Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Istoria ACMB de la inceputuri pana in prezent


12:45, Miercuri, 23.01.2013

 

Istoria Asociatiei Columbofile a Municipiului Bucuresti
de la infiintare pana in prezent
 
 
 
Fiind coleg de club cu `inegalabilul` Dinicu Alexandru si stiind ca activitatea columbofila a dansului se intinde pe o perioada de 50 de ani, am `profitat` sa aflu amanunte inedite despre istoria columbofiliei bucurestene si nationale in general.
Va urez lectura placuta:
 
 
 
 
Prima forma de asociere intre cluburile bucurestene a avut loc in anul 1969 si se numea `Unirea`. Aceasta asociatie intrunea in randurile ei cluburile: `Lenin`, `Columba`, `Grivita Rosie`, `Aurel Vlaicu` si `1 Mai`.

Odata cu infiintarea asociatiei s-a pus si problema de a crea un mijloc de transport auto si o naveta metalica pentru transportul a aproximativ 3000 porumbei. Pentru acea data aceasta initiativa a insemnat un act de pionierat la nivelul miscarii columbofile din Romania, cunoscandu-se faptul zborurile de pana in acel an se efectua de regula cu trenul in asa zisele `bou-vagon`.
La constructia custii de transport si-au adus aportul domnii Sandu Danchiu si Topa Eugen, care au definitivat lucrarea. Din comitetul de conducere al acestei asociatii faceau parte: presedinte Tarbu Radu, vicepresedinte Dumitrache Marin, iar functia de secretar era ocupata de catre Ionita Silviu (pictor, cel mai bun student al marelui Corneliu Baba). Tot in anul 1969, a fost inlocuit de la conducerea Uniunii Columbofile din Romania, `marele` Paul Niculescu care a fost la carma uniunii timp de 18 ani. A fost o perioada dificila, cea de sub presedintia lui Paul Niculescu, datorita celui de-al doilea razboi mondial si a urmarilor sale, stabilizarilor din anul 1947 si 1949. Odata cu instalarea la putere a comunistilor se punea problema desfiintarii acestui nobil sport de catre organele de securitate crezandu-se ca se poate face spionaj cu porumbeii calatori (intre noi fie vorba chiar se putea face). Printre iubitorii sportului columbofil s-a numarat si Manole Bodnaras, important lider comunist, care a fost presedintele Uniunii de Cultura Fizica si Sport (1951-1957) si presedintele Comitetului Olimpic Roman (1959-1960) al R.P.Romania. Din 1969 la `carma` U.C. Romana a venit col. Kerestesz Gheorghe, care a fost presedinte pana in anul 1975. In dorinta ca Paul Niculescu sa nu `someze`, in anul 1970 a fost ales presedinte al A.C.M Bucuresti. Deci dispare asociatia `Unirea` ( din cauza numeroaselor nereguli financiare) si este inlocuita de noua A.C.M. Bucuresti. Din conducerea noii organizatii faceau parte: secretar Dinicu Alexandru (Clubul `Aurel Vlaicu`), responsabil tehnic Sile Bragadireanu (`1 Mai`), casier Dumitru Marin, vicepresedinte Bandea Gheorghe (`1 Mai`). Coordonarea zborurilor se realiza la sediul Asociatiei `Columba` din Soseaua Stefan cel Mare. Aici se strangeau columbofili din conducerea celor 5 cluburi. Prima expozitie la nivel national a avut loc la finele anului 1969 in locatia fostului ziar Universul, langa celebrul restaurant Gambrinus (al carui patron a fost Ion Luca Caragiale si unde a cantat celebrul violonist Grigoras Dinicu).
 
 
 
 
Expozitiile nationale pana in anul 1976 (8 editii) au avut loc in Bucuresti. La expozitii participau toti cei care indeplineau baremul. Baremul la categoria Sport era urmatorul: cei mai multi kilometri parcursi in 2 ani, iar la categoria Standard puteau participa porumbeii care trebuiau sa aiba 3500 km realizati in ultimii 2 ani din etape de la 350 km in sus.
In anul 1970 existau inscrise 156 cluburi in toata tara, responsabil cu verificarea clasamentelor fiind Dinicu Alexandru care este si primul omologator din sportul columbofil din Romania. Ultima expozitie nationala organizata la Bucuresti a avut loc la Romexpo in anul 1983. Din anul 1971 la conducerea A.C.M.B a fost ales dr. Dumitru Paul. Acesta a imprimat un suflu nou columbofiliei bucurestene daca ne gandim doar la coordonarea zborurilor din tara. In anul 1973, dl ing. Cretulescu Corneliu a elaborat primul regulament national sportiv si in acelasi an a organizat cursuri de regleuri si clasificatori profesionisti, pe care dl Dinicu Alexandru le-a tinut eliberand candidatilor admisi adeverinte din care rezulta ca au definitivat cursurile.
La fel, dr. Dumitru Paul a tinut cursuri de arbitri columbofili, arbitri de club, judet, national.
Vreme de 3 ani aceste cursuri s-au organizat cu regularitate formand asa-zisa elita a columbofiliei romanesti. Aceste cursuri, in afara de explicarea arbitrajului, puneau un mare accent pe probleme legate de bolile porumbeilor si tratarea lor.
A.C.M. Bucuresti, in vremurile de glorie, numara aproximativ 700 de membrii. Datorita sistematizarii si implicit a demolarilor care au survenit in perioada 1973-1989 au disparut foarte multi membri columbofili, ajungandu-se in anul 1989 la 360 membrii cotizanti.
In anul 1975 a fost ales in functia de presedinte la Bucuresti ing. Mihai Pavel. Acesta impreuna cu dr. veterinar Oracescu Vasile, intre anii 1975-1977, au editat o foaie de informare columbofila intr-un numar total de 8 exemplare.
 
 
 
 
Cel mai mare eveniment columbofil de pana acum organizat de Romania a fost Spartakiada de la Bucuresti din anul 1976. Cu aceasta ocazie s-a intocmit primul clasament multinational la clasa Sport. Intre tarile participante s-au aflat: Cehoslovacia, Polonia, Cuba, Ungaria, singura tara din blocul comunist care a lipsit fiind Germania. La acest important eveniment columbofil au participat, ca invitati speciali: Raul VanSpitael (presedinte al F.C.I, care in anul 1969 la insistentele ing. Cretulescu Corneliu a facut posibila afilierea la F.C.I), Colin Osman (Anglia), dl. Novotny (Cehoslovacia). Locatia a fost Sala Sporturilor din Parcul Tineretului, vizitatorii si participantii straini au fost cazati la hotelul U.G.S.R- Floreasca. In programul pentru invitati a fost inclusa si o vizita in Poiana Brasov.
 
 
 
 
A fost o munca imensa cu un aport deosebit din partea urmatorilor columbofili: Mieloiu Savu, col. Georgica Popescu, Dinicu Alexandru, ing. Bors George, dr. Nicolea Vlase.
De pavoazarea salii si aranjamente s-au ocupat: dr. veterinar Oracescu Vasile si ing. Mihai Pavel.
Alti colaboratori pentru organizarea spartakiadei au fost: ing. Chirita Florian (protocol). Pentru montarea si demontarea expozitiei au depus un efort extraordinar columbofili cum ar fi regretatul Musat Lucian, Craioveanu Mihai, Gheorghe F. Gheorghe, Alexandru Florentin.
 
 
 







Istoria unei porumbite olimpiceIstoria crescatoriei lui William GeertsPiet de Weerd - Istoria personalitatilor legendare din sportul columbofil mondial - partea a 3-aIstoria columbofiliei belgiene: cateva detalii despre Hector Berlengee - BelgiaIstoria formarii familiilor de porumbei ai judetului Galati


Comentarii

postat la 10:01, Joi, 19.03.2009 de nicu axinte

felicitari Adriane (te faciam un pic mai tanar) :)

postat la 23:13, Marti, 24.03.2009 de dinu

Felicitari domnului Filipache pentru materialele columbofile pe care le pregateste .
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.