand ajunge sa isi dirijeze foarte bine orchestra. Asta nu este un lucru foarte usor si asa se explica de ce exista si mari dirijori, dupa cum exista si dirijori mai slabi. Exemplul cu bucatica de lemn pe care vi l-am dat mai sus este oarecum simplificat. Haideti sa luam un alt exemplu. Turnati 1 litru de apa intr-o carafa. Iar persoana care va poate spune imediat ce cantitate de apa se afla in carafa trebuie sa fie una cu experienta. Atunci cand doresti sa iti construiesti o linie de porumbei, incepi prin a-ti achizitiona porumbei. Si care credeti ca este cea mai buna achizitie? Un campion national ar fi foarte potrivit. Experienta mea imi spune ca pasarile de care avem nevoie le putem gasi in familia unui astfel de campion national. Atunci cand cineva doreste sa isi creeze o linie de porumbei de demi-fond, atunci isi poate imperechea porumbeii cu pasari de viteza. Este un lucru usor sa iti faci porumbeii mai rapizi. Dar atunci cand vine vremea sa afli ce este in capul unui porumbel, lucrurile sunt mult mai dificile. Unii crescatori afirma ca ei pot citi in ochii unui porumbel. Pentru mine, crescatorul care imperecheaza doi porumbei cu pupile mari o ia pe un drum gresit. Dintr-o astfel de pereche cineva ar putea produce pui valorosi, dar ar avea sanse mici.

Asadar, fara pupile mari?
Nu. Ar trebui sa va construiti crescatoria pe porumbei cu pupila mica si cu irisi foarte viu colorati. In orice caz, daca te bazezi exclusiv pe acest lucru si nu accepti verdictul cosului, sfarsitul iti este aproape. Crescatoria ta va fi plina de Rubensi si Rembrandti, dar acestia nu ar fi in stare nici macar sa traverseze strada. Testul cosului de zbor nu trebuie sa fie niciodata indepartat din procesul nostru de selectie.

Ce calitati cautati la musculatura unui porumbel?
Trebuie sa incepeti cu extremele. Un porumbel `extrem` este un porumbel frumos si mare. Este bine cand un porumbel arata astfel, dar acest lucru nu este de prea mare folos in concursuri. Nu este tipul de porumbel cel mai potrivit. Si, daca vei ajunge sa reproduci din astfel de porumbei, nu vei obtine nici macar 1 pui bun dintr-o suta. Este doar o pierdere de vreme.  

Se poate compara musculatura unui porumbel cu cea a oamenilor?
Musculatura umana trebuie pusa in actiune. Iar a atletilor este antrenata suplimentar. Pe de alta parte, porumbeii nu au o mare nevoie de antrenament.
Acest lucru este valabil chiar si pentru porumbeii de fond si maraton. Chiar si atunci cand nu sunt pregatiti foarte dur in antrenamente, porumbeii pot obtine premii de top chiar si in conditii dificile. Dar trebuie sa bea multe lichide. Asta este important. Trebuie sa bea multe lichide deoarece in timpul unui zbor lung trebuie sa dea din aripi chiar si de 250.000 de ori. Acest lucru nu se poate realiza in absenta fluidelor si nu putem face nimic pentru asta. Un porumbel `umed` presupun ca arata ca unul care isi gestioneaza bine apa din organism, presupun.  

Ce intelegeti printr-un porumbel `umed`?
Un porumbel care nu transpira; nu are glande sudoripare.
Un porumbel `umed` este jilav la atingere. Opusul acestui tip de porumbel este cel `uscat`. Dar acest lucru poate tine de linia porumbelului. Pasarile din ultima categorie trebuie eliminate din crescatorie fara nici un fel de ezitare. Porumbeii pot deveni `uscati` si daca stau intr-un mediu umed unde pot contacta diferite boli. Am invatat acest lucru de la Henk. In opinia sa, porumbeii `umezi` se regasesc in crescatoriile uscate, iar cei `uscati` in crescatorii `umede`.  Henk de Weerd a mai adaugat: `Din punct de vedere genetic, un porumbel este fie `umed`, fie `uscat`, dar acest fapt depinde si de starea lui de sanatate. Si nu este un lucru usor sa descoperim cauzele. Nu vom gasi multi porumbei `uscati` atata timp cat acestia se pierd foarte repede ca un raspuns la deficienta lor fizica. Atunci cand descoperi ca ai porumbei `uscati` in crescatorie, atunci nu trebuie sa ii zbori. Daca sunt `umezi`, pot merge linistiti la zbor. Crescatoriile supraaglomerate, unde aerul lipseste, sunt foarte proaste. In astfel de crescatorii veti intalni porumbei `uscati`. Penajul acestor porumbei este de proasta calitate. In crescatoriile bune se regasesc porumbei `umezi`; in aceste crescatorii, umiditatea relativa este de 50-60%. Acestea sunt cele mai bune. In termeni fizici, este o mare diferenta intre `umed` si `uscat`, dar unii crescatori nu sunt capabili sa distinga diferenta`.

Ne puteti dezvalui mai multe lucruri despre tehnica imperecherii?
Este de preferat sa pornesti in aceasta problema cu masculi buni. Am o singura preocupare, din clipa in care m-am axat pe cursele de fond. Asa ca va sugerez sa incercati sa obtineti un `cursier de distanta lunga`, asa dupa cum m-a sfatuit si pe mine Hermes. Apoi cumparati cateva femele care au fost reproduse din parinti in varsta de 10 sau 12 ani, nu din yearlingi. Intotdeauna vei avea un succes mai mare cu astfel de porumbei decat cu pui reprodusi din doi yearlingi.

V-ati construit vreodata perechile dupa principiul `Iata aici masculul de care am nevoie si femela care i se potriveste?`
Da, desigur, dar asta se bazeaza pe o evaluare. Multi crescatori vin la mine cu diverse loturi de porumbei (unii chiar si cu 30 de pasari) si majoritatea dintre ei arata rau. Si acestia nu se pricep sa isi imperecheze porumbeii. Acest lucru este valabil in aproape 10 cazuri din 10. Foarte adesea se intampla ca unii crescatori sa cumpere porumbei buni dar din care ei nu reusesc apoi sa reproduca nimic de valoare. Drept rezultat, acestia ii sacrifica dupa doi sau trei ani. De ce se intampla asta, va veti intreba? Pentru ca trebuie sa stii ca este foarte important sa iti stabilesti corect perechile de reproductie. Nu este un lucru usor si, in plus, ai nevoie si de noroc. Cu cateva zile in urma, fiul meu Henk imi vorbea despre `Argentina`, o femela care a reprodus in viata ei cativa pui tardivi de valoare. Problema nu era cu `Argentina`, ci cu faptul ca noi nu am fost in stare sa ii gasim partenerul potrivit.

La ce va uitati atunci cand imperecheati porumbeii?
Personal, nu acord o atentie deosebita unui anumit `tip de porumbel`. In viata mea, am imperecheat multi porumbei pe care altii nu s-ar fi gandit sa ii puna la pereche si printre acestia s-au aflat porumbei cu sternul mai scurt sau cu coada lunga. Acesta este tipul de porumbel pe care cosul il elimina de cele mai multe ori. Exista multi crescatori care nu agreeaza acest calapod de porumbei. Si, atunci cand au in crescatorie astfel de porumbei, prefera sa ii imperecheze cu parteneri care au sternul lung si coada mai scurta. Majoritatea porumbeilor de fond pe care eu i-am vazut in viata mea aveau aceste caracteristici. E un adevar care nu poate fi pus la indoiala, dar nimeni nu vrea sa-l creada. Aici trebuie sa faceti distinctia intre cursele de fond – de la 600 km la 900 km – si cursele de mare fond in care porumbeii petrec o noapte afara. Bineinteles ca exista si exceptii de la regula. Porumbelul `Klare`, care i-a apartinut lui Desmet-Mathijs, a fost unul dintre acestia. Avea aripi lungi, sternul nu era scurt, iar coada nu o avea lunga. La porumbeii de fond pe care i-am examinat in cariera mea, aproximativ 70% dintre ei aveau un stern mai scurt. Intotdeauna am acordat o atentie deosebita acestei probleme. Stiu ca in Belgia, ca si in Olanda, majoritatea porumbeilor sunt de talie mijlocie. Nu ma pot pronunta insa exact asupra porumbeilor de demi-fond pentru ca nu am vazut multi porumbei din aceasta categorie. Se spune ca acestia sunt mai mari ca talie, dar eu nu sunt de acord cu aceasta idee.

Si astazi preferintele crescatorilor se pare ca sunt pentru porumbeii de talie mai mare. Din punctul meu de vedere, acest lucru se intampla din cauza lipsei de experienta. In cariera mea, am vazut cativa porumbei buni de demi-fond, inclusiv pe cei ai lui Horemans, care era cel mai bun la acea vreme in Belgia, iar porumbeii sai nu era foarte mari. Nici porumbeii de Stichelbout nu sunt masivi. Si au o greutate mai mica de carat. Toti porumbeii buni de fond care mi-au trecut prin mana in ultimii 25 de ani erau de talie medie. Nu cunosc nici macar un porumbel campion de fond care sa fi fost de talie mare.

Urmariti si alte detalii atunci cand va stabiliti perechile de reproducatori?
Caut o pupila mica, cu un ochi bogat colorat si nu imi place ca inelul din jurul pupilei sa fie foarte pronuntat. Dar, daca un porumbel cu un astfel de inel mai pronuntat se intampla sa zboare bine, nu am nimic impotriva lui. Oricum, sfatul meu este sa nu imperecheati doi porumbei cu altfel de inele pronuntate si in mod sigur nu timp de doua generatii. Asta daca nu vreti sa va ruinati munca. Nu pot sa explic acest lucru, dar ce pot sa spun este ca el se respecta.

Luati in calcul si varsta porumbeilor la imperechere?

Nu. Un porumbel de trei ani nu este mai bun ca reproducator decat unul care are 10 ani. Nu exista nici o diferenta. Avand in vedere ca ochiul unui porumbel se imbunatateste odata cu inaintarea in varsta, unii crescatori ar fi tentati sa creada ca porumbeii mai in varsta ar fi mai valorosi.  Drept urmare, este mult mai usor sa judeci un porumbel in varsta de 10 ani, de exemplu. In acest lucru consta una dintre principalele dificultati ale selectiei. Luati in calcul ochiul unui porumbel in varsta de doi sau trei ani. Se pare ca la porumbeii in jurul acestei varste ochiul sau este cel mai expresiv. Acesta este un punct de vedere pe care cei care il sustin gresesc. Adeseori, crescatorii compara ochiul unui porumbel de cinci ani, de exemplu, cu cel al unui yearling, care nu poate fi un ochi perfect. Ochiul unui porumbel in varsta de cinci ani este un etalon pentru un selectioner de porumbei. Si atunci cand fac acesta analiza incep sa se intrebe de ce au pastrat un porumbel pana la o asemenea varsta? Pentru ca este un porumbel bun, desigur!

Deci nu poti fi sigur niciodata?
Inca nu pot fi sigur. Si nu pot spune ca am intalnit pana acum un selectioner de porumbei care sa poata spune ca este sigur in legatura cu un porumbel.
Nu spun ca el nu poate sa existe, ci doar ca eu nu l-am intalnit.
 
Dar exista si selectioneri de porumbei care afirma ca garanteaza calitatea imperecherilor pe care le fac, asa-i?
Din punctul meu de vedere, va pot garanta ca aceasta este o prostie.
Am mai spus-o si pana acum si o repet ca probabil exista persoane care pot judeca mai bine decat mine un porumbel dupa ochiul sau, dar nu sunt mai buni decat mine in aprecierea unui porumbel atunci cand il examineaza la mana.

Asadar, mana dvs. stanga este cea mai buna?
Eu tin porumbeii in mana dreapta dar ii analizez cu mana stanga. Mana dreapta imi este mai putin de ajutor in aprecierea porumbeilor. Cu dreapta nu pot face diferenta intre o cioara, o gasca sau un porumbel.

Asadar, simtul dvs. la atingerea porumbeilor se regaseste in mana stanga. Fiecare deget de la mana stanga are rolul sau?
Actionez numai cu trei degete si experienta mea are in spate 50 de ani de practica in acest domeniu.
 
 
`Tin porumbelul in mana dreapta…`
 
 
 
`...si imi pun degetul mare de la mana stanga pe spatele sau`
 
 
 
Tragand porumbelul de cioc, Piet De Weerd ii testeaza vitalitatea
 
 
Pentru a descrie tehnica de analiza a lui Piet de Weerd, redam in continuare pasajul pe aceasta tema aparut in cartea `Zburatorii cerului`:
`Ia porumbelul in mana stanga si prinde-i picioarele intre degetul aratator si degetul mijlociu. Degetul mare il tii pe tartita, atingandu-ti degetul aratator si pe cel mijlociu. Astfel, aripile ii sunt imobilizate fara ca porumbelul sa-si dea seama. In acest moment, poate incepe lucrul cu mana stanga. In trecere, ar trebui sa mentionez ca trebuie sa-ti exersezi mult buricul degetelor ca sa le sporesti sensibilitatea la atingere. Pune-ti degetul mare de la mana stanga pe spatele porumbelului si strange-ti mana astfel incat cele patru degete sa sa fie pozitionate in linie dreapta pe pieptul sau. Arta consta in `a simti` prin penaj, exercitand o presiune suficient de puternica cu degetul mare, pus pe spatele porumbelului, ce actioneaza ca un mijloc de exercitare a presiunii. Aici sunt cinci importante aspecte: (1) Calitatea musculaturii (contractiile si calitatatea tesutului muscular); (2) Potentialul de a acumula rezerve (rezistenta); (3) Masa musculara (forta porumbelului); (4) Fluxul sangvin din tesutul muscular si (5) Vitalitatea porumbelului in general.
Aceste cinci aspecte trebuie analizate separat. Daca unul dintre aceste aspecte exista, se poate presupune ca exista si celelalte`. (sfarsitul citatului preluat din cartea `Zburatorii cerului`).

V-au fost de folos numeroasele selectii efectuate in decursul anilor?
Practic, nu am avut nici un esec. La inceput, in Belgia, selectionam doar porumbei de viteza. Niciodata nu am avut un esec total. Desigur, am facut si greseli, dar nu multe. Ma bazez pe vitalitatea porumbelului, pe agresivitatea, pe ochii sai etc. Intotdeauna am dorit sa vad si parintii porumbeilor pentru a-i analiza si la fel am procedat pentru toti porumbeii pe care am dorit sa ii cumpar. Inclusiv cu fratii si surorile lor. Procedand astfel, am invatat o multime de lucruri inainte de a mă desparti de bani.
Nu la fel s-a intamplat si cu porumbelul `Piet` de la Meulemans. In cazul lui, nu am stiut decat ca mama sa era o femela de Janssen iar tatal sau un porumbel de la Van den Bosch. Nu era un porumbel de prima mana. Si Desmet-Mathijs are multi porumbei asemanatori. Acestia au pur si simplu porumbei buni.

Ce ne puteti spune despre porumbeii de zbor si de ce anume ai nevoie pentru a avea succes in concursuri?
Imi dau seama ca ceea ce simt eu cu degetele atunci cand analizez porumbeii reprezinta doar 10%. In trecut, atunci cand selectam in mod curent cate 500 de porumbei pe zi, era iarna si porumbeii nu se aflau in cele mai bune conditii.  Dupa mai multi ani de experienta, sunt in stare sa analizez porumbeii si cu ochii inchisi. Atunci cand vizitezi o crescatorie in care exista 20 de porumbei solzati, la inceput nu iti poti da seama de diferente, desi ele pot fi enorme. Obisnuiesc sa imi spun: `Acolo pot fi doi porumbei buni din 20`. In acest spirit am inceput in 1930. Foarte repede am invatat despre importanta vitalitatii si agresivitatii la porumbei. Poti masura agresivitatea unui porumbel trăgându-l de cioc. Daca acesta nu reactioneaza, existe 90% sanse ca acel porumbel sa nu aiba valoare. Nu va pot spune de ce anume un porumbel reactioneaza astfel, dar in mod sigur nu de teama. Eu o consider incapatanare. Nu poti realiza nimic cu un porumbel care nu reactioneaza. Acesta este raspunsul meu la prima ta intrebare. In zilele noastre, toata lumea procedeaza la fel. Pot spune ca i-am invatat sa procedeze astfel, la fel cum am invatat si eu. De asemenea, porumbelul trebuie sa se zbata. Se obisnuia ca aceasta reactiesa fie pusa pe seama iritabilitatii. Si fratii Oomens cred la fel. Dar asta nu are nimic in comun cu iritabilitatea. Arata doar ca porumbelul realizeaza ceea ce i se intampla si se opune. Agresivitatea la un porumbel se pare ca este o caracteristica care se transmite ereditar. Vitalitatea si agresivitatea sunt foarte importante si reprezinta un instinct de supravietuire.  La inceput, porumbelul ramane calm inainte de a-ti spune: `Nu mai vreau asta!` Printre acesti porumbei se pot gasi pasari de valoare. Daca iti selectezi porumbeii timp de 25 de ani doar dupa criteriul ochiului, probabil vei avea porumbei cu ochii deosebit de frumosi, dar care nu pot zbura de ici colo. Crescatorii uita prea des ca trebuie sa selecteze porumbei care provin din incrucisari sau consangvinizari. Cea mai importanta selectie a porumbeilor o face cosul de zbor. Acesta corecteaza greselile. Acesta sunt raspunsuruile lui Piet de Weerd la intrebarile legate de selectia porumbeilor.
 
 






Date despre clubul columbofil Fieni, judetul Dambovita, afiliat la UCPRIdei despre viitorul sportului columbofilDr. Mircea Bilius - articol columbofil de exceptie despre `Porumbeii, talismanul sufletului` - partea 1Jos Vercammen, aducatorul de profit al belgienilor - partea a 2-a`Despre sondaje columbofile` - un excelent articol scris de dr. Geronimo Branescu, Jurnalul National, 12 sept. 2010


Comentarii

postat la 04:05, Vineri, 05.06.2009 de Bogdan

Foarte frumos articolul si interesant .Cite parti mai sint ?

postat la 12:59, Vineri, 05.06.2009 de sorin c

nemaipomenit .cu toate ca articolul este foarte vechi este la fel de bun si interesant ca si cind ar fi fost luat azi

postat la 22:32, Vineri, 05.06.2009 de Filipache Adrian

Fara a contesta cele spuse de marele Piet De Weerd, cred ca e prea multa teoriein sportul columbofil, prea multe ,,teoreme\" nedemostrate. Selectionerul final e COSUL. Trebuie sa ai porumbei sanatosi, sa stii sa ii tii sanatosi, sa te ocupi de ei, si sa pornesti la drum cu porumbei cat mai valorosi. COSUL si HAZARDUL te pot face campion.

postat la 12:58, Sambata, 06.06.2009 de iustin ciubotariu

Am tradus si eu citeva articole despre Piet De Weerd .In 2oo3 la Olimpiada din Franta (Levien)a avut o conferinta de presa de neuitat.A ramas insa Henc De Weerd,fiul lui,medic veterinar,care are inca multe de spus din experienta pe care a invatat-o de la tatal sau.
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.