Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Familia Herbots - Belgia - rezultate deosebite si in 2008 - partea a 2-a


11:03, Marti, 10.02.2009

 

Familia Herbots: Locul 1 Campion National K.B.D.B. – Belgia, la porumbei de 1 an
(partea a 2-a)
 

articol scris de catre Stefan Mertens

 
Filip, daca noi am proceda astfel in crescatoria noastra, vreau sa iti spun ca dupa cinci saptamani nu am mai avea nici un porumbel in crescatorie sau porumbeii ar deveni irecuperabili.

Filip: Acesta este un fapt real. Vreau sa va spun ca noi am adoptat si respectat acest program de zbor incepand cu mijlocul anilor `80. La inceput ne-am lovit si noi de aceleasi probleme. Se pierdeau foarte multi porumbei sau multe pasari nu se recuperau suficient de bine. Dar am pastrat acest sistem de zbor si in timp porumbeii s-au selectat singuri. Apoi dupa o perioada mai mare de timp in care am respectat acest program de zbor am creat o linie de porumbei care au facut fata acestor zboruri dure si apoi chiar am putut merge mai departe, in sensul de a face si mai dure zborurile. Mai multi crescatori au incercat sa ne copieze programul de zbor si bineinteles ca s-au lovit de aceleasi probleme pe care le-am intampinat si noi in urma cu 20 de ani. Multi dintre acesti crescatori nu au avut puterea de a mentine sistemul nostru de zbor si au renuntat la el, revenind la sistemul de imbarcare o data la doua saptamani. Dupa parerea mea, Jan Grondelaers a fost cel mai bun columbofil din lume. El a reusit sa vada, plastic vorbind, in interiorul unui porumbel Odata Jan mi-a spus: `Filip puii si porumbeii de 1 an pot zbura fara limite. Numai cu pasarile mature trebuie sa ai grija din acest punct de vedere. Atunci cand un porumbel matur nu a inceput sezonul de zbor cu dreptul atunci trebuie sa il opresti acasa timp de mai multe saptamani. Apoi o buna recuperare dupa zboruri este un lucru foarte important`. Ei bine, experienta mea imi spune ca Jan ar fi putut avea dreptate.
 
 
 
 
 
Volierele familiei Herbots au un design simplu
 
 
 
Ne poti spune mai multe lucruri despre sistemul practicat de tine pentru a putea avea pasari care sa se afle saptamanal in conditie foarte buna de zbor?

Jo: Este un lucru mai mult decat logic ca porumbeii care zboara saptamanal in curse de aproximativ 500 km trebuie sa afle mereu in conditie de zbor excelenta. Nu numai din punct de vedere medical, ci si psihic totul trebuie sa fie perfect. Dupa cum am spus si mai sus, tatal Filip este persoana care analizeaza si pune la punct antrenamentele zilnice. Ideal ar fi ca vaduvii sa se afle primii afara timp de 20 de minute si apoi se antreneaza in jurul crescatoriei timp de 45 de minute. Acestia trebuie sa se antreneze ca si cum acoperisul ar fi pus sub tensiune. Adica sa aterizeze pe acoperisul crescatoriei si imediat sa plece din nou in zbor.  
Atunci cand acest lucru se intampla totul este ok si pasarile inseamna ca sunt in conditie excelenta.
 
 
 
Sistemul de ventilatie din crescatoriile Herbots



Pe partea medicala avem noroc cu fratele meu Raf care este medic veterinar. Imi dau seama ca nu este la indemana oricarui crescator sa poata vizita oricand un medic veterinar pentru a verifica starea de sanatate a porumbeilor sai. Pentru cei care nu au posibilitatea sa viziteze foarte des un medic veterinar, le dau urmatorul sfat: sa trateze porumbeii in prima saptamana impotriva tricomonozei, in a doua saptamana impotriva ornitozei si in a treia saptamana impotriva problemelor intestinale.  
In ceea ce priveste programul de hranire al porumbeilor scopul nostru este de a permite pasarilor sa manance pana in momentul imbarcarii si in acest sens folosim urmatorul program: cand porumbeii sosesc din cursa primesc apa curata si isi pot vedea femela pentru un timp. Dupa ce femela este luata, vaduvii sunt hraniti pentru prima oara. In meniu primesc 50 % Super Diet si 50% un amestec de zbor. In apa le oferim un amestec format din Electro Forte (electroliti) iar in ochi li se pun picaturi Golden Eye Drops.


 
Atunci cand vremea este urata, aceasta usa se inchide
 
 

In ziua de duminica toate volierele raman inchise. Nici macar un porumbel nu zboara afara. Din nou sunt hraniti cu o reteta de 50% Super Diet si 50% un amestec de zbor. Peste acest amestec adaugam Zell Oxygen si Optimix (vitamine si amino acizi sub forma de pudra). Numai la ultimele 5 mese porumbeii primesc 100% amestec de zbor. Hranim intotdeauna porumbeii cu lingura de supa si mama Jacqueline stabilieste ratiile de hrana. Tot ea este cea care pune la punct amestecul de hrana. Face aceste lucruri foarte bine. Aproape in fiecare zi este adaugat ceva in amestecul de hrana care se ofera porumbeilor.
Un lucru foarte important este faptul ca adaugam suplimente alimentare in amestecul de hrana numai dimineata. Seara pasarile primesc graunte simple. Si procedam astfel deoarece consideram ca atunci cand adaugi suplimente alimentare peste hrana, porumbeii mananca cu mai putina pofta. Atunci cand primesc graunte simple porumbeii mananca putin mai mult si asta este un lucru foarte important. Cat de mult hranim porumbeii depinde de o multime de lucruri. Cum este vremea? Cum au fost cursele…grele sau usoare? Toate lucruri foarte importante. In mod normal dimineata le dam porumbeilor o lingura de supa cu graunte, iar seara doua. 
 

 
O vedere a aceleiasi usi dar din exterior


 
Daca doresti sa obtii succes in sportul columbofil trebuie sa fii atent la toate detaliile. Sa il luam ca exemplu pe porumbelul nostru `401/07`. Tatal Filip a observat ca acestui mascul ceilalti vaduvi nu ii permiteau sa bea apa din vasul situat pe podea. Pentru a rezolva acest aspect tata i-a pus acestui mascul in vas cu apa in boxa si din acel moment masculul a inceput sa castige premiu dupa premiu. Vei vedea ca fiecare mic detaliu conteaza.

Am auzit ca sunteti o persoana careia ii place sa isi antreneze mult porumbeii. Este adevarat?
 
Filip: Este adevarat. In special puii sunt antrenati mult. Eu sunt un tip care considera ca facultatea de orientare a porumbeilor se poate imbunatati mult la varsta la care acestia sunt pui. Fac o comparatie cu educatia tinerilor copii. Copii cu care parintii fac lectii suplimentare dupa orele de scoala vor ajunge sa citeasca si sa scrie mai repede.
 
 
 
Boxele individuale sunt destinate pentru reproducatorii de top ai familiei Herbots 
 
 
Dar asta nu are nimic de a face cu inteligenta copiilor. Nu doar extra antrenamentul creeaza aceasta facultate. Acelasi lucru este valabil si in cazul puilor de porumbel. Cu cat vor invata mai multe lucruri si mai repede, cu atat vor avea performante mai devreme si mai bune. Ma intelegeti ceea ce vreau sa spun? La inceputul sezonului de zbor puii sunt antrenati mult si asta intotdeauna cu bune rezultate. Distanta de la care se fac antrenamentele nu conteaza foarte mult. Este doar o chestiune de a invata puii sa isi aleaga directia corecta spre casa imediat.  

Pasarile de 1 an si porumbeii maturi nu sunt antrenati la fel de mult. Numai la inceputul sezonului de zbor acestia sunt antrenati suplimentar. In timpul sezonului de zbor ii antrenam numai atunci cand au avut o cursa foarte proasta. Apoi ii antrenam de cateva ori pe distante scurte. Si facem acest lucru pentru a le reda increderea in fortele lor.
 
 
O vedere a unei boxe individuale de reproductie   







Scurta prezentare a pasiunii si rezultatelor domnului Andrei Ionescu, UCPR Targoviste, jud. DambovitaHans, Lotte Eijerkamp si Fiii - Brummen, Olanda - partea a 2-aIstoria columbofiliei belgiene: cateva detalii despre Hector Berlengee - BelgiaRainer Puttman - campion al Germaniei la fond in 2002 - partea a 3-aOlandezul Alwin Petrie – rezultate deosebite obtinute in ultimele doua saptamani
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.